sâmbãtã, 13 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  Urlete, certuri și alarme Covid la ședința de votare a Bugetului Aradului. „Doar ISU și Ilie Cheșa au deranjat armonia”

  de Raluca Medeleanu | 16 aprilie 2021, 1:30 PM | Administraţie | Topic special

  0

  După ce, ieri, patru din cele cinci formațiuni politice care alcătuiesc Consiliul Local Municipal anunțau o „coaliție pentru votarea bugetului Aradului” într-o formă cu care sunt de acord, iată că astăzi înțelegerea s-a și concretizat, toate amendamentele propuse trecând de vot, mai puțin – evident – cel al PSD, partid care a refuzat propunerea Primăriei Arad.

  Astfel, forma inițială a Bugetului Aradului a primit mai multe modificări prin care s-au tăiat și suplimentat anumiți bani, în principal la capitolele învățământ, cultură și sănătate. Cele mai importante modificări au fost, de departe, cele legate de cheltuielile salariale.

  Subiectul care a stârnit din nou certuri acerbe însă a fost, așa cum era de așteptat, Filarmonica Arad. Consilierii PSD au propus un amendament prin care să suplimenteze cu circa 4 milioane de lei fondul de salarii al instituției, însă nu au reușit să strângă niciun vot de la ceilalți consilieri, din mai multe motive. O dată că PMP, UDMR, USR PLUS și PNL au făcut la rândul lor un amendament, care a fost supus la vot înainte de cel al PSD, prin care au suplimentat 1 milion de lei pentru salariile de la Filarmonică, prin diminuări de la Centrul Municipal de Cultură (CMCA), iar pe de altă parte pentru că formularea prin care a fost făcută propunerea PSD a fost lacunară. Aceștia au cerut, pe lângă tăierea banilor pentru mai multe evenimente, diminuări de la fondul de salarii CMCA, iar în dreptul propunerii a fost trecută suma de 2.377.000 lei, adică exact întreaga sumă prevăzută la salariile instituției respective. Discuțiile ce au urmat au scos la iveală că la fiecare propunere de tăiere din listă era specificată suma totală, nu și cât exact să fie diminuat de acolo pentru a rezulta totalul de 4 milioane de lei care ar urma să fie redirecționat la Filarmonică.

  Urlete între Bognar și Cheșa pe tema Filarmonicii

  Cu toate acestea, consilierul Cheșa a insistat ca amendamentul respectiv să fie supus la vot în forma aceasta, iar abținerea de la vot a consilierilor din celelalte formațiuni politice a pornit un adevărat scandal. Ilie Cheșa i-a acuzat că nu susțin cultura, îndreptându-și acuzațiile acerbe mai ales către Levente Bognar, care încerca să argumenteze că au suplimentat totuși acel milion de lei despre care consilierul PSD a considerat că nu e suficient. Cearta dintre cei doi a „degenerat” la asemenea proporții, încât s-a ajuns la țipete, iar Bognar l-a acuzat că politizează instituția. „Să nu ieșim din sală cu ideea că vrem să distrugem Filarmonica!”, a strigat Levente Bognar.

  Călin Bibarț a intervenit apoi pentru le spune că banii pentru salarii nu se dau toți într-o lună și că anul acesta este pentru prima dată când Guvernul va da 2% finanțare pentru cultură administrațiilor locale, astfel că ar mai fi bani pentru salariile din cultură în următoarele luni, după ce va intra în vigoare Hotărârea de Guvern. Bibarț a explicat că despre acest lucru a făcut referire în cadrul dezbaterii publice, atunci când a zis că „există și alte surse de finanțare”. Edilul a specificat că, totuși, în cazul în care nu va veni această finanțare de la Guvern, se vor putea face diferite rectificări în ultimele luni ale anului, pentru a suplimenta sumele rămase neacoperite.

  Teatrul a primit și el sprijin pentru funcționare. Direcția de Asistență Socială, tăieri suplimentare

  Un alt amendament votat de această dată de toți consilierii a prevăzut alocarea cu 450.000 lei mai mulți bani la fondul de salarii de la Teatrul Clasic „Ioan Slavici”, de unde inițial se preconizau tăieri de aproximativ un milion de lei.

  Pe de altă parte, tăieri suplimentare au fost votate și la bugetul Direcției de Asistență Socială (instituție considerabil afectată), la cel al Primăriei și Poliției Locale, în toate cazurile atât la capitolul salarii cât și la cheltuielile materiale, respectiv tăieri la bugetul alocat registrului spațiilor verzi și anumitor acțiuni culturale de la CMCA. Aceste schimbări au fost citite de vicele Lazăr Faur, fiind propunerile aduse de gruparea PNL, iar ca rezultat, la supunerea la vot a majorității dintre ele grupul PSD s-a abținut de la vot.

  La finalul ședinței, a urmat o sesiune de mulțumiri din partea primarului adresate tuturor consilierilor locali care au acceptat să voteze amendamentele, ironic și celor care nu le-au votat „că așa e democratic, să nu avem unanimitate”, a explicat Bibarț. Primarul a încheiat apoi cu o glumă acidă. Dat fiind faptul că în decursul ședinței pe telefoane a sunat de mai multe ori alarma de atenționare Covid, Călin Bibarț a concluzionat că doar ISU și Cheșa au deranjat armonia unei ședințe de altfel reușită.

   

  Amendamentul PSD:

  amendament psd buget 2021

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  0 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.