Viața, așa cum e – Ziua internațională a fericirii și alfabetul inversat al pădurarilor ajunși primari





Am crezut că-s glume. După prima înghițitură de cafea am înțeles că nu-i nicio glumă, ambele mesaje primite înainte de ora 8, sunt cât se poate de serioase. Unul mă anunța – și, cu siguranță nu doar pe mine! – că 20 martie este Ziua Internațională a Fericirii, iar pentru asta era obligatoriu să sune ca roalert-ul, la 7 dimineața.
Mi-am zis că, totuși, este un îndemn de bun simț, oricât de rupt de realitate ar fi. Să uităm de toate necazurile strict personale sau de cele care vin din afara intimității noastre, să lăsăm răul și urâtul de-o parte și să ne proclamăm deplina fericire. Măcar pentru o zi.
Poate avem și noi dreptul să ignorăm eventualele probleme de sănătate, necazurile financiare (salarii, pensii, facturi, prețuri), neînțelegerile cu soțul/soția, mă rog, partenerul/partenera și așa mai departe. Avem dreptul să nu ne pese că Ciolacu nu vrea să demisioneze, că Simion…, că Elena, Crin și, mai nou intrata-n lumea celor care cuvântă-n loc să tacă, Anamaria Gavrilă…, în fond, toți o apă și-un pământ.
Poate avem dreptul să nu ne temem, măcar o zi din an, de toate războaiele care ne amenință: cel din Ucraina și cel din Fâșia Gaza, cel pe care-l poartă Europa, împotriva valului de extremism născut din excesul de progresism al Europei și, cel din urmă apărut pe listă, cel economic pornit de Trump împotriva întregii lumi.
O zi să închidem televizorul și frigiderul, să nu coborâm din pat și să visăm că suntem lipsiți de griji materiale și de gânduri negre, că nu avem responsabilități, că ne plimbăm pe o plajă însorită cu Charlize Teron sau cu Brad Pitt (desigur, liber la alte preferințe). Sau cine nu și-ar dori ca măcar o zi din an să fie șeful șefului său, care-i face zile grele tot restul anului?
Revenind cu picioarele pe pământ, să ne imaginăm că sunt, totuși, pe lumea asta oameni suficient de liniștiți încât să propună conceputul de Happytalism și o Zi Internațională a Fericirii, pe care ONU s-o adopte în 28 iunie 2012.
Ce să zic? Treabă serioasă a celei considerate cea mai importantă organizație din lume, având 193 de state membre. Mureau oameni în războaie sau de foame, iar ăștia…
Al doilea mesaj a fost de la un prieten (unul dintre puținii care nu-i interesat de oră când are ceva de comunicat) care, cu noaptea-n cap m-a întrebat dacă am văzut ultimul mesaj postat de primarul Bibarț. I-am răspuns: „Dacă ești sigur că-i ultimul, îl caut și promit să-l memorez”. Nu vă mai spun ce mi-a răspuns prietenul meu…
Mesajul lui Bibarț era de la Business Evolution (Evoluția afacerilor), o întâlnire a oamenilor de afaceri – se pare, destul de interesantă. Sigur, este foarte bine că primarul municipiului participă la astfel de întâlniri, la care n-ar strica să participe inclusiv consilieri locali, dar asta este o altă discuție. Nu știm ce a înțeles domnul primar din tot ce s-a întâmplat în jurul său la respectiva întâlnire, dar din postarea sa înțelegem că domnia sa trăiește într-o altă lume.
La fel ca fostul candidat la președinție, Călin Georgescu, și Călin Bibarț a ajuns să iasă public cu citate din filme. E drept, spre deosebire de Georgescu, Bibarț încă nu a recunoscut că s-ar fi întâlnit cu extratereștri. Citatul cu care a ieșit în lume după întâlnirea cu oamenii de afaceri este din serialul „Suits” (Costume), în mare vogă în urmă cu câțiva ani, mai ales în rândul doamnelor care suspinau când îl vedeau pe Harvey.
Iată ce zice domnul Bibarț:
«Alături de oamenii de afaceri, la „Business Evolution” și un adevăr de reținut: „Singurul loc în care succesul vine înaintea muncii este dicționarul” (s.m.-VM)».
În original replica personajului Harvey este următoarea: „The only time that succes come before work is in the dictionary” (în traducere: Singura dată când succesul vine înainte de muncă este în dicționar). În engleză, „muncă” este „work” și într-adevăr, în dicționare „vine” după „succes”. În limba română însă, chiar tradusă oarecum aproximativ, este o mare prostie. Conform alfabetului, valabil și-n toate pădurile din România, „s” nu „vine” niciodată după „m”, deci nici „succes” nu poate veni după „muncă”.
Poate ar fi potrivit ca de acum înainte, dacă mai are de gând să se producă în spațiul public cu astfel de panseuri copiate din filme, să se sfătuiască cu fostul candidat la președinție. Ar avea șansa să contribuie la patrimoniul cultural universal cu niște citate din Decebal, Burebista sau măcar calul lui Ilarion Ciobanu din Columna.
Dar, dacă tot am aflat că-i place serialul „Suits”, îi dăm și noi un sfat, cules de la același personaj drag primarului nostru (Harvey), pe care sperăm să-l urmeze (sfatul, nu personajul):
Sursa foto: tiktok.com
„Work so hard that you don’t have to introduce youreself enymore”. Adică: „Muncește atât de mult încât să nu trebuiască să te mai prezinți”. Și să nu te faci de rușine, domnule primar.
Comentariile portalului
o sa aibe soarta hotelului de pe anatole france inghesuit si fara perspectiva o sa fie hotel de o noapte vii seara si pleci dimineata
Felicitari! E un progres. Trebuie sa recunoastem!
Este esențial să înțelegem că dezvoltarea urbană controlată și bine planificată aduce beneficii semnificative comunității. Proiectul propus de societatea Elada în Aradul Nou nu doar că introduce (...)