V-ați gândit vreodată cum să desenați insomnia, anxietatea, fobia sau alte stări patologice? Un artist a combinat arhitectura cu asta






Federico Babina este un artist din Bologna, Italia, stabilit în Barcelona, care a imaginat diferite tulburări de comportament și boli psihice în forma unui desen înfățișând o casă. Cum arată anxietatea, insomnia, demența și multe alte afecțiuni degenerative? Toate descrierile care există, și/sau definițiile de pe wikipedia și cele din dicționarele medicale au fost rezumate într-un singur desen pentru fiecare boală sau stare patologică. Federico este cunoscut pentru lucrările lui inspirate din arhitectură, cu influențe din cubism.
Aceste lucrări fac parte din proiectul intitulat ARCHIATRIC, o fuziune a cuvintelor „arhitectură” și „psihiatric”.
#1. Anxietate
O stare afectivă caracterizată printr-un sentiment difuz de insecuritate, de neliniște, în legătură cu un pericol potențial sau perceput.
#2. Depresia
O stare mentală de tristețe/amărăciune care persistă pe perioade îndelungate.
#3. Demența
O categorie largă de boli ale creierului care cauzează o scădere, de obicei, graduală și pe termen lung a abilității unei persoane de a gândi și de a-și aduce aminte, încât funcțiile zilnice sunt afectate.
#4. TOC (Tulburare Obsesiv Compulsivă)
O tulburare de anxietate caracterizată prin gânduri intruzive care produc disconfort și sunt greu de controlat (obsesii), însoțite de comportamente repetitive (compulsii) care au scopul de a reduce anxietatea produsă de aceste gânduri.
#5. Insomnia
O tulburare a somnului care se manifestă prin reducerea duratei și/sau profunzimii lui. Poate fi provocată de boli febrile, cardiovasculare, crize abdominale dureroase, nevralgii, hipertensiune, nevroze, psihoze, encefalite, intoxicații, diabet, uremie, hipertiroidie, surmenaj fizic, intelectual sau moral, criză emotivă.
#6. Fobia
Fobia poate fi definită ca fiind o teamă irațională, foarte persistentă, dusă uneori la extreme și totuși inofensivă. Aceasta poate fi stârnita atât de o anumită situație, cât și de anticiparea ei.
#7. Schizofrenia
O psihoză caracterizată prin deteriorarea proceselor de gândire și de răspunsuri emoționale inadecvate.
#8. Paranoia
Un proces de gândire puternic afectat de anxietate sau frică, de multe ori până la iraționalitate și delir, decurgând fără halucinații și schimbări accentuate de personalitate.
#9. Autism
Este tulburarea centrală din cadrul unui întreg spectru de tulburări de dezvoltare, cunoscut sub numele de spectrul tulburărilor autismului/autiste sau de tulburări pervazive de dezvoltare.
#10. Tulburare bipolară
O tulburare mintală ce constă în modificarea anormală și de lunga durată a dispoziției afective, energiei și abilității de funcționare a unei persoane.
#11. Alzheimer
O afecțiune degenerativă progresivă a creierului care apare mai ales la persoane de vârstă înaintată, producând o deteriorare din ce în ce mai accentuată a funcțiilor de cunoaștere ale creierului, cu pierderea capacităților intelectuale ale individului și a valorii sociale a personalității sale, asociată cu tulburări de comportament, ceea ce realizează starea cunoscută sub numele de demență.
#12. Tulburare de alimentație
O tulburare mintală definită de obiceiuri de alimentare anormale care afectează negativ o persoană din punct de vedere mental și fizic
#13. Tulburare de identitate de gen
Este suferința pe care un om o poate resimți atunci când nu se regăsește cu genul pe care îl are din naștere. Această tulburare poate fi și din cauza expunerii unor hormoni înainte de naștere.
#14. Tulburare disociativă
Condiție care implică disrupții sau căderi de memorie, conștiință, identitate sau percepție.
#15. Dislexia
O tulburare la citit manifestată prin modificarea cuvintelor, prin greșeli de lectură etc.
#16. Narcolepsie
O tulburare de somn cronică, sau disomnie, caracterizată prin somnolență excesivă în timpul zilei (EDS), în care o persoană experimenteaza oboseală extremă și, eventual, adoarme la momente nepotrivite, cum ar fi la locul de muncă sau la școală.
sursa: boredpanda
foto credit: Federico Babina
Comentariile portalului
Odihna vesnica !!
Deci, infradtructura orașului e legată de sărbătorile religioase!?
Imi cer scuze,poate gresesc ,fara sa tin partea soferului si facand abstractie de functie,din video nu vad cu ce a gresit omul? Se pregateste sa intre in locul (...)