Vicepremierul Rusiei amenință România cu un bombardier

  de Special Arad | 10 mai 2014, 6:35 PM | Internaţional

  0

  Vicepremierul Rusiei, Dmitri Rogozin, acuză România într-un mesaj postat pe Twitter că nu i-a permis survolarea prin spaţiul aerian, la cererea SUA. El ameninţă că data viitoare va zbura peste România cu un bombardier. Ulterior, Rogozin a explicat că şi Ucraina i-a aplicat aceeaşi interdicţie, ba chiar avioane de luptă ucrainene au obligat avionul în care se afla să revină la Chişinău, de unde decolase. Explicaţia MAE de la Bucureşti: Rogozin se află pe lista persoanelor din Rusia asupra cărora UE a decis sancţiuni şi interdicţii, inclusiv aceea a intrării în spaţiul aerian. Rogozin s-a aflat în Transnistria, cu ocazia festivităţilor de Ziua Victoriei sovietice împotriva fascismului, potrivit Gandul.info.

  “La solicitarea Statelor Unite, România şi-a închis spaţiul aerian pentru avionul meu. Ucraina nu-mi permite să trec. Data viitoare voi zbura la bordul unui (bombardier strategic de tip) Tu-160”, afirmă vicepremierul Dmitri Rogozin, într-un mesaj postat sâmbătă pe Twitter. subliniind că sancţiunile nu-l vor determina să-şi anuleze viitoare vizite la Tiraspol, capitala regiunii separatiste moldovene Transnistria.

  Rogozin încearcă să revină din Transnistria, unde a participat vineri la ceremonii cu ocazia Zilei Victoriei, la Moscova.

  Rogozin a anunţat ulterior, tot pe Twitter, că a revenit la Moscova, din Republica Moldova, în ciuda faptului că avionul său a fost obligat de către avioane ucrainene de luptă să se se întoarcă din drum la Chişinău, relatează agenţia Itar-Tass.

  “Avioane ucrainene de interceptare au obligat avionul nostru să se întoarcă din drum”, a scris vicepremierul rus într-un mesaj postat pe Twitter.

  Câteva minute mai târziu, Rogozin a continuat, în alt mesaj, “dar industria apărării are propriile trasee. Am ajuns la Moscova. Iar junta (de la Kiev) a rămas în urmă”.

  Pentru a-şi demonstra afirmaţiile, Rogozin a postat o fotografie în care apare în faţa clădirii Aeroportului Domodedovo de la Moscova.

  Reacţia MAE: Solicităm autorităţilor de la Moscova să precizeze public dacă afirmaţiile vice-premierului Rogozin reprezintă poziţia oficială a Rusiei

  Ministerul Afacerilor Externe a reacţionat sâmbătă la aceste afirmaţii ale lui Rogozin, spunând că „a luat notă cu surprindere” de această postare pe internet. Oficialii români explică faptul că Rogozin, ca şi alte persoane din aparatul de stat al Rusiei, sunt supuse listei de sancţiuni şi interdicţii adoptate de Uniunea Europeană împotriva lor, ca urmare a anexării Peninsulei Crimeea de către Rusia.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  0 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.