vineri, 29 martie, 2024

Special Arad Logo

    Update Scandalul asupra Palatului Administrativ. Prefectura retrage acțiunea în instanță

    de Raluca Medeleanu | 27 iunie 2018, 10:42 AM | Administraţie | Recomandările editorilor

    0

    Update / Comunicat. „În ultimele 24 de ore am asistat la o avalanșă de dezinformări în spațiul public, cu privire la intenția noastră de a soluționa, din punct de vedere legal, situația Palatului Administrativ al municipiului Arad.

    Demersul nostru de a readuce în proprietatea arădenilor, pe cale legală, această clădire, simbol al orașului nostru, a fost deturnat într-un subiect politic de anumiți politicieni. Aceștia, în goana lor după voturi, au ales să transfere în zona emoționalului colectiv o inițiativă care ține de domeniul legalității și care era pentru arădeni și nicidecum împotriva lor așa cum s-a afirmat.

    Nu voi intra în acest moment în chestiunile tehnice ale problemei, dar pentru a stopa această uriașă manipulare care nu ar aduce nimic pozitiv pentru arădenii noștri, am decis să retrag acțiunea promovată în instanță cu privire la Palatul Administrativ.

    Totodată, în perioada următoare, vom iniția o serie de dezbateri publice, la care îi vom invita pe toți cei implicați, oameni și instituții, pentru a identifica soluțiile optime prin care Palatul Administrativ să revină în Patrimoniul Aradului. Invităm la aceste dezbateri, în mod special, reprezentanții Primăriei Arad și le atragem atenția că tot acest demers va fi făcut doar cu respectarea absolută a stării de legalitate.

    Sunt convinsă că la finalul acestor dezbateri adevărul va ieși la iveală, iar arădenii se vor convinge de bunele noastre intenții și de uriașa manipulare pusă de unii la cale și pe care am ales să o demontăm prin această decizie.” – Florentina Horgea, Prefectul Județului Arad


    În jurul subiectului apartenenței clădirii Palatului Administrativ s-a produs un adevărat scandal, care începe să arate din ce în ce mai mult doar ca un „joc de ping pong” a puterilor politice. Pe scurt, situația este următoarea: Pe de o parte, reprezentanții conducerii Primăriei Arad susțin că proprietarul clădirii a fost stabilit prin Hotărâre Guvernamentală, acesta fiind municipalitatea, având ca dovadă, printre altele, stipularea din Monitorul Oficial al României. Astfel, municipalitatea acuză Prefectura de rea credință, considerând că dorește să se facă stăpână peste un bun al arădenilor și se arată șocată de acțiunea de dare în judecată.  Pe de altă parte, Instituția Prefectului se arată lezată de revolta municipalității, susținând că nu are nicio intenție de a confisca Palatul Administrativ, ci dorește doar să clarifice lacunele administrative. În plus, Prefectura susține că s-a stabilit, de comun acord, că pentru a se rezolva situația este nevoie de o acțiune în instanță, ca atare, consideră surprinzătoare reacția conducerii Primăriei. 

    Comunicat. Instituția Prefectului – Județul Arad a promovat, la data de 15 iunie, o acțiune în justiție, în contradictoriu cu Municipiul Arad, având ca obiect constatarea dreptului de proprietate publică al statului român și a dreptului de administrare al Instituției Prefectului – Județul Arad asupra Palatului Administrativ, în care cele două instituții, respectiv Primăria Municipiului Arad și Instituția Prefectului – Județul Arad, își desfășoară activitatea.

    (Citește și poziția Primăriei Arad, în articolul „Primăria demonstrează cu documente cum Prefectura uită propriile sale hotărâri și vrea să lase Aradul fără cel mai mare simbol al său)

    Starea de fapt care a determinat acest demers judiciar, potrivit Prefecturii, este următoarea:
    Prin Decretul-Lege nr. 30 din 1990, a fost consfințit regimul juridic al palatelor administrative, în sensul apartenenței acestora la proprietatea publică a statului român;

    Prin H.G. nr. 706/ 1994, palatele administrative din municipiile reședință de județ au fost declarate bunuri proprietate publică de interes național, asupra acestora fiind conferit dreptul de administrare în favoarea instituțiilor prefectului. Palatele administrative au fost destinate ca sedii pentru instituțiile prefectului, imobilul „Palat Administrativ” fiind înscris la poziția nr. 2 din Anexa la H.G. ante-menționată;

    În baza Ordinului nr. 11/ 1995, emis de Prefectul Județului Arad, asupra imobilului „Palat Administrativ” s-a înscris dreptul real de administrare în favoarea Prefecturii Județului Arad.

    Prin H.G. nr. 976 din 2002, privind atestarea domeniului public al Județului și al Municipiului Arad, Municipiul Arad a înscris în cartea funciară dreptul de proprietate asupra imobilului „Palat Administrativ”.

    Întrucât stabilirea apartenenței imobilului nu a putut fi clarificată pe cale administrativă, în pofida demersurilor efectuate în acest sens de Instituția Prefectului – Județul Arad și de Primăria Municipiului Arad pe parcursul anilor anteriori, singura modalitate prin care se poate reglementa situația juridică a imobilului Palat Administrativ este pe calea unei acțiuni în justiție, ținând seama de faptul că, la ora actuală, există două hotărâri de guvern care statuează cu privire la dreptul de proprietate asupra acestei clădiri.

    În acest context, Prefectura reiterează:

    Soluționarea situației subliniate mai sus s-a încercat de mai bine de opt ani, când inclusiv fostul prefect al Aradului și actual viceprimar al Municipiului Arad, dl Călin Bibarț, a înaintat Minsterului o adresă pe această temă, la care i s-a răspuns că prin H.G. nr. 976 din 2002, privind atestarea domeniului public al Județului și al Municipiului Arad, Palatul Administrativ a fost trecut în mod abuziv și eronat în domeniul public al Municipiului Arad. Ca atare, situația juridică a clădirii era cunoscută încă de atunci, atât de Instituția Prefectului – Județul Arad, cât și de Primăria Arad.

    Mai mult, inclusiv Primăria Arad a fost înștiințată, încă din anul 2015, cu privire la necesitatea întreprinderii demersurilor legale care se impun pentru reglementarea situației juridice a imobilului.

    În cadrul corespondenței purtate, încă din anul 2016, între Ministerul Afacerilor Interne, Primăria Municipiului Arad, respectiv Instituția Prefectului – Județul Arad, s-a încercat rezolvarea pe cale administativă a situației imobilului, fără însă ca acest lucru să fie posibil, întrucât există o H.G. nr. 706/ 1994, prin care palatele administrative din municipiile reședință de județ au fost declarate bunuri proprietate publică de interes național, dar și o altă H.G. – nr. 976/ 2002, prin care imobilul a fost trecut în domeniul public al Municipiului Arad.

    În luna aprilie a anului curent, a avut loc o ședință de lucru între conducerea Instituției Prefectului – Județul Arad și reprezentanții Primăriei Municipiului Arad (dl Bognar Levente – viceprimar, respectiv dna Lilioara Stepanescu – secretarul Municipiului Arad), în care s-a stabilit, de comun acord, că pentru a se rezolva situația este nevoie de o acțiune în instanță. Ca atare, este surprinzătoare reacția conducerii Primăriei Municipiului Arad, care se arată în necunoștință de cauză, dar care știa, cunoștea această stare de lucruri încă din anul 2010.

    Intenția Instituției Prefectului – Județul Arad este exclusiv aceea de a se clarifica situația dublei evidențe a acestui imobil, instituția aflându-se în imposibilitaea de a accesa fonduri europene pentru investiții de anvergură, cum ar fi reabilitarea termică a clădirii, înlocuirea acoperișului, dar și alte investiții de mai mare amploare.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    2 + 4 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.