Vă e frig? Aici au fost -71,2 grade. În această localitate trăiesc peste 500 de oameni (VIDEO-FOTO)

  de Special Arad | 10 ianuarie 2017, 2:17 PM | Internaţional

  0

  Dacă noi ne plângem de frig, cei peste 500 de locuitori din satul pe care vi-l prezentăm mai jos ce ar trebui să facă? Aici au fost înregistrate temperaturi de sub -70 de grade Celsius, iar astăzi, când scriem acest material, temperatura este de -50 de grade Celsius! Nu este mereu așa, iarna nu-i ca vara…

  Oymyakon este un sat în Oymyakonsky Ulus din Republica Sakha, Rusia, situat de-a lungul râului Indighirka, la 30 km nord-vest de Tomtor pe Autostrada Kolyma.

  Cu un climat subarctic extrem, Oymyakon este cunoscut ca unul dintre candidații pentru polul frigului din nord.

  În 1924, la Oymyakon s-a înregistrat o temperatură record de -71.2° C. Aceasta este cea mai scăzută temperatură înregistrată vreodată într-un habitat. În sat există un monument care aminteşte acest eveniment. Ulterior, pe 6 februarie 1933, staţia meteo a înregistrat o temperatură de -67.8° C.

  Recordul oficial s-a înregistrat în Antarctica, unde a fost înregistrată o temperatură de -89.2° C, la staţia Vostok, pe 21 iulie 1983.

  În Oymyakon trăiesc aproximativ 500 de persoane și a fost, timp de 10 ani (1920-1930), o escală pentru păstorii de reni care își adăpau turmele la izvor termal din oraș. În mod ironic, chiar numele localității, Oymyakon, înseamnă de fapt „apa care nu îngeață niciodată”, datorită izvorului cu apă fierbinte din apropiere, conform wikipedia.

  În cele mai multe case din Oymyakon încă ard cărbuni și lemne pentru încălzire, dar locuitorii se bucură și de câteva facilități moderne. Nu crește nimic acolo, iar oamenii mănâncă carne de ren și de cal. Un singur magazin asigură necesitățile orașului, iar localnicii se îndeletnicesc cu creșterea renilor, vânătoarea și pescuitul la copcă, scrie descoperim-lumea.ro.

  Medicii spun că motivul pentru care localnicii nu suferă de malnutriție se datorează faptului că laptele animalelor conține o cantitate impresionantă de micronutrienti”.

  Localnicii sunt căliți de vreme și, spre deosebire de alte țări, în cazul în care se produce o furtună de zăpada sau ninge în cantități considerabile, școala din Oymyakon își suspendă cursurile numai în cazul în care temperaturile scad sub minus 52 grade Celsius.

  oimiakon-5

  FOTO: Starea vremii astăzi în Oymyakon

  Cu toate că iernile în Oymyakon sunt lungi şi excesiv de reci, verile sunt blânde, uneori cu zile călduroase şi foarte călduroase. Cea mai călduroasă lună la Oimiakon a fost Iulie 2010, cu o temperatură medie de 18.7° C, însă în iunie, iulie şi august temperaturi de peste 30° C nu reprezintă o raritate.

  La data de 28 iulie 2010, Oimiakon a înregistrat o temperatură record de 34,6° C, obţinându-se astfel un interval de temperatură vară iarnă de 102,3° C.

  De altfel, Verhoiansk şi Iakutsk sunt singurele locuri din lume cu o amplitudine a temperaturii de peste 100° C.

  oimiakon-3 oimiakon-4

  oimiakon-2 oimiakon-6

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  7 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.