joi, 3 octombrie, 2024

Special Arad Logo

    Via Transilvanica, inclusă în top 100 cele mai frumoase destinații din lume, de către TIME Magazine

    de Adriana Barbu | 28 iulie 2024, 9:53 PM | Naţional | Topic special

    0

    „Start spreadin’ the news că… Via Transilvanica tocmai a apărut în lista anuală “World’s Greatest Places”, realizată de TIME.
    Este un program care promovează 100 de destinații extraordinare pe care merită să le vizitezi în 2024. Proiectul nostru nu avea cum să lipsească tocmai pentru că e un adevărat ambasador al României care-și propune să revitalizeze sate uitate de timp, oferă experiențe unice în comunități cu tradiții, istorie și cultură diverse”.

    Aceasta este vestea postată în weekend pe facebook-ul Via Transilvanica, „drumul care uneşte”, un traseu turistic realizat de un ONG privat din România  (Tășuleasa Social) și întins pe o lungime de 1.400 de kilometri.

    via transilvanica

    (Traseul Via Transilvanica)

    Ce este Via Transilvanica?

    Via Transilvanica, “drumul care unește”, este, potrivit descrierii de pe siteul oficial al traseului, „un traseu turistic de lungă distanță de 1.400 de kilometri, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin, și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite, stâlpi indicatori, iar la fiecare km se găsește o bornă din andezit sculptată individual, borne care formează probabil cea mai lungă galerie de artă din lume și care însoțesc călătorii pe tot parcursul drumeției.

    Traseul traversează zece județe: Suceava, Bistrița-Năsăud, Mureș, Harghita, Sibiu, Brașov, Alba, Hunedoara, Caraș-Severin și Mehedinți și e împărțit în șapte ținuturi cultural-istorice: Bucovina, Ținutul de Sus, Terra Siculorum, Terra Saxonum, Terra Dacica, Terra Banatica, Terra Romana. În total, Via Transilvanica parcurge 107 unități administrativ-teritoriale din România și pune în valoare patrimoniul natural și cultural al fiecărei regiuni”.

    Tot aici se arată că „Via Transilvanica este un traseu de lungă distanță inspirat din povestea altor astfel de trasee din Europa, America de Nord și nu numai. Dar, înainte de toate, este un proiect social, astfel că accentul cade pe comunitate. Proiectul își propune să scoată la lumină locuri din țară, aparent uitate de lume și depopulate major, din cauza limitărilor economice, și să le ofere viață. Viața pe care o aduc cu ei drumeții cu rucsacul în spate, care după o lungă zi de umblat pe cărări, așteaptă un minim de ospitalitate și măcar o față primitoare, cu care să împărtășească povești. Despre asta este drumul care unește.”

    În postarea în care autorii Viei Transilvanica amintesc de Top 100, “World’s Greatest Places”, realizat de Time Magazin, în care traseul din România şi-a făcut loc în anul 2024, aceștia precizează şi faptul că „Suntem onorați că apărem pe aceeași listă cu locuri iconice din toată lumea, precum Cortina d’Ampezzo, La Maison Rabelais sau Angama Amboseli, Kimana Sanctuary din Kenya.

    În primul rând îi mulțumim prietenei Monica Suma pentru nominalizare și care a făcut posibilă apariția pe listă acestui proiect unic la nivel european. Via Transilvanica sprijină turismul rural, sustenabil în timp ce promovează voluntariatul și atrage din ce în ce mai mulți drumeți din străinătate”.

    via transilvanica 2

    (Imagine de pe Via Transilvanica)

    Via Transilvanica în TIME Magazine

    Via Transilvanica a fost inclusă de revista TIME în topul celor mai frumoase 100 de locuri de vizitat din lume, în 2024, alături de destinații din Indonezia, Mexic, Brazilia, Kenya, SUA, Europa etc.
    „Călătorii interesați de pădurile României și de ecoturism ar trebui să exploreze Via Transilvanica. Traseul se întinde peste șapte regiuni istorice, 10 județe și 12 situri UNESCO, fiind recunoscut pentru rolul său în dezvoltarea locală”, indică, în recomandarea sa, Time Magazine.

    În articolul publicat pe 25 iulie se descrie viața rurală pe care turiștii o pot întâlni pe „drumul care unește”, faptul că traseul, inaugurat în octombrie 2022 şi realizat de ONG-ul Tășuleasa Social, a revitalizat peste 400 de comunități seculare marginalizate de depopulare și constrângeri economice, că se poate merge pe jos, cu bicicleta sau călare pe 882 de mile, că este supranumit „calea care unește” pentru concentrarea sa pe comunitate și pentru călătoria pe care ţi-o oferă prin sate tradiționale, unde se trăieşte din cultivarea pământului şi unde localnicii primesc încă excursioniştii cu căldură, în inima sălbăticiei transilvănene.

    Via Transilvanica 4

    (Marcajele Via Transilvanica, un drum care are propiul ghid)

    ”Vizitatorii pot rezerva o cameră într-un hotel sau han sau pot căuta cazare în casele și parohiile localnicilor, unde mesele gătite în casă sunt făcute cu produse din gospodărie. Ghidurile amănunțite pentru călători și motocicliști detaliază opțiunile de cazare pentru fiecare traseu. Borne unice sculptate de artiști marchează fiecare kilometru al traseului, făcând din acesta una dintre cele mai mari expoziţii de sculptură în aer liber din lume. Unele indicatoare se găsesc lângă locuri notabile, cum ar fi Cetatea Alba Carolina sau sate de basm săsești precum Biertan, unde abundă pensiunile tradiționale”, se mai arată în TIME Magazin, citat de DIGI24.

    Tot în celebra revistă se mai aminteşte de elogiul adus Viei Transilvanica de Europa Nostra, pentru rolul său revoluționar în dezvoltarea locală durabilă și cele două premii europene primite de proiect pentru patrimoniu: unul pentru implicarea cetățenilor și sensibilizarea opiniei publice – Citizens’ Engagement and Awareness-Raising, și premiul publicului – Public Choice Award.

    Via Transilvanica 3

    (Natura, așa cum se prezintă ea pe Via Transilvanica)

    Traseul de 1.400 de kilometri, Tiberiu Ușeriu și „27 de pași”

    Via Transilvanica este cel mai lung traseu de drumeție din România, oferind călătorilor șansa să descopere pădurile virgine ale României și ecoturismul său lent. Viața lui Tiberiu Ușeriu, unul dintre cei doi frați care au pus pe picioare Via Transilvanica, este aproape la fel de spectaculoasă ca traseul propus și poate fi descoperită în cartea pe care a publicat-o „27 de pași”.
    Pe grupul oficial de facebook-ul Via Transilvanica, drumeții care intră pe traseu își povestesc experiențele și îi încurajează pe alții să pornească în fabuloasa călătorie de 1.400 de kilometri prin România. Toate datele necesare pentru a porni la drum pe acest traseu spectaculos sunt trecute pe siteul oficial Via Transilvanica.

    Citește și: 

    Primul documentar despre Via Transilvanica, proiectat la Arad în prezenţa regizorului. Aradul speră să adune bani pentru o bornă pe acest drum care unește!

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    1 + 3 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.