joi, 28 martie, 2024

Special Arad Logo

    Visul unei seri de toamnă, spulberat de Nistor! UTA a părăsit Cupa României, dar a arătat că are potențial

    de Lucian Dănilă | 25 septembrie 2019, 10:54 AM | Sport | Topic special

    0

    Demult nu am mai văzut o asemenea emulație la un joc al echipei UTA. Am trăit în ultimii ani barajele de promovare cu Călărași, Voluntari sau ACS Poli, dar de data aceasta ceea ce a atras a fost numele adversarei, Dinamo, dar și speranța că actuala UTA poate să se impună în fața unuia dintre cele mai importante nume din fotbalul românesc.

    Arena Motorul arată cochetă, mai ales în imaginile televizate, dar s-a dovedit prea mică pentru un joc de asemenea interes. Din nou am înjurat printre dinți lentoarea celor care se ocupă de construcția stadionului Francisc Neumann, un stadion de 11.000 de locuri care probabil ar fi fost ocupate toate. Am văzut oameni care au ocupat toate culoarele arenei, scările erau și ele pline ochi.

    UTA atrage, UTA joacă din nou fotbal după doi ani în care s-a zbătut în mediocritate, iar unul dintre principalii „vinovați” pentru acest lucru este antrenorul Gyszi Balint, un tehnician pe cât de tânăr, pe atât de ambițios și priceput. El, împreună cu prietenul său Bogdan Apostu – acum impresar, și cu conducerea grupării au construit împreună o echipă care ne dă speranțe că la anul vom vedea din nou Aradul pe prima scenă. Din cele 21 de puncte puse în joc până acum în Liga a 2-a, UTA a pierdut doar 5, iar victoriile, cinci la număr, au fost obținute la scoruri extrem de clare: de trei ori 3-0, o dată 4-0 și o ultimă victorie, la Târgu Jiu, cu 5-2.

    Atât Balint, cât și Uhrin jr., au trimis în teren formule de echipă foarte apropiate de cele pe care le folosesc și în campionat. UTA a început avântat, iar Balint ne-a confirmat după meci că asta le-a cerut. Gruparea arădeană nu a dorit să facă anti-joc în fața unui adversar mai bun valoric, atât ca ierarhie cât și ca numele aliniate în teren. „Am jucat ceea ce antrenăm, de aceea îmi felicit jucătorii”, avea să spună după joc Gyuszi Balint.

    Diferența a făcut-o un singur jucător, iar numele acestuia este Dan Nistor. Fotbalistul de națională al lui Dinamo a fost plusul echipei lui Uhrin jr. În minutul 12, Nistor a plecat de la centrul terenului cu pedala de accelerație apăsată la maxim, Romario Moise și Isac nu l-au putut bloca, a pasat pentru Moldoveanu și acesta l-a învins pe Bolboașă care, probabil, nu a închis nici el bine unghiul. UTA și-a continuat jocul în aceeași filozofie și în multe momente ale jocului părea superioară. Buhăcianu avea două viteze în plus față de adversarii Ciobotariu sau Popescu, Ursu parcă ar fi băut sec două energizante, Romario arăta și el poftă de joc, iar Melinte domina totul în zona lui de apărare. Golul egalizator a venit repede după o incursiune a lui Vali Buhăcianu pe stânga finalizată cu o centrare pe jos în fața porții dinamoviste, acolo unde Romario Moise a preluat și a trimis pe sub Puljic în poarta lui Straton. „Am avut o reacție de echipă mare”, spunea Balint după meci.

    A urmat un joc de luptă, un joc pe contre. Dinamo putea face 2-1 dar Bolboașă a parat excelent lovitura de cap a lui Moldoveanu. La cealaltă poartă, Buhăcianu a fost la câțiva centimetri de a ajunge la centrarea trimisă în fața porții de Moise. La pauză, speranțele erau mari. „UTA nu a fost cu nimic sub Dinamo”, era impresia generală printre oamenii de fotbal.

    După pauză s-a început în același ritm. Primii care au ratat au fost cei de la Dinamo, dar mingea trimisă cu capul de Popescu s-a dus puțin pe lângă bară. În replică, Buhăcianu și-a depășit din nou adversarii în viteză, a pasat în careu pentru Cipri Rus, dar mingea trimisă de acesta din unghi a ocolit poarta.

    Din minutul 58 am început să vedem tot mai multe carențe în jocul arădenilor. Tomozei a complicat o minge în partea stângă a apărării arădene, a pasat lui Ilie deși avea varianta jocului în față, Sorescu a „furat” mingea, i-a așezat-o în careu lui Nistor, iar acesta nu a ratat din poziție de singur cu Bolboașă. Iar Nistor…

    galerie

    UTA a început cursa spre egalare. Iar în jocul ce a urmat am văzut din nou câteva minusuri. Am mai spus-o că jocul gândit de Balint seamănă mult cu cel prestat de CFR-ul lui Dan Petrescu. Doi atacanți masivi și de execuție, mijlocași laterali tehnici, dar și trei mijlocași de închidere, toți în varianta box to box. Ce lipsește? Un număr 10 autentic… UTA marchează de obicei la faze fixe sau prin acțiuni purtate în benzi. Actuala UTA nu are un mijlocaș central tehnic care să poată surprinde printr-o execuție de excepție sau să dea o pasă filtrantă. Astfel, UTA a pedalat în gol încercând să spargă barajul dinamovist prin urcările lui Andrei Rus, prin șarjele de pe stânga ale lui Buhăcianu, sau prin repetatele pase scurte pe traseul Romario – Lorenzi – Ursu. Dinamo a închis bine, iar nou intratul Alex Ioniță nu a mai ajuns decât la câteva mingi, și acelea în zone fără pericol. O altă problemă a apărut în benzi. Tomozei înoată de multe ori în partea stângă, iar pe faza de atac mereu trebuie să-și potrivească mingea pe dreptul. La singura lui centrare cu stângul, Ursu a fost aproape de a finaliza din fața porții, dar a fost câțiva centimetri sub minge. Andrei Rus are un joc bun în dreapta, dar unul bun pentru un jucător U21. Tomozei își domina mult mai bine zona când evolua acolo.

    Dinamo a avut acel număr 10 autentic, cel despre care tot strigă Hagi la televizor. Iar Nistor ne-a pedepsit din nou. S-a întâmplat chiar într-un moment în care UTA conducea jocul, dar o minge pierdută în partea stângă a ajuns la Nistor și acesta a pasat magistral, din prima, peste fundașii arădeni, Neicuțescu a scăpat singur (n.m. unii spun că ar fi fost offside, alții că Neicuțescu a plecat din propria jumătate) cu Bolboașă și a trimis printre picioarele acestuia în poartă stabilind scorul final: 1-3.

    Cei din tribune mai aveau un regret, dar și acela este de genul „ce ar fi fost dacă…” Da, dacă Balint l-ar fi titularizat pe Iacob, unii sunt de părere că acesta ar fi parat primul gol și ultimul. Nu avem de unde să știm…

    UTA a arătat potențial. Gruparea arădeană a demonstrat că este bine pregătită, că filozofia lui Balint se vede tot mai mult în jocul prestat, dar rămâne o formație de liga a doua care speră să promoveze. Momentan, UTA a fost sub Dinamo, o echipă cu jucători valoroși ca Nistor, Montini, Filip, Popescu, o echipă cu probleme în Liga 1, dar totuși o echipă cu valoare peste locul pe care îl ocupă în clasament.

    O notă de 10 am putea acorda suporterilor arădeni care și-au încurajat favoriții pe toată durata partidei, indiferent de scor.

    UTA Arad – Dinamo București 1-3 (1-1)

    Romario Moise 18 / Moldoveanu 12, Nistor 58, Neicuțescu 82

    UTA: Bolboaşă – Andr. Rus, Fl. Ilie, Melinte, Tomozei – Dam. Isac (Vulturar 90+4′), R. Moise, Lorenzi, Oct. Ursu (Oroian 90+2′) – Cip. Rus (cpt.)(Al. Ioniţă 66′), Buhăcianu

    Rezerve neutilizate: Fl. Iacob – Hrezdac, Miculescu, Şeroni, Al. Ioniţă

    Antrenor: Laszlo Balint

    Dinamo: Straton – D. Ciobotariu, Puljic, Mih. Popescu, Laur. Corbu – Al. Răuţă (Bru Kevin 79′), I. Filip, D. Nistor (cpt.) – Sorescu, Montini (Neicuţescu 55′), Rob. Moldoveanu (Gabriel Moura 63′)

    Rezerve neutilizate: Piscitelli – Klimavicius, Ric. Grigore, Brito

    Antrenor: Dusan Uhrin Jr.

    Arbitru: Horațiu Feșnic – Cluj Napoca

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    1 + 2 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.