marþi, 19 martie, 2024

Special Arad Logo

    Vechi și nou la Sânnicolau Mic… Moment istoric mâine dimineață la cea mai veche biserică ortodoxă din municipiul Arad: are loc slujba de târnosire a lăcașului de cult

    de Lucian Dănilă | 1 octombrie 2022, 5:14 PM | Recomandările editorilor | Știri Arad

    0

    Vechiul și noul se îmbină în cartierul Sânnicolau Mic din Arad. Aici este cea mai veche biserică ortodoxă de parohie din Municipiul Arad, un lăcaș de cult construit în urmă cu mai bine de 200 de ani, în anul 1804. După terminarea lucrărilor a fost sfințită de protopopul Aradului Ioan Mihailovici. În 1826 a fost înzestrată cu iconostasul, cele două străini și scaunul arhieresc.

    Acum, vechiul se îmbină cu noul, pentru că în ultimii ani, biserica a suferit modificări radicale în construcția sa, iar aceasta urmează a fi târnosită mâine dimineață. „Duminică 02 octombrie 2022, cu binecuvântarea și în prezența Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului și a Preasfințitului Episcop-Vicar Emilian Crișanul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi va avea loc slujba de târnosire și sfințire a bisericii parohiei noastre, cea mai veche biserică ortodoxă română de parohie din Municipiul Arad”, se arată pe pagina de Facebook a Bisericii Ortodoxe din Sânnicolau Mic.

    De la orele 8:30 va începe slujba de târnosire și sfințire a bisericii parohiale, urmată fiind de Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie Arhierească. La sfârșitul Sfintei Liturghii, toți credincioșii doritori, bărbați, femei și copii vor sta la rând pentru a se închina la Masa Sfântului Altar.

    Biserica din Sânicolaul Mic poartă hramul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe.

    La Altarul ei au slujit, din 1804 până astazi, 16 preoți parohi.

    Cele mai importante lucrări s-au făcut în anii:

    1909 – Preot Paroh Petru Marșieu – sfințită fiind de Preasfințitul Ioan Ignatie Papp.

    22.10.1939 – Preot Paroh Dr. Nicolae Iorgovan – sfințită fiind de Preasfințitul Andrei Magieru.

    07.11.1971 – Preot Paroh Gavrilă Traian – sfințită fiind de Preasfințitul Teoctist Arăpașu, viitorul Patriarh al României.

    Din 1996, preot în parohia din Sânnicolau Mic este Gheorghe Gligor, un preot cu har foarte apreciat în comunitate, un preot care împreună cu enoriașii din cartier au reușit să facă din acest lăcaș de cult o adevărată „Mireasă a lui Hristos”, cum este metaforizată pe pagina de facebook.

    În urmă cu trei decenii, în anul 1992, în noaptea de 5/6 septembrie, a avut loc un incendiu care a produs mari stricăciuni în interior, prin pierderea iconostasului și deteriorarea picturii, de asemenea fiind grav afectat acoperișul bisericii. De atunci s-au efectuat lucrări mari de refacere a picturii și a iconostasului, schimbarea pardoselii, înlocuirea stranelor și scaunelor, dar mai ales, începând cu 2009, de consolidare a bisericii cu ample lucrări la acoperiș și turn, reconfigurarea întregului exterior, lucrările fiind conduse și executate de inginerul Armand Grosu și Preotul Paroh Gheorghe Gligor, cu contribuția credincioșilor și a autorităților locale, având binecuvântarea Înaltpreasfințitului Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului.

    Biserica parohială Arad-Sânicolaul Mic, deși are 218 ani este astăzi îmbrăcată ca o Mireasă a lui Hristos, Căruia îi mulțumim că i-a purtat de grijă în toată această vreme fiindu-ne mereu casă, loc de închinare, dar mai ales de bucurii alese”, scrie preotul paroh Gheorghe Gligor.

    În perioada anilor 1945-1950, biserica a fost frecventată și de Arsenie Boca, cel care își făcea vacanțele din perioada studenției în cartierul Sânnicolau Mic.

    Arsenie Boca, sfântul Ardealului – cum este numit chiar și în câteva articole de specialitate, deși nu a fost canonizat – și-a petrecut vacanțele tinereții în Sânicolaul Mic. Acolo au locuit bunicii lui din partea mamei, familia Popa Gligor și Pășcuța. „Arsenie Boca venea aici în vacanțe când era student la Sibiu”, ne spunea părintele Gheorghe Gligor, preot paroh al parohiei Arad-Sânicolaul Mic, în urmă cu câțiva ani.

    Ce înseamnă slujba de târnosire a bisericii?

    Târnosirea unei biserici este unul dintre cele mai solemne praznice ce pot avea loc într-o parohie. Ea este preînchipuită în Vechiul Testament prin următoarele acte: Moise târnoseşte, după porunca lui Dumnezeu, cortul sfânt (Ies. 40, 9), iar Solomon, templul din Ierusalim (III Regi 8). Numai chiriarhul locului sau un preot anume împuternicit de el poate târnosi o biserică.

    Momentele cele mai de seamă ale sfintei slujbe de tâmosire sunt acestea: în ajunul zilei hotărâte pentru târnosire, arhiereul merge, la vremea Vecerniei, de aşează Sfintele Moaşte ce vor fi puse a doua zi în Sfânta Masă a bisericii noi, pe masa Proscomidiei din vechea biserică, unde rămân până în dimineaţa zilei următoare. In acea dimineaţă, arhiereul ridică Sfintele Moaşte şi le aduce la biserica nouă cu mare Litie. Aici se află pregătite cele trebuincioase târnosirii: apă sfinţită, mirodenii, apă caldă, burete de şters, îmbrăcăminte pentru Sfânta Masă şi altele. După ce se îmbracă în toate veşmintele, arhiereul pune un preot să fiarbă mirodeniile, apoi dă binecuvântare de începere a sfintei slujbe a târnosirii.

    După rugăciunile începătoare, ridică Sfintele Moaşte şi iese afară din biserică, însoţit de preoţi şi de tot poporul, la înconjurarea de trei ori a bisericii, înconjurarea de trei ori înseamnă că acest sfânt locaş va fi închinat lui Dumnezeu, Cel în trei Ipostasuri. In timpul celor trei înconjurări se fac trei opriri, se citesc trei Evanghelii şi diferite rugăciuni, apoi se unge cu Sfântul Mir biserica, în trei locuri din afară. In timpul înconjurării se trag toate clopotele bisericii, un preot stropeşte cu apă sfinţită pereţii, cântăreţii cântă troparele înnoirii şi pe lângă ziduri ard lumânări şi tămâie.

    După a treia înconjurare, arhiereul se opreşte la uşa de intrare, închisă pe dinăuntru, face o rugăciune şi rosteşte de trei ori cu glas tare versetul din Psalmul 23, 7: „Ridicaţi căpetenii porţile voastre şi vă ridicaţi porţile cele veşnice şi va intra împăratul slavei”, iar un preot dinăuntru, care ţine uşa închisă, întreabă de trei ori, cu versetul următor (8) al aceluiaşi psalm: „Cine este acesta, împăratul slavei?” După aceste întrebări şi răspunsuri, uşa se deschide şi arhiereul, cu toţi credincioşii, intră în biserică, apoi în Altar şi aşază Sfintele Moaşte în scobitura făcută special în Sfânta Masă, acoperindu-le cu mirodenii. Mirodeniile închipuie miresmele cu care a fost uns în mormânt trupul Mântuitorului, fiindcă Sfânta Masă închipuie mormântul Domnului nostru Iisus Hristos.

    Deasupra se aşază o lespede de piatră cioplită şi bine lustruită, care se spală cu apă caldă şi cu săpun, sc şterge bine cu buretele, se udă cu apă de trandafiri si apoi se unge cu Sfântul Mir, Ungerea cu Sfântul Mir este lucrarea cea mai de seamă a târnosirii, pentru că, după cum spune Sfântul Dionisie Areopagitul, «prin vărsarea Sfântului Mir se îndeplineşte sfinţirea cea sfântă a dumnezeiescului altar» După ungerea eu Sfântul Mir, se lipesc in cele patru coifuri ale Sfintei Mese icoanele celor pătai Evanghelist!, deoarece Sfânta Masă închipuie toată Biserica, adunată de la cele patru margini ale lumii, prin propovăduirea Evangheliei, se îmbracă cu cele două acoperăminte si deasupra se aşază Antimisul si celelalte lucruri sfinte ce trebuie să stea pe Sfânta Masă. Apoi, arhiereul înseamnă cruciş cu Sfântul Mir cei patru pereţi dinăuntrul bisericii si catapeteasma si, după câteva rugăciuni, târnosirea bisericii e terminată. Toată slujba târnosirii, alcătuită din cântări, citiri din Vechiul si Noul Testament şi din rugăciuni este astfel întocmită, încât răspunde în întregime scopului pentm care a fost rânduită.

    După târnosirea bisericii, se slujeşte Sfânta Liturghie şi datoria este ca, in toate zilele, timp de şase săptămâni, să se slujească Sfânta Liturghie neîntrerupt.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    8 + 0 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.