joi, 28 martie, 2024

Special Arad Logo

    Va închide Putin internetul în Rusia?

    de Special Arad | 23 septembrie 2014, 11:38 AM | Internaţional

    0

    Preşedintele rus, Vladimir Putin, caută metode prin care să separe Rusia de internet. E o măsură care se poate pune în aplicare în vreme de război, proteste antiguvernamentele sau ca să protejeze poporul rus de ţări occidentale precum SUA şi ţările membre UE, depinde pe cine întrebi.

    Putin şi consiliul său de securitate s-au întâlnit luni ca să discute o metodă prin care să deconecteze Rusia de internet în caz că va fi nevoie de o asemenea măsură, scriu cei de la ziarul economic rus Vedomosti. Ministerul Telecomunicaţiilor din Rusia a tot testat vulnerabilităţile internetului rus şi acum poate bloca adrese de IP din afara Rusiei, cel puţin aşa le-a spus un ofiţer de informaţii celor de la ziar. Toate aceste exerciţii se fac ca să vadă dacă Runet (netu’ rusesc) poate să funcţioneze fără acces la netul occidental, cu speranţa că va putea fi pusă în aplicare măsura de anul viitor.

    Putin probabil va nega acest lucru şi va spune că e justificată deconectarea Rusiei de la net „prin crearea unei isterii că occidentalii sunt cei care vor să închidă netul rusesc”, conform unui expert anonim cu care au vorbit cei de la Discovery News.

    Imediat, purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitry Peskov, a negat că autorităţile plănuiesc deconectarea de la net, în schimb insistă că asta e un subiect asupra cărora alte ţări ar trebui să dea un răspuns. A adăugat şi că Rusia are nevoie de o modalitate prin care să se protejeze de occident. (Apropo de link, RT este Russia Today, un post lansat de Putin în 2005, „ca o campanie de PR care să-i îmbunătăţească imaginea în ochii lumii”). Peskov a vorbit despre cât de imprevizibile sunt SUA şi EU, apoi a dat de înţeles că aceste ţări s-ar putea să deconecteze Rusia de internet şi nu invers.

    Într-un comunicat de presă dat celor de la RT, ministrul rus al telecomunicaţiilor, Nikolay Nikiforov spune: „Rusia este tratată numai cu sancţiuni unilaterale: în primul rând, cărţile noastre de credit sunt blocate, apoi Parlamentul European spune că ne va deconecta de la SWIFT. În această situaţie, lucrăm la un scenariu în care stimabilii noştri parteneri vor decide să ne deconecteze şi de la internet.”

    Sancţiunile unilaterale despre care vorbeşte Nikiforov au fost puse asupra Rusiei acum câteva luni, după ce ruşii au anexat peninsula ucraineană Crimeea şi au început operaţiuni militare prin toată zona estică a Ucrainei.

    Fie că occidentalii deconectează Rusia de la net, fie c-o face Putin nu are importanţă, pentru că ambele posibilităţi arată dependenţa lumii la internetul occidental. De lucrul ăsta s-au plâns mai multe ţări, inclusiv Brazilia şi Germania, după scandalul dezvăluirilor lui Edward Snowden de anul trecut. Şi Putin s-a plâns în trecut că cei de la NSA îi urmăresc internetul.

    Ar putea Putin să deconecteze internetul rus de cel din restul lumii, dacă ar vrea? Un expert rus în spionaj numit Andrei Soldatov le-a spus celor de la the Guardian că este posibil în teorie, având în vedere cât de puţine noduri de schimb de informaţii are Rusia. Dar e slabă probabilitatea c-ar face aşa ceva, pentru c-ar fi nasol pentru companiile şi afacerile din Rusia care se bazează pe internetul occidental. E mai probabilă deconectarea temporară a internetului sau blocarea anumitor siteuri în timpul protestelor în masă (cauzate de scăderea popularităţii lui Putin sau de recesiunea rusă).

    Egiptul, Iranul, Siria, China, Marea Britanie şi, mai nou, Thailanda au blocat Facebook în diverse momente, pentru că protestatarii îl foloseau ca să se organizeze. Acelaşi lucru poate fi spus despre Twitter, care a fost blocat în multe ţări, în timpul revoltelor politice, inlusiv în Venezuela anul aceasta. SUA şi UE nu au deconectat niciodată o ţară de la net ca o sancţiune pentru acţiunile acelei ţări.

    Sursa: Vice România

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    5 + 3 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.