luni, 15 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Virgiliu Bradin își lansează cartea de critică „Rostirea poetică românească preeminesciană – inovații stilistice și lexicale”

  de Special Arad | 19 februarie 2020, 11:48 AM | Cultură

  1

  Comunicat. Profesorul Virgiliu Bradin, până mai ieri la catedra Școlii Gimnaziale „Iosif Moldovan”, este recunoscut în urbea arădeană ca dascăl, poet, cercetător, istoric, critic literar. Acesta își va lansa joi cea mai nouă carte a sa.

  Autor al câtorva volume care aparțin deja spațiului cultural al orașului de pe Mureș, (Pârneava – suburbiul românesc al Aradului (2008-2013); Școli românești din Arad – Pârneava de la începuturi până în 1947 (2008, 2010), Iosif Moldovan (1863-1940), santinela învățământului românesc din ținutul Aradului (2009); Poezia modernă –între rostire și devenire poetică (2015); Sub semnul Marii Uniri – studii și comunicări (2018) ), profesorul Virgiliu Bradin își va lansa, joi, 20 februarie 2020, la ora 16.00, în sala ”Astra” a Bibliotecii Județene ”Alexandru D. Xenopol”, o nouă carte de critică și teorie literară intitulată: ”Rostirea poetică românească preeminesciană – inovații stilistice și lexicale”.

  Cartea a apărut la Editura Promun, din Arad, în 2019 și a fost distinsă cu Premiul I al Ligii Scriitorilor – filiala Arad, asociație al cărei membru autorul este, la secțiunea ”Critică și Estetică Literară”. Prefațată de prof. univ. dr. Anton Ilica, cartea dlui Virgiliu Bradin este un studiu elaborat al expresivității limbii române preeminesciene, tributare încă limbii slavone, cronicilor și cărților bisericești. ”Virgiliu Bradin identifică argumentat contribuția fiecărui text analizat la ”dezvoltare și șlefuirea expresivă a limbii și a poeziei românești” (V.B.), până să ajungă la apogeul poetic și lingvistic eminescian ”- suține prefațatorul cărții. ”Rostirea poetică românească…” este o pagină arădeană esențială de istorie a literaturii românești ce redă procesul de creșterere , de maturizare estetică a limbii române.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  8 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.