duminicã, 23 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Vasile Dîncu: „România nu este în pericol dacă Rusia atacă Ucraina”

  de Special Arad | 10 februarie 2022, 12:36 PM | Naţional | Recomandările editorilor

  0

  (foto: Adevărul)

  România nu este în pericol din cauza situației tensionate dintre Rusia și Ucraina, a declarat, joi, ministrul Apărării. Vasile Dîncu i-a dat și o replică ambasadorului rus la București, care a spus că Moscova și-ar dori garanții scrise că scutul de la Deveselu este pur defensiv.

  Ambasadorul Rusiei în România, Valery Kuzmin, a criticat suplimentarea trupelor NATO în zona Mării Negre și a spus că planurile Statelor Unite și Franței de a trimite militari în România contribuie la amplificarea tensiunilor.

  Diplomatul a mai precizat că Rusia nu este interesată să viziteze scutul de la Deveselu, pentru a se convinge că este pur defensiv. El a declarat că Moscova ar prefera garanții scrise din partea NATO și a Statelor Unite în acest sens.

  Întrebat, la RFI, dacă ar trebui să existe asemenea garanții, Vasile Dîncu a răspuns: „Noi nu credem că este nevoie de garanții scrise în această situație. De fapt, ceea ce încearcă Rusia este mai degrabă o reîmpărțire a lumii pe hârtie, a construi noi sfere de influență. La asta se referă Federația Rusă atunci când vorbește despre garanții scrise. Garanțiile pe care le oferă NATO și lumea occidentală sunt cele legate de valorile pe care le servesc aceste țări, valorile de libertate, aceea de inviolabilitate a frontierelor, acelea legate de faptul că fiecare națiune își poate alege destinul în mod liber, a nu ocupa teritorii, a lăsa națiunile să-și hotărască soarta singure, acestea sunt garanțiile civilizației contemporane și în numele acestor valori există această alianță politico-militară care este NATO. Asta Rusia cred că a înțeles, dar evident că aici este vorba, sigur, de încercarea consolidării unei alte imagini, poate mai ales în mediul politic intern din Rusia”, potrivit Mediafax.

  Cum s-a pregătit Guvernul pentru evacuarea românilor din Ucraina, în cazul unui atac al Rusiei
  Întrebat dacă România este în pericol, în cazul în care Rusia atacă Ucraina, ministrul Apărării a declarat: „România nu este în pericol și populația poate să stea liniștită din acest punct de vedere. Noi suntem pregătiți pentru efectele colaterale care ar putea fi legate de un conflict, suntem pregătiți pentru a primi refugiați în această situație și pentru ajutoare de tip umanitar în această zonă, dar nu este cazul unui conflict care să afecteze direct România”.

  Chestionat, de asemenea, dacă există la nivelul Guvernului un scenariu pentru evacuarea românilor din Ucraina, în cazul unui atac al Rusiei asupra acestei țări, Vasile Dîncu a precizat: „Atât în ultima ședință a CSAT, cât și în întâlnirile pe care le facem noi zilnic cu celelalte instituții, managementul interinstituțional al crizei, avem pregătite scenarii nu pentru o evacuare, dar pentru a primi refugiați pe teritoriul nostru, atât români, cât și de orice altă etnie. De asemenea, suntem pregătiți și pentru alte scenarii, pentru a sprijini umanitar o evacuare, să spunem, din zona Ucrainei, a oamenilor”.​

  Sursă Digi24

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  2 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.