vineri, 19 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Viceprimarul liberal al orașului Pecica, la ședința de buget: „Având în vedere că Republica Populară Chineză este un stat comunist în care politicul are un cuvânt foarte greu de spus, merită să investim într-o carte”

    de Andreea Daniela B. | 26 aprilie 2021, 10:19 AM | Administraţie | Topic special

    0

    (foto: Primăria Orașului Pecica)

    Pecica este unul dintre orașele județului care în ultimii ani a reușit  să fie într-o continuă modernizare. După un an plin de surprize, cu o pandemie neprevăzută care a îngreunat situația în toate localitățile, a venit momentul în care orașele și comunele județului Arad își numără banii pe 2021 și își fac planuri. Astfel, miercuri, 21 aprilie 2021, a fost aprobat și bugetul orașului Pecica în valoare de 137.389.080 lei.

    Intervenții și nelămuriri

    Momentul aprobării bugetului nu a fost unul neapărat liniștit pentru că au existat unele nemulțumiri din partea consilierului PSD, Gheorghe Sabău. Concret, acesta a avut câteva semne de întrebare cu privire la modul în care a fost împărțit bugetul și nu s-a arătat mulțumit nici în timpul votului, atunci când a preferat să se abțină. Problemele aduse în fața tuturor au fost în special legate de partea de cultură. Mai exact, acesta a pus întrebări suplimentare legate de editarea unei așa-zise cărți care are legătură cu relația româno-chineză și care ar costa prea mult.

    La aceste nelămuriri i-a răspuns viceprimarul orașului Pecica, Miodrag Stanoiov:Orașul nostru are o relație strânsă cu China și am beneficiat chiar de vizita fostului ambasador al Chinei. Acesta a venit în Pecica, iar de Ziua Chinei am fost invitați și am participat la Ambasada Republicii Populare Chineze din București. Sumele nu sunt chiar așa mari și, având în vedere că Republica Populară Chineză este un stat comunist în care politicul are un cuvânt foarte greu de spus, merită să menținem relația, pentru că un investitor chinez, dacă reușim să îl atragem la noi în oraș, ar fi un lucru benefic pentru dezvoltare. Acesta este de fapt scopul nostru. Beneficiul acestei investiții este și crearea de noi locuri de muncă, ceea ce s-a și întâmplat deja, atunci când aceștia au încheiat un contract cu firma Arsat din Pecica și au fost angajate 30 de persoane”.

    De asemenea, s-a discutat și despre bugetul alocat diferitelor evenimente care, cel mai probabil nu vor mai avea loc, din nou, din cauza pandemiei: „După cum ne dăm seama, este puțin probabil ca o grămadă de evenimente să aibă loc în perioada următoare având în vedere pandemia. Ce se întâmplă cu sumele pe care le alocăm și nu o să fie folosite pentru manifestările respective?”, a întrebat Gheorghe Sabău, consilier PSD.

    Răspunsul a venit de această dată din parte primarului orașului Pecica, Petru Antal: „După 1 iunie se pot face rectificări de buget. Dacă vor rămâne bani o să venim în fața consiliului și vom realoca acele sume pentru diferite investiții și reparații”. 

    sedinta pecica

    Cele mai importante investiții care urmează să fie făcute în orașul Pecica

    Pentru început vorbim despre un proiect care prevede „Îmbunătățirea calității vieții prin oferirea unor posibilități de petrecere a unui timp liber de calitate și modernizarea infrastructurii publice urbane în orașul Pecica”, în valoare de 25 milioane lei, atât din bugetul local, cât și din fonduri de la Uniunea Europeană. Acest proiect prevede modernizarea, extinderea şi echiparea educațională a Școlii Primare nr. 3, transformarea fostei școli primare (Zagoni) de pe strada 401 în Centru de Tineret, ridicarea unui Centru Cultural Tradițional în vecinătatea Casei de Cultură, construirea unui teatru de vară pentru 500 de spectatori și modernizarea străzilor 136, 401, 324 și 327.

    De asemenea, se va mai investii într-un sistem de producere și distribuire a energiei termice, utilizând energie geotermală în orașul Pecica – 24,62 milioane lei, veniți atât din bugetul local și din fonduri de la Uniunea Europeană. Acest proiect este de fapt cel prin care se propune realizarea unui sistem centralizat de producere și distribuție a energiei termice, utilizând surse regenerabile de energie mai puțin exploatate, respectiv energie geotermală. Scopul unui astfel de proiect este reducerea emisiilor de CO2 și asigurarea necesarului de consum propriu de energie termică a 13 clădiri publice deținute de autoritatea publică locală, precum Poliția locală, Evidența populației, Clădirile primăriei, câteva grădinițe și școli, dar și hala agroalimentară.

    Prin producerea de energie termică din resurse regenerabile mai puțin exploatate (energie geotermală), proiectul va contribui la creșterea ponderii energiei regenerabile în totalul consumului de energie primară și la reducerea emisiilor de carbon în atmosferă, generate de sectorul energetic, prin înlocuirea unei părți din cantitatea de combustibili fosili consumați anual (gaze naturale). Concret, încălzirea clădirilor și asigurarea apei calde menajere este realizată în sistem descentralizat, fiecărui consumator revenindu-i responsabilitatea asigurării energiei termice pe timp de iarnă, utilizând în mare parte combustibili fosili, respectiv gaze naturale, dar și combustibili de tip biomasă.

    În plus, există și un proiect de extindere și eficientizare iluminat public în orașul Pecica și în satele aparținătoare în valoare de 10,855 milioane lei (din bugetul local și din fonduri de la Uniunea Europeană). Acest lucru se poate vedea deja pe străzile Pecicăi pentru că de o perioadă au început lucrările la iluminatul public. În plus, pe lângă actualele becuri care vor fi înlocuite cu LED-uri, se va extinde rețeaua de iluminat cu încă 100 de stâlpi.

    „Îmbunătățirea mediului urban prin reconversia și defuncționalizarea unor terenuri neutilizate în vederea realizării de parcuri publice” este un proiect care vizează un nou parc de agrement și se ridică la valoare de 8,19 milioane lei din bugetul local și din fonduri de la Uniunea Europeană. Conform reprezentanților Primăriei Pecica, aici este vorba despre parcul ce se va amenaja lângă Ferma de Bivoli.

    „Se reiau lucrările la parcul de agrement de cinci hectare. Amplasamentul este împrejmuit, la fel ca și viitorul teren multifuncțional, al cărui fundație a fost realizată deja. A ajuns și o parte a mobilierului urban de calitate (bănci, coșuri de gunoi, rastele pentru biciclete, panouri de informare etc.), care urmează să fie montat aici. Sperăm ca la toamnă să putem inaugura cel mai nou și mai modern parc din oraș, care va cuprinde alei pietonale, spaţii verzi, pergole, grupuri sanitare, sistem Wi-Fi gratuit, sisteme de supraveghere video, mobilier urban, sistem de iluminat, sistem de irigaţii al zonelor verzi și drum modernizat până la intrare. Pe lângă terenul multifuncțional, pentru handbal, baschet sau minifotbal, vor fi amplasate mese de tenis de masă, mese de șah și vor fi amenajate două spații de joacă (pentru copiii cu vârste de până în trei ani, respectiv pentru copii mai mari). De asemenea, la nivelul solului va fi amenajată o fântână arteziană cu 13 jeturi verticale”, declară primarul orașului, Petru Antal.

    „Construire, extindere Școala Gimnazială nr. 2”, mai exact se continuă lucrările de reabilitare completă a clădirii principale. Va costa 3,355 milioane lei din bugetul local și prin PNDL și este vorba despre școala din centrul orașului, cea din apropierea pieței. Aici deja se lucrează, o parte din lucrare fiind gata. Clădirea se reface complet, apoi vor avea loc lucrări și la nivelul curții.

    Alte investiții: Modernizarea străzilor este o investiție care deja se face, însă va continua și se va extinde și pe străzile 419, 420, 421. Acest proiect costă 1,62 milioane de lei care vor fi alocați din bugetul local. În continuare mai avem consolidarea, reabilitarea și modernizarea Căminului Cultural Turnu și amenajare curții, un proiect de 1,44 milioane lei, bani investiți din bugetul local și prin PNDR. De asemenea, se va realiza un drum de legătură între DN7 și zonă de servicii Autostrada A1, tot din bugetul local și va costa 1,12 milioane de lei. Pentru cei de la blocuri se vor construii spații de depozitare și modernizare. Aici este vizată zona blocurilor D12, D13, D14, D15 și va costa 1 milion lei din bugetul local. În final se va moderniza baza sportivă din Turnu, mai exact terenul fotbal, din bugetul local, și va costa 500 000 lei.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    4 + 3 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.