Update În jur de 100 de părinți au protestat împotriva măsurilor de protecție din școli, nesocotind Starea de Alertă | Foto + Video

  de Raluca Medeleanu | 14 septembrie 2020, 7:00 PM | Dezvăluiri | Educaţie | Știri Arad | Topic special

  6

  imagini de la protestul părinților

  Titlul inițial, ora 14:30. Valul conspirației „nu există Covid” ajunge și la Arad. Mai mulți părinți protestează împotriva măsurilor de protecție din școli, nesocotind Starea de Alertă.

  Pandemia de coronavirus a stârnit, încă de la debut și până în prezent, o sumedenie de dezbateri, pornind de la păreri ale specialiștilor, până la discuții „laice” sau chiar adevărate „bijuterii” ale teoriilor conspirației, iar restricțiile impuse au împărțit țara în două tabere: prima alcătuită din oameni care le-au acceptat ca parte a prevenției, iar cealaltă alcătuită din oameni revoltați, care le consideră abuzive. Evident, începerea noului an școlar a adus și el o serie de dezbateri, mai ales în rândul părinților, care au avut păreri diferite față de cele trei scenarii (roșu, galben și verde) și de regulile de desfășurare a predării fizice, stabilite prin ordinul comun al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății. Cu toate acestea, majoritatea vocilor îngrijorate ale părinților ținteau către teama ca regulile să nu fie respectate. Iată că există, totuși, și părinți care nu vor nicio restricție în școli.

  Ce nu facem pentru copiii noștri?! Încălcăm și legea!

  Potrivit reglementărilor în vigoare, menționăm încă de la început că organizarea protestelor sunt strict interzise pe durata Stării de Alertă, lucru confirmat și de purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad.

  Cu toate acestea, astăzi, 14 septembrie, când a început oficial școala, nici bine nu au pășit elevii în sălile de clasă, că un grup de părinți deja anunță un protest în fața Primăriei Arad, fiind total nemulțumiți de măsurile pe care le consideră abuzive. Special Arad a discutat cu una dintre mămicile care se alătură protestului, dorind să afle care sunt, mai exact, nemulțumirile și solicitările acestora. Ceea ce am descoperit nu putem spune că ne-a lăsat neapărat mirați. Grupul de părinți din Arad s-a alăturat unei „manifestări culturale” (ca să folosim cuvintele mămicii cu care am discutat, deci – atenție! – „nu-i protest”), care se petrece la nivel național, prin care se strâng semnături pentru a renunța la toate regulile de protecție stabilite în ordinul comun al celor două ministere. Cea care a întocmit acest memoriu este nimeni alta decât Diana Iovanovici-Șoșoacă, o avocată din capitală cunoscută pentru comentariile ei acide despre „marea manipulare coronavirus”.

  Despre doamna Șoșoacă am auzit prima dată când a luat cuvântul în cadrul protestelor din Piața Victoriei din luna iulie, la care au participat „figuri” intens promovate de Sputnik. Protestul de atunci, a căror participanți negau categoric existența coronavirusului, a fost ulterior asociat cu propaganda rusească (vezi aici mai multe detalii despre protestul din iulie).  Mai mult, doamna Șoșoacă a criticat, în cursul acestei veri, prin intermediul mai multor comentarii lăsate la diferite știri postate pe Facebook, mai toate măsurile luate în timpul pandemiei, considerând că virusul e o născocire.

  „Interzicem”, „nu acceptăm”, „respingem” – cuvintele „magice” din petiția pe care unii părinți arădeni vor să o semneze

  Trecând peste detaliile despre inițiatoarea acestei petiții (sau „memoriu”, cum e denumit), să vedem exact care anume sunt cerințele pe care unii părinți din Arad au decis să le solicite și ei, prin semnarea documentului. Pe scurt, aceștia consideră toate restricțiile impuse elevilor ca fiind factori de stres asupra psihicului și sănătății lor.

  1. „Copii mei nu vor purta mască! Interzicem categoric orice ingerință și oricare încălcare a drepturilor copiilor noștri de a respira liberi…”
  2. „Interzicem orice dezinfectant care nu este bio…”
  3. „Nu acceptăm pereții despărțitori de plexiglas pentru copiii noștri…”
  4. „Interzicem categoric orice tunele cu dezinfectanți prin care copiii noștri ar fi nevoiți să treacă la intrarea și ieșirea din instituția de învățământ…”
  5. „Interzicem categoric orice act de natură medicală, inclusiv triajul epidemiologic fără prezența și acordul unui părinte sau tutore legal…”
  6. „Interzicem categoric orice presiune asupra psihicului copilului nostru cu privire la instituirea regulilor din ghidul menționat…”
  7. „Respingem categoric exercitarea actului educațional de către cadrele didactice cu mască și/sau vizieră…”
  8. „Respingem categoric interdicția intrării în școală a părinților, în condițiile în care este obligatoriu să știm care sunt condițiile în care își desfășoară activitatea la școală”
  9. „Interzicem categoric oricărei persoane, în afara celor instituite de noi cu aceste drepturi, să exercite presiuni asupra copilului nostru, să ia decizii în ceea ce-l privește fără înștiințarea, consultarea și acordul nostru expres exprimat, să-l izoleze, să-l transporte, să-l ducă la spital…”
  10.„Nu suntem de acord cu începerea anului școlar sub forma impusă / recomandată de ordinul MS și MEC…”

  Inspectorul școlar general Marius Göndör știe despre manifest, însă optează să nu se pronunțe

  Dat fiind faptul că memoriul este adresat mai multor instituții, dintre care și Inspectoratului Școlar, l-am contactat pe inspectorul școlar general al IȘJ Arad, Marius Göndör, pentru a afla care este poziția instituției pe care o conduce. Acesta ne-a răspuns la întrebări, ne-a explicat că este dreptul oricui să aibă solicitări, însă în ceea ce privește pertinența solicitărilor preferă să nu se pronunțe, întrucât nu este de abilitatea lui să afirme dacă o decizie dată de specialiști este sau nu bună. Salutăm răspunsul domnul Göndör, care este de profesie dascăl de matematică, nicidecum medic epidemiolog și nu putem să nu ne gândim că asistăm, pe zi ce trece, la un fenomen (evident, la nivel global) în care tot mai multe persoane au opinii aprinse, fără să fie în domeniul în cauză, iar experții par să fie dați uitării.

  Iată ce ne-a declarat domnul Göndör: „S-a depus și la IȘJ, am văzut acel memoriu, însă degeaba l-au depus aici, măsurile sunt de la Ministerul Sănătății, eu nu mă pot pronunța. Eu cred că specialiștii Ministerului Sănătății sunt mai abilitați să se pronunțe”, ne-a spus acesta.

  L-am întrebat dacă are informații despre modul în care s-a derulat prima zi de școală în școlile arădene, iar inspectorul general ne-a declarat că a vizitat astăzi peste 10 școli – atât în municipiu, cât și în județ – și că în urma discuțiilor pe care le-a avut cu părinții cu care s-a întâlnit, niciunul nu i-a comunicat să nu dorească să își trimită copilul la școală.

  „Nu am avut raportat astăzi niciun incident. Am fost în peste 10 școli, am vorbit cu părinții, iar din punctul lor de vedere sunt mulțumiți că elevii se întorc la școală. Posibil să fie și părinți nemulțumiți. Eu personal nu am avut nicio abordare negativă”, ne-a declarat Göndör.

  În ceea ce privește părerea lui despre manifestul pe care îl anunță grupul de părinți arădeni, acesta a afirmat că e dreptul lor, atâta timp cât o fac pașnic.

  „Noi trăim în democratie, atâta timp cât e în mod pașnic, putem cu toții să ne exprimăm părerile, le putem discuta, dar nu să le impunem și celorlalți. E important să fim civilizați”, ne-a spus Marius Göndör.

  Update, ora 19:00. Imagini de la protestul din fața Primăriei

  Părinții au început să se strângă în fața Palatului Administrativ, începând cu ora 18:00, foarte puțini cu măști, majoritatea fără, la protestul pe care ei îl descriu ca fiind o „manifestare culturală”. Aceștia au început să strângă semnături pentru memoriul mai sus amintit.

  Colegul nostru [email protected] s-a aflat la fața locului pentru a discuta cu aceștia și a afla exact ce îi nemulțumește. Părinții, aproape 100 la număr, nu au ținut să nege existența virusului, ci au ținut să își exprime nemulțumirea mai ales față de purtarea obligatorie a măștii în școli.

  Unul dintre aceștia a acceptat să ne ofere și o declarație filmată.

  Întrunirea a fost desfășurată sub supravegherea unui echipaj de Poliție. La eveniment au fost aduși să participe și mai mulți minori.

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Si cei care se tem de acest virus au drepturile lor …..Poate daca ati fi avut in familie sau prieteni a-ti fi protejat altfel copii…..sunt totusi si copii cu astm, rinite , alergii….poate aveti parinti profesori …care au unele bolii chiar vreti sa ii pierdeti? ….Cred ca multi suntem cei care nu mai stim ce sa credem….dar oare chiar sa fie pe tot globul?…..ar trebui totusi sa va ganditi la binele si sigutanta tuturor…..nu doar a voastra nu fiti egoisti…..si profesori au dreptul lor ….nu credeti in VIRUS …treaba voastra face-ti cum crede-ti, dar nu obligati si pe altii….

   +8 voturi
   +1
   -1
  2. Am să clarific de la început să nu vă pierdeți timpul înjurându-mă. Nu are importanță poziția mea (ce eu cred că există, sau ce mi-ar place mie). Comentariul meu se referă doar la argumentație.
   .
   „Copiii să respire aer curat … oxigenat!” Atenție!!! Măștile purtate de marea majoritate în spațiile publice nu rețin OXIGENUL!!! Bă, părinți mediocrii și submediocrii!!! Aerul curat și oxigenat ține de ventilația clădirii/școlii. Nu există ventilație? Se deschid geamurile în pauză, pentru a aerisi încăperea. Pe timpul educației mele primită în școlile din România, se desemna pentru fiecare zi, conform programării pe zile pe un tabel afișat în clasă, Elevul de Serviciu, care în pauze dischidea geamurile, ștergea tabla și spăla buretele/ții.
   .
   Masca împiedică doar răspândirea stropilor de salivă produși în timpul activității de comunicare. (pentru repetenți: – când vorbești sar sute de stropi de salivă din gură) Masca nu împiedică respirația!
   .
   Sunteți toți oameni fără hobby și cu prea mult timp de belit ochii la tâmpeniile de pe internet. Cucoana din Bucale își construește cu ajutorul vostru un „image” de mare luptătoare pentru drepturile cetățenilor și în curând o să se plimbe cu Maybach-ul pe socoteala voastră, naivilor. Există cu siguranță subiecte de actualitate și de interes mai larg, pentru care ar merita să ieșiți în stradă, dacă tot vă plictisiți. Ce ziceți de CORUPȚIE și ETERNELE MINCIUNI ALE ADMINISTRAȚIEI LOCALE??? Ce ziceți de dictatura impusă cu MINCIUNI și ȘANTAJ de brădeanul paranoid, venit cu punga în mână și autostopul în municipiu, că nu avea 10lei pentru un bilet de autobuz.
   .
   Trebuia ca Poliția Locală să intervină, conform legii în vigoare și să-i amendeze pe toți participanții!!!

   +15 voturi
   +1
   -1
  3. Constat cu regret și amărăciune că acest articol prezintă un bias cât o bășică și câteva simptome îngrijorătoare de fake. Deși pare știre, materialul de mai sus este mai degrabă o opinie, dacă nu chiar un editorial. O opinie care face judecăți pripite sau, mai rău, răutăcioase, nedrepte. Din start se afirmă că avem de-a face cu un strop din valul conspirației “NU există Covid!”, deși nimeni nu susține asta, nici cel intervievat (care e chiar decent, foarte ok), nici doamna avocată, înfierată ca fiind rusofilă, putinistă-kaghebistă, sputnikistă. Despre doamna respectivă se spune că susține că nu există acest virus, făcându-se trimitere la un “articol” de pe comisarul.ro, deși nici acolo nu există o astfel de afirmație sau citare, decât că ia poziție împotriva exagerării, isteriei, manipulărilor și umflăturilor nefirești din procesul global de stopare a actualei pandemii (cuvintele de aici îmi aparțin, dar ideea e fix asta). Ce e mai trist e că din această “știre” rămâi mai mult cu poziția autorilor de la specialarad.ro față de această problemă și cu smetiile trase pe cocoașele celor care îndrăznesc să adopte alte poziții și să emită alte opinii și evaluări. Nasol.

   +3 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  6 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.