marþi, 23 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Update Directorul DSP Arad, despre decalarea programărilor la vaccinare: „E un haos! Dar încercăm să ne adaptăm”. Serviciul de Telecomunicații Speciale reacționează

  de Raluca Medeleanu | 1 februarie 2021, 11:52 AM | Sănătate | Știri Arad | Topic special

  2

  imagine cu rol ilustrativ

  Nu este exagerare dacă afirmăm că ceea ce s-a întâmplat zilele acestea cu programările pentru vaccinul anti-Covid19 este o adevărată debandadă. Oameni care știau că sunt programați, s-au trezit că nu mai apar în sistem când au ajuns la centru, alții au primit dis de dimineață, în acest weekend, mesaje pe telefon cu amânări, iar Direcția de Sănătate Publică s-a trezit cu un surplus de doze pe care nu l-a putut folosi. După cum am aflat, motivul a fost, printre altele, o eroare majoră a platformei.

  Horea Timiș, directorul DSP Arad, ne-a declarat că în decursul zilelor de vineri, sâmbătă și duminică, platforma a dat rateuri majore, decalând sau ștergând programări.

  „Ne-am dat seama că programările erau în dinamică, adică apăreau și dispăreau”, ne-a spus Timiș, amintind și de situații în care coordonatorii centrelor au fost nevoiți să trimită acasă oameni care soseau la vaccinare, conform programării, pentru că la momentul în care soseau la centru, programarea lor nu mai era de găsit în sistem.

  „Mulți sună la noi, la DSP, dar nu știm să le dăm explicații, nu știm de ce s-au decalat. Noi nu avem control asupra platformei, ci doar cei de la STS București”, a mai spus Horea Timiș.

  50% din dozele Pfizer-BioNTech au stat în weekend degeaba, iar vaccinările se puteau face doar prin platforma avariată

  Mai mult, Direcția a rămas cu surplus de doze, întrucât stocul se actualizează o dată la 3 zile, iar vineri – analizând cerințele – a fost solicitat maximul de 60 de doze per centru, din care, din cauza acestor reprogramări automate de pe platformă, au rămas câte 23 de persoane eligibile. Lucrul cu adevărat grav e că nici măcar cei de la DSP nu înțeleg de ce bolnavii cronici au fost reprogramați pe o altă dată, deși vestea inițială era că reprogramările se fac doar în cazul celor angajați în domeniile esențiale.

  „Au rămas acum doar vârstnicii de peste 65 ani, așa că ne-am trezit cu exces de doze pe care le putem păstra un termen limitat. Am fost anunțati că nu putem vaccina în afara platformei. Suntem în situația în care comanda era pe un numar care acum e cu 50% mai puțin, creând în stoc un surplus care nu poate fi consumat”, a explicat directorul DSP Arad.

  Acesta ne-a explicat că pentru a evita totuși o risipă de vaccin, a discutat cu coordonatorii și au chemat duminică oamenii în avans, care erau înscriși pe platformă pentru 2, 3 sau chiar 4 februarie.

  Deși trebuia să apară deja, vaccinul Moderna se lasă așteptat pe un termen nedefinit

  În toată situația aceasta absurdă, un singur lucru „pozitiv” – dacă putem să spunem așa – s-a întâmplat: au rămas pe stoc dozele din vaccinul Pfizer-BioNTech pentru săptămâna aceasta, căci vaccinul Moderna, care trebuia să înceapă să fie administrat de astăzi, 1 februarie, încă nu a fost distribuit și nici nu se știe când se va face acest lucru.

  „Ieri trebuia să solicităm Moderna, dar ne-au spus să nu o facem, căci nu a mai venit. Așa că macar avem stoc cu Pfeizer pentru azi și mânie, inclusiv rapeluri, din cauza deficitului din weekend. E un haos!.. dar noi încercăm să ne adaptăm…”, a spus directorul Timiș.

  Următoarea solicitare pe care o va trimite DSP Arad pentru noi doze de vaccin va fi miercuri. Rămâne de văzut ce va primi: Pfizer-BioNTech ori Moderna.

  UPDATE

  În urma articolului Special Arad, Biroul de presă al Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS) face următoarele precizări:

  „Platforma informatică de programare este funcțională, disponibilă și afișează toate programările valabile.

  Alocarea dozelor pentru un centru de vaccinare nu este de competența STS, ci a autorităților medicale.

  Procesul de reprogramare nu a afectat sub nicio formă afișarea persoanelor care beneficiau de vaccinare în ziua respectivă.

  Precizăm că reprogramările s-au realizat pe baza criteriilor stabilite prin instrucțiunile Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) și transmise atât STS, cât și autorităților medicale implicate în activitatea de vaccinare. În consecință, doar persoanele cu vârsta peste 65 ani au rămas la programarea inițială.

  Toate persoanele reprogramate au fost anunțate în timp util prin SMS, e-mail și telefonic.

  STS nu a primit nicio sesizare în legătură cu situația vehiculată în spațiul public privind programările din județul Arad, nici din partea DSP Arad, nici din partea cetățenilor.

  Totodată, precizăm că pentru evidența clară a persoanelor care pot fi vaccinate, personalul direcțiilor de sănătate publică și al centrelor de vaccinare pot accesa aplicația în care sunt afișate toate programările valabile pentru ziua în curs.

  Păstrând convingerea că opinia publică trebuie să beneficieze de o informare corectă, vă asigurăm că instituția noastră își desfășoară activitatea în conformitate cu dispozițiile și prevederile stabilite de autoritățile legale competente”.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  6 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.