vineri, 19 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Update Breaking NewsPreasfințitul Ioan Selejan este noul mitropolit al Banatului

  de O. Peniță | 16 decembrie 2014, 12:17 PM | Știri Arad

  8

  UPDATE: Sfântul Sinod, prezidat de Preafericitul Daniel, Patriarhul României, a ales prin vot secret persoana noului mitropolit al Banatului. Acesta va fi Înalt Preasfinţitul Ioan Selejan, actualmente arhiepiscopul Covasnei şi Harghitei.

  Știri Arad. Doar o zi până la aflarea numelui noului mitropolit al Bantului.Mâine (marți) de la ora 10,00, după un Te Deum, reprezentanții Sinodului vor vota, secret, pentru alegerea mitropolitului Banatului, după ce ÎPS Nicolae Corneanu a trecut la cele veșnice, toamna aceasta. Ei au de ales între trei înalte fețe bisericești: Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop onorific Ioan Selejan, Episcopul Covasnei şi Harghitei, Preasfinţitul Părinte Dr. Lucian Mic, Episcopul Caransebeşului, respectiv Preasfinţitul Părinte Dr. Sofronie Drincec, Episcopul Oradiei.

  Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop onorific Ioan Selejan, Episcopul Covasnei şi Harghitei

  s-a născut la data de 16 noiembrie 1951, în localitatea Pietrani, județul Bihor. A absolvit liceul „Constantin Brâncuși” din Oradea şi Facultatea de Instalații și Automatizări din București, promoția 1976. În anul 1986 a absolvit Seminarul Teologic din Craiova, iar în anul 1990 Facultatea de Teologie din Sibiu La 15 august 1990 a fost hirotonit preot și între anii 1990-1994 a fost stareț al Mănăstirii Lainici. În 25 septembrie 1994 a avut loc la Miercurea Ciuc instalarea sa ca prim episcop al Covasnei și Harghitei.

  Preasfinţitul Părinte Dr. Lucian Mic, Episcopul Caransebeşului

  s-a născut la 9 septembrie 1970 în municipiul Arad. Între anii 1977-1987 a absolvit Școala Primară din Arad, iar intre anii 1987-1992 a urmat cursurile Seminarului Teologic Liceal „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș. În anul 1992 a susținut examenul de admitere la Facultatea de Teologie, secția Pastorală, din cadrul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, pe care a absolvit-o în anul 1996. În anul 1992 a fost hirotonit diacon, iar apoi preot la Mănăstirea Hodoș Bodrog. A rămas la această mănăstire până în anul 1994, când a fost transferat de către IPS Nicolae, Mitropolitul Banatului, pe post de preot slujitor la Catedrala Mitropolitană din Timișoara. În anul 1995, a fost numit stareț al Mănăstirii „Izvorul Miron”, Românești, din județul Timiș de către IPS Nicolae Corneanu. În anul 1998 a fost tuns în monahism cu numele Lucian la Mănăstirea „Izvorul Miron” din Românești. În septembrie 2000, la propunerea IPS Nicolae Corneanu, a fost ales episcop Vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei cu titlul „Lugojanul”, iar la data de de 1 octombrie 2000 a fost hirotonit arhiereu, la Catedrala Mitropolitană din Timișoara. În 2006 a fost instalat ca episcop al Caransebeșului.
  Preasfinţitul Părinte Dr. Sofronie Drincec, Episcopul Oradiei

  s-a născut în 3 noiembrie 1967 în Arad. A fost botezat cu numele Radu Ștefan. În anul 1986 a absolvit liceul „Moise Nicoară ” („Ioan Slavici”) din Arad. Între anii 1987 – 1993 a urmat cursurile Facultății de Medicină din Timișoara. În anul 1990 a participat la înființarea filialei Asociației Studenților Creștini Ortodocși Roamâni din Timișoara, iar din 1991 a devenit președintele acesteia. S-a înscris apoi la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universitatii „Aurel Vlaicu” din Arad, specializarea Teologie Pastorală. A fost hirotonit ierodiacon și apoi ieromonah la Mănăstirea Hodoș-Bodrog de către ÎPS Părinte Mitropolit Serafim, cu încuviințarea ÎPS Părinte Timotei, în 12, respectiv 13 august 1995.
  În ianuarie 1998, a fost chemat la Patriarhie, unde a fost numit secretar la Cabinetul Preaferictului Părinte Patriarh Teoctist, până în februarie 1999. La data de 15 decembrie 1998, în ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a fost desemnat drept candidat principal pentru alegerile în vederea ocupării postului vacant de Episcop al Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria. După opt ani pe această funcție, la 13 februarie 2007, Preasfințitul Părinte Sofronie Drincec a fost ales, de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, ca episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei.

  foto: cuvatul-ortodox.ro

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Hm. S-a cam săturat de ”ținutul secuiesc” violentautonom dacă te uiți peste săracul cv al nevoințelor sale creștin/ortodoxe. E cel mai șters dintre ceilalți doi candidați. După această numire/instalare, adevărata știre de-abia acum urmează: cine îi va lua locul în Harghita/Covasna?! Cine va reuși – NU SĂ FUGĂ – ci să ridice steagul ortodox al credinței pe acel pământ – totuși, al nostru – acela adevărat slujitor luptător pentru dreptate se va numi. Acela poate primi mult râvnita mărire: ” Vrednic este!”

   --1 voturi
   +1
   -1
   • Daca retin bine, am mai intervenit o data la un coment lasat de tine la acest gen de subiect si despre aceeasi categorie de personalitati.Era in discutie IPS Timotei si te-ai gandit tu sa-l caracterizezi in necunostinta de cauza doar de dragul exercitiului jurnalistic pe care se pare nu mai ai unde-l practica la liber ca pe acest site.Si de aceasta data, te rog cat se poate de respectuos sa te abtii de la a emite opinii doar de dragul frazarii inteligente.Nu cred ca detii vreo reteta manageriala de succes, oricare ar fi domeniul.Steagul ortodox al credintei este fiecare enorias.Vorbesc de enoriasii care cred sincer si care-si cauta mantuirea fara sa arunce cu pietre in fete bisericesti.Fatarnicii sa-si autoevalueze calitatea de crestin orthodox.Multumesc

    +1 voturi
    +1
    -1
  2. Treaba cu mântuirea las-o. Nu e treaba ta așa cu nu e treaba ta oriunde comentez. Atât timp cât comentariul este aprobat – nu e treaba ta. Treaba ta ar fi să-ți vezi de treabă și să nu mai emiți sentințe în necunoștință fiind. Fiind un Grumpy activ sunt civilizat în exprimare, sterp în ură dar dur la extreme. Iar dacă citești emailuri care nu-ți sunt adresate treaba asta ține de nesimțire care numai mântuire nu e.
   Și-acum ceva logic: nu prea sunt de văzut episcopi de talia unui nevoitor extrem de modest dar strălucitor peste timp și sufletelor îndrumător spre mântuire. Arsenie Boca.

   0 voturi
   +1
   -1
   • Pentru ca respect Special Arad nu iti raspund.Te rog sa ma contactezi si sa-ti spun face-to-face opinia mea.In legatura cu orice subiect de pe acest site si nu despre persoana ta.Bolile psihice se trateaza in alta parte si de alti specialisti.Aici se discuta de specialist de presa deci te rog sa schimbi macazul comentariilor sau sa te abtii.Cum stim cine suntem, ar fi decent sa nu ne purtam rafuielile pe acest site ca nu e treaba lor.Obsesiile tale nu fac obiectul anchetelor de presa si nu ma obliga sa-ti raspund.Si, pt ca tot m-ai atacat iti urez Craciun linistit.Ar fi bine pentru toata lumea sa-ti gasesti linistea aici pe pamant si sa nu mai cauti in ceruri.

    0 voturi
    +1
    -1
  3. Jeane cred ca nu e cazul sa vorbesti. Se prea poate si nu e deloc exclus sa vezi niste marsavii cu uramari chiar in sindoul mitropolitan facut de unii din subordinea inaltului Timotei si chiar pe semnatura lui. asa ca taci daca vreti voi cei care va dovediti obedienti fata de conducerea eparhiala de la Arad pana nu incep iar sa apara te miri ce prostii facute de niste inconstienti de acolo. Sau vi se pare ca e prea liniste???

   0 voturi
   +1
   -1
  4. Sa il ajute Bunul Dumneze pe IPS IOAN sa aibe o pastorire rodnica in noua misiune incredintata.
   Si sa isi indrepte fata cat mai repede spre Arhiepiscopia Aradului si sa faca ” CURATENIE ” nu ca si predecesorul sau pe care nu la interesat ce se intampla la Arad

   Ar trebui sa il ” SCUTURE ” putin pe Timotei al nostru poate se va trezi din ” somnul sau cel vesnic ”
   Sa arate si Arhiepiscopia Aradului cum ar trebui , nu condusa de niste INCOMPATIBILI si INCOMPETENTI

   SA NE AJUTE DUMNEZEU SA SCAPAM DE ” MINUNATI ” CARE CONDUC ARHIEPISCOPIA

   +1 voturi
   +1
   -1
  5. La Arad e nevoie de curatenie in cadrul Arhiepiscopiei,mai ales acolo in acele sectoare unde conduc asa zisi Preacuviosi,care habar nu au cum se conduce un sector fie el cultural sau bisericesc.Cum crede cineva ca un calugar de nici 30 de ani fara pic de experienta poate sti problemele cu,care se confrunta o parohie sau un protopopiat,mai ales dupa numirile de protopopi care s-au facut in toamna.

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  3 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.