joi, 28 martie, 2024

Special Arad Logo

    Dacă se realizează METROPOLA, astăzi am avut parte de un moment istoric în relația Arad-Timișoara! Dacă nu, rămânem cu două discursuri și câteva semnături

    de Alin Olteanu, Raluca Medeleanu | 2 august 2016, 4:29 PM | Administraţie

    2

    Rivalitatea dintre Arad și Timișoara s-ar putea opri astăzi, o dată cu semnarea de către primarii Nicolae Robu și  Gheorghe Falcă a rezoluției prin care cele două municipii își vor lua angajamentul de a construi o metropolă pe axa Arad-Timișoara. În această dimineață, cei doi primari au participat la conferința „Dezvoltare urbană pe axa Arad-Timișoara”, organizată la Universitatea de Vest, în care au vorbit despre avantajele pe care le au cele două orașe prin realizarea unui pol de creștere în această zonă.

    Special Arad apreciază inițiativa celor doi primari și tocmai de aceea am opinat că, în cazul în care, în câțiva ani încep să se vadă lucruri concrete, astăzi, o dată cu semnarea documentului, la ora 16, se înregistrează un moment istoric. Dacă nu, rămânem cum ne-am înțeles: cu nimic!

    Ce a spus Gheorghe Falcă?

    Special Arad a înregistrat pentru cititori întreg discursul susținut de primarul Aradului, discurs pe care-l redăm mai jos și, deocamdată, nu-l comentăm:
    „Este un nou început pentru a gândi împreună atât sisteme de dezvoltare economică, cât și sisteme de integrare a ceea ce înseamnă concepte noi de educație, de sănătate. Vă putem spune că cele două orașe au ajuns la o maximă dezvoltare. Eu am spus plastic că am atins un tavan, ne cam doare când atingem tavanul și trebuia de mult să-l perforăm, să trecem într-o altă etapă a dezvoltării celor două orașe. De aceea, studiul realizat de Banca Mondială ne arată direcțiile care trebuie să le facem, atât în interiorul municipiilor, în zona metropolitană și, evident, în parteneriat. În ultimii doi ani, eu am lucrat pe baza acestui document. Toate marile investiții din municipiul Arad sunt legate de documentul realizat de Banca Mondială și vă pot spune că această Bancă a generat în România două mari proiecte: Delta Dunării – un proiect finanțat cu 1,5 miliarde de euro în această perioadă de până în 2022, iar dacă noi am fi avut forță politică față de Guvernul Ponta-Dragnea, să impunem Băncii Mondiale acest „ITI (n.red.Investiții Teritoriale Integrate)” Arad-Timișoara, am fi avut pentru zona aceasta ITI. De aceea este nevoie de sprijin politic din toate părțile și pentru stânga și pentru dreapta, pentru a nu rata acest proiect. Noi ne ducem partea noastră internă, dar cred că cetățenii așteaptă sprijin politic de la toți politicienii, pentru că este unul dintre marile proiecte ale României. Așa cum știți, de la Budapesta până la București nu este un pol economic, iar noi trebuie să realizăm un pol economic pentru toți românii. Câștigul existenței unui pol economic Arad-Timișoara, sau Timișoara-Arad, este și pentru cetățeanul din Vaslui și pentru cetățeanul din Bacău și, evident, pentru cetățenii dintre cele două orașe”, a spus Gheorghe Falcă, primarul Aradului.

    Un jurnalist timișorean l-a întrebat pe edilul Aradului dacă nu consideră că această metropolă ar fi similară alipirii unei localități mai mici din Timiș cu Timișoara. Acesta a răspuns că nu consideră că are nicio legătură dacă cineva este mai mare sau mai mic. „Atunci când se pune o strategie în practică se pune o strategie. Eu deja pun strategia în practică și sunt deja beneficiarul strategiei și arădenilor le merge bine că am pus partea care se referă la municipiul Arad în practică.”

    O altă întrebare venită din partea mass mediei timișorene a fost dacă primarul Aradului este pregătit pentru negocieri chiar dure. „Evident nu sunt negocieri, pentru că experții care au făcut acest plan l-au făcut pentru a gândi sistemele. Politicienii n-au ce să negocieze decât punerea în practică. Putem negocia în forță la București, asta da. Dar am recunoscut că am ratat momentul la București, atunci când Guvernul Ponta-Dragnea a acceptat doar ITI-ul Delta Dunării și n-a acceptat cel Arad-Timișoara. Gândiți-vă că în România, în acel ITI se făcea referire la centura care era așteptată de mult de Timișoara, da? Deci de două ori a fost refuzată centura, atât în Masterplanul trimis la București de Transport, cât și în ITI. Înseamnă că față de Arad și de Timișoara, stânga are probleme. Acolo este de negociat, la Guvernul României. Acolo este de a merge împreună, indiferent de culoarea politică, pentru că cetățeanul de stânga din Timișoara care a votat PSD-ul este la fel de afectat ca și cetățeanul de dreapta, în momentul în care nu este centură în Timișoara… De aceea, cetățenii sunt afectați dacă nu se pune în practică, nu dacă se pune întrebarea Arad-Timișoara care-i mai câștigat. Toți vor câștiga”.

    „Dar pasajul l-ați biruit?”, a fost întrebat Falcă. „S-a repetat licitația și sunt în procedură de licitație. Așa-i când oprești un lucru și-l oprești și prost, nu se mai face. Sunt trei ani de zile de când un Guvern n-a fost înstare să facă un pasaj. Noi în municipiul Arad am terminat două pasaje, iar un Guvern cât ditamai Guvernul n-a reușit să facă două amărâte de pasaje. Dar ăsta e un subiect colateral”.

    Falcă s-a oferit să ajute Timișoara în lupta pentru Capitala Culturală Europeană ( 🙂 )

    Primarul Robu a dat un exemplu concret de o potențială colaborare în domeniul agrement, construirea unui aquapark de mari dimensiuni. Falcă a fost întrebat dacă ar vedea un astfel de proiect fezabil (s-a folosit Vinga drept exemplu – nota red.) drept start pentru coagularea celor două orașe. „Eu am citit proiectul, pentru că l-am pus în practică deja și vreau să vă ajut la ceea ce înseamnă «Împreună Vom Câștiga». Candidatura pentru Capitală Culturală Europeană la care au rămas în faza finală Timișoara, Cluj, București și Baia Mare, face ca – împreună – Timișoara să aibă șanse mai mari. Și ăsta este un proiect în care nu doar că vom candida împreună, trebuie să facem politicile pe domeniul cultural împreună, strategiile împreună. Teatrele gândesc împreună, filarmonicile gândesc împreună pentru cetățenii nu doar din cele două orașe, eu spun pentru cetățenii din regiune, fiindcă la Filarmonica din Timișoara, sau la cea din Arad vin și cetățeni din Reșița sau din Hunedoara. De aceea, nu gândiți micro, că unul câștigă și unul pierde. Împreună ai servicii publice și de mai mare calitate și de o importanță mai mare pentru toți cetățenii. De aceea, v-am dat eu un proiect la care lucrăm împreună, pentru care săptămâna trecută am trimis ultima hârtie cu sprijin pentru această competiție, unde candidează orașul Timișoara cu partenerii și partenerul prioritar din raza națională pentru Timișoara este Aradul” a spus Falcă.

    „Unde vedeți puncte vulnerabile în acest parteneriat?”, a mai fost întrebat edilul. „Întotdeauna în clasa politică. Noi vorbim despre acest parteneriat din 2007 și clasa politică nu a dus parteneriatul spre final. Noi trebuia să fim o forță în 2013-2014, când doar eu am participat la Guvern să apăr acest ITI care însemna 800 milioane de euro pentru cele două comunități. Deci clasa politică trebuie să coboare de la lucrurile punctuale mici și aducătoare de voturi imediate, la proiectele mari, vizionare, care au în spate specialiști. De aceea am spus la început că oamenii nu mai au încredere în stat și instituții de stat, pentru că nu văd viitorul. Acesta este un proiect de viitor, frumos și care poate să înceapă mâine”, a spus Gheorghe Falcă.

    Ce a spus Nicolae Robu?

    Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, a fost întrebat în ce orizont de timp estimează că se poate face ceva concret prin această alianță Arad-Timișoara. „Noi credem că avem obligația ca dincolo de preocuparea pentru astăzi și pentru mâine, să gândim vizionar când pregătim evoluția comunităților noastre pe termen mediu și pe termen lung. În această ordine de idei, cred că avem datoria să ne preocupăm de acest concept de dezvoltare urbană integrată, pe axa Timișoara-Arad, concept care a fost generat la nivel de nucleu al său printr-un studiu foarte pertinent, după părerea mea, al Băncii Mondiale. În această parte de Europă, nu există o metropolă, o aglomerare urbană la dimensiunea de cca. un milion de locuitori și se simte un gol în triunghiul București-Belgrad-Budapesta și, de asemenea, dacă ne uităm pe axele Est-Sud-Nord, putem de asemenea constata că nu găsim o altă metropolă în această parte decât la distanțe care în general nu se regăsesc în Europa. Noi considerăm că dincolo de dezvoltarea frumoasă pe care au cunoscut-o și municipiul Timișoara și municipiul Arad în acești ani, este timpul că gândim armonizat, la o dezvoltare integrată. Consider că trebuie să generăm un masterplan pentru dezvoltarea acestui areal invitând, evident alături de cele două municipalități, administrațiile publice locale din toate unitățile administrativ-teritoriale din zonă, trebuie să stabilim ce vrem să dezvăltăm în acea zonă și sigur că avem în vedere și învățământul și sănătatea și cultura și comerțul și turismul, agrementul, industria… La toate aceste subiecte trebuie să se găsească răspunsuri cât mai clare și aceste răspunsuri trebuie să se constituie în jaloane pentru dezvoltarea acestei părți de România, acestei părți de Europa. În termeni foarte concreți, cred că exercițiul financiar european 2021-2027 s-ar putea accede fonduri europene pentru susținerea unor obiective de tip investiții teritoriale integrate”.

    poza metropola falca robu 2falca robuconferinta falca robu copy

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Când falcă face ceva, toată lumea trebuie să gandească ca el. Atâta timp cât încă nu se discută la concret câți bani o sa încaseze fiecare, totul este ok. Declarații și Protocoale! Cuvinte bombastice la foc automat.
      Când o să vină etapa împărțitului? Atunci să-i vezi. Se vor certa ca la ușa cortului de unde vin amândoi. Au dat mâna un ”Aiurit” și un ”Ingânfat/Paranoid”.

      Pun pariu că pâna la urmă se va alege Praful de această idee Bună.

      +2 voturi
      +1
      -1
    2. O mare vrajeala. Praf in ochii fraierilor.
      Auzi tu la el: a atins maximul de dezvoltare.

      Ce pasaje ai facut tu? Compari o reasfaltare a pasajelor din Micalaca si Gradiste cu o constructie de la zero.
      Nu iau apararea Guvernului insa hartogaria e mult mai stufoasa cand faci ceva de la zero.

      Falca, daca tu aveai sange in instalatie nu te multumeai sa tot faci ping-pong-ul asta institutional din care urmaresti doar capital politic si urmai exemplul lui Bolojan de la Oradea care a facut PATRU pasaje pe portiunea de centura dintre Calea Aradului si calea Clujului.

      Asta trebuia sa faci si sa lasi demagogia deoparte pentru ca nu te mai crede nimeni. Tu nu vezi ca jurnalistii timisoreni te-au luat la misto? :)))

      +1 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    1 + 6 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.