duminicã, 25 februarie, 2024

Special Arad Logo

  Următorul tur ghidat „Arad Free Tours – Turist la tine acasă” va fi „în spatele ușilor închise”, în Cetatea Aradului

  de Tomck@t | 12 august 2022, 5:43 PM | Cultură | Știri Arad

  0

  Asociația Turism Alternativ organizează o nouă ediție „Arad Free Tours – Turist la tine acasă”, iar destinația va fi cel mai greu accesibil loc cu potențial turistic ratat din Arad: Cetatea Aradului.

  Duminică, 21 august, de la 18:00, ghizii Arad Free Tours așteaptă arădenii curioși în fața intrării în Cetate. „Nu e nevoie de rezervare, doar să vă prezentați la ora stabilită, la punctul de întâlnire”, anunță organizatorii, menționând că „deoarece vom intra într-un obiectiv militar, accesul se va face exclusiv pe baza unui act de identitate și va fi permis doar celor care dețin cetățenia română. Copiii pot participa însoțiți de un adult”.

  Sub motto-ul „Află poveștile orașului!”, proiectul „Turist la tine acasă” are ca scop oferirea de tururi ghidate atât localnicilor, cât și turiștilor care vizitează orașul, astfel ca aceștia să aibă ocazia să se familiarizeze cu istoria și poveștile mai mult sau mai puțin cunoscute ale orașului.

  Anul acesta, cei de la Arad Free Tours și-au propus ca în cadrul proiectului „Turist la tine acasă” să treacă pragurile ușilor care de obicei stau închise, iar alături de ghizii Arad Free Tours vor fi și invitați surpriză, care își desfășoară activitatea în clădirile/instituțiile care vor fi vizitate. „Aceștia ne vor spune povești pe care doar ei le știu, din locurile în care publicul nu are ocazia să intre în mod obișnuit”, anunță organizatorii.

  „În cadrul acestui tur vom avea ocazia să vizităm în premieră pentru Arad Free Tours o locație cu totul specială, acest fapt fiind datorat statutului de obiectiv militar pe care Cetatea Aradului îl are și în prezent. Despre activitatea batalionului militar, dar și alte informații interesante referitoare la cetate, vom avea ocazia să aflăm de la invitatul special al acestui tur. Povestea cetății Aradului nu începe însă în actuala locație de pe malul stâng al Mureșului, ci în partea opusă, pe locul uzinei textile TEBA de mai târziu, unde a existat cetatea turcească și ulterior prima cetate austriacă. Ridicată în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea pe o peninsulă a râului Mureș, noua cetate a Aradului a avut un parcurs deosebit de interesant, fie că vorbim de Revoluția din anii 1848-1849 și momentul execuției celor 13 Generali, Primului Război Mondial și tragedia prizonierilor de război sârbi sau despre situația cetății din perioada interbelică. Tot cu această ocazie, vom demonta și unele mituri deseori menționate când vine vorba de Cetatea Aradului. Nu îl ultimul rând, vom vorbi și despre Biserica Franciscană din incinta cetății, unul din cele mai vechi lăcașuri de cult ale orașului, a cărei poveste ascunde un amănunt interesant și puțin cunoscut de către arădeni”, anunță Asociația Turism Alternativ pe Facebook.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  0 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.