Update Complicațiile gripei provoacă moarte! S-a înregistrat al cincelea caz în Arad

  de Raluca Medeleanu | 18 ianuarie 2019, 12:01 PM | Știri Arad | Topic special

  0

  O femeia a murit noaptea trecută la Spitalul Județean Arad

  La Spitalul Județean Arad, 10 persoane au fost confirmate ca având virusul gripal tip A

  Numărul cazurilor de decese în urma gripei sunt în continuă creștere la nivelul național, numărul total al persoanelor decedate în urma îmbolnăvirii cu virusul gripal ajungând la 11, potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP). Aradul – chiar dacă nu e într-o situație foarte alarmantă – nu este exclus din această statistică. Trei persoane au murit în urma complicațiilor produse de gripă, la Spitalul Clinic Județean Arad, iar o a patra a murit după ce a fost transportată la spitalul de la Timișoara.

  Cu toate acestea, doctorii ne informează că niciunul dintre aceste decese nu au fost produse doar de gripa în sine. Fiecare dintre persoane aveau alte boli grave, iar în urma contactării virusului gripal, s-au iscat complicații care au dus la deces.

  Cea mai recentă victimă a fost o femeie în vârstă de 81 de ani, care a murit în această noapte la Spitalul Clinic Județean Arad. Aceasta avea afecțiuni cardiace, iar gripa i-a „accelerat” starea precară de sănătate.

  Reprezentanții Spitalului Județean Arad ne-au informat că începând din 29 decembrie (când a apărut și primul deces – bărbatul care a murit la Timișoara), au fost internate în total 16 persoane suspectate de gripă.

  „Patru cazuri sunt încă în lucru, li s-au prelevat probe și se așteaptă rezultatul. Din totalul celor 16, la 2 cazuri rezultatul a fost negativ. Restul celor 10 persoane au fost confirmate ca având virusul gripal tip A, 4 dintre acestea decedând în urma complicațiilor”, ne-a informat purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Județean Arad, Simina Roz, adăugând că în toate cazurile, persoanele erau nevaccintate.

  Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Arad ne-au informat că toate internările cu acest diagnostic s-au efectuat doar la Spitalul Județean Arad, nefiindu-le raportată nicio altă internare în alte spitale din județ, însă au dorit să accentueze cât de importantă e consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa şi care poate stabili dacă este necesară spitalizarea.

  „Facem apel arădenilor să pună accent pe igiena individuală, îi sfătuim să evide colectivitățile, iar la primul semn de afectare a stării de sănătate să se adreseze medicului pentru a fi evaluați corect. Este greu ca cineva neavizat să facă diferența între o viroză și o gripă, iar unii speră să nu fie grav, stau acasă, iau o aspirină și merg apoi la servici, sau părinții își trimit copiii la școală și pun astfel în pericol și pe cei în rândul cărora ajung cei răciți. La majoritatea dintre cei care au decedat a durat destul de mult timp de la debutul bolii, până la acordarea serviciilor de îngrijire medicală. Este foarte important ca oamenii să se prezinte la medic, pentru că semnele pot fi depistate încă de la început de medic.

  De asemenea, recomandăm ca la primele semne de răceală, persoana respectivă să stea în casă, să bea ceaiuri, să aibă grijă ce mănâncă, să evite băuturile alcoolice, să nu mai fumeze pe perioada respectivă… sunt măsuri simple. Iar partea cu spălatul pe mâini după ce frecventează colectivitățile este absolut utilă!

  În plus, menționăm că în spitale s-a restricționat accesul pacienților. Știm că arădenii sunt oameni călduroși și vor să fie alături de membrii familiei, dar în această perioadă, dacă vor binele prietenilor și rudelor, trebuie neapărat să respecte orele de vizită”, ne-a spus dr. Daniela Cârnațu de la DSP Arad.

  UPDATE

  Un al cincelea deces produs de virusul gripal de tip A s-a înregistrat la Spitalul Județean Arad. Este vorba de o femeie de 69 de ani care a murit vineri seara. Asemenea celorlalte victime, și aceasta a fost răpusă din cauza unor complicații. Femeia avea afecțiuni cardiace și nu fusese nici ea vaccinată.

  (imagine cu scop ilustrativ, arhivă)

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  0 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.