Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” Arad, sub lupa Ministerului Educației și ARACIS. Monitorizarea și verificările – un an de zile!

  de Special Arad | 3 decembrie 2018, 9:36 AM | Educaţie | Recomandările editorilor | Știri Arad

  3

  Zilele trecute, în prag de Centenar, universitatea arădeană ce poartă numele unuia dintre corifeii Marii Uniri din 1918, Vasile Goldiș, a fost pusă oficială sub lupa autorităților. Astfel, Ministerul Educației Naționale, împreună cu Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS), vor monitoriza Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad (UVVG) vreme de un an de zile.
  Mai exact, autoritățile vor monitoriza respectarea unor standarde de calitate specifice învățământului superior privind programele de formare psihopedagocică din cadrul instituției arădene de învățământ superior.

  Totodată, UVVG are obiligația de a prezenta semestrial mai multe rapoarte de progres privind îndeplinirea planului de măsuri. În continuare veți putea consulta și dumneavoastră Ordinul 5387/2018, care pune lupa pe universitatea arădeană, dar și ce verifică autoritățile, respectiv ce trebuie să conțină rapoartele anterior menționate.  METODOLOGIE din 31 octombrie 2018 de monitorizare specială a Universităţii de Vest “Vasile Goldiş” din Arad
  (la data 29-nov-2018 actul a fost aprobat de Ordinul 5387/2018 )
  Art. 1
  Universitatea de Vest “Vasile Goldiş” din Arad, instituţie de învăţământ superior, care face parte din sistemul naţional de învăţământ, conform Legii nr. 240/2002 privind înfiinţarea Universităţii de Vest “Vasile Goldiş” din Arad, este monitorizată pe o perioadă de 12 luni, începând cu data publicării prezentei metodologii în Monitorul Oficial al României, Partea I.
  Art. 2
  (1)Monitorizarea specială se referă la verificarea respectării prevederilor Ordinului ministrului educaţiei naţionale nr. 3.850/2017 pentru aprobarea Metodologiei-cadru de organizare a programelor de formare psihopedagogică prin departamentele de specialitate din cadrul instituţiilor de învăţământ superior acreditate în vederea certificării competenţelor pentru profesia didactică, cu modificările şi completările ulterioare.
  (2)Monitorizarea specială vizează asigurarea respectării standardelor legale de calitate specifice învăţământului superior privind programele de formare psihopedagogică din cadrul Universităţii de Vest “Vasile Goldiş” din Arad.
  (3)În procesul de monitorizare a activităţii, Ministerul Educaţiei Naţionale colaborează cu Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS).
  Art. 3
  (1)Universitatea de Vest “Vasile Goldiş” din Arad va elabora şi aproba metodologia proprie de organizare a programelor de formare psihopedagogică în vederea certificării competenţelor pentru profesia didactică, denumită în continuare metodologia proprie, cu respectarea actelor normative în vigoare.
  (2)Universitatea de Vest “Vasile Goldiş” din Arad va elabora un plan de măsuri pentru remedierea deficienţelor semnalate în Raportul nr. 585/CC/DGIU din 21.08.2018 privind controlul realizat la Universitatea de Vest “Vasile Goldiş” din Arad, cu respectarea prevederilor Metodologiei-cadru de organizare a programelor de formare psihopedagogică prin departamentele de specialitate din cadrul instituţiilor de învăţământ superior acreditate în vederea certificării competenţelor pentru profesia didactică, aprobată prin Ordinul ministrului educaţiei naţionale nr. 3.850/2017, cu modificările şi completările ulterioare, ale metodologiei proprii şi ale legislaţiei în vigoare.
  (3)Pe perioada monitorizării, Universitatea de Vest “Vasile Goldiş” din Arad are obligaţia de a duce la îndeplinire aplicarea prevederilor art. 3 alin. (3) din Ordinul ministrului educaţiei naţionale nr. 3.850/2017, cu modificările şi completările ulterioare.
  (4)Pe perioada monitorizării, Universitatea de Vest “Vasile Goldiş” din Arad are obligaţia de a prezenta semestrial Ministerului Educaţiei Naţionale rapoarte de progres privind îndeplinirea planului de măsuri asumat, menţionat la alin. (2).
  (5)Aceste rapoarte vor conţine informaţii referitoare la:
  a)evidenţa studenţilor înmatriculaţi la programele de formare psihopedagogică;
  b)contracte de studii;
  c)registre matricole;
  d)dosare de candidatură pentru înscrierea la programe de formare psihopedagogică, inclusiv certificate de competenţă lingvistică;
  e)cataloage de prezenţă, inclusiv pentru practica pedagogică desfăşurată în unităţile şcolare partenere şi pentru examene;
  f)convenţii-cadru privind efectuarea stagiului de practică pedagogică în unităţile şcolare partenere;
  g)planuri de învăţământ;
  h)state de funcţii;
  i)alte aspecte relevante pentru comisia de monitorizare.
  Art. 4
  (1)Comisia de monitorizare specială se va deplasa la instituţie ori de câte ori este nevoie pentru a verifica conformitatea celor precizate în rapoartele de progres, precum şi alte aspecte semnalate.
  (2)În funcţie de rezultatele monitorizării speciale şi de propunerile formulate de către ARACIS sau de către o altă agenţie de asigurare a calităţii, din ţară sau din străinătate, înregistrată în Registrul European pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior (EQAR), ori la propunerea formulată de către comisia de monitorizare specială, vor fi aplicate măsurile prevăzute de lege.
  (Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 1012 din data de 29 noiembrie 2018)

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Desigur, universitatile de stat sint privilegiate, ele sint din start…apreciate. Nu ni se spune cine face parte din comisia de evaluare. Ultimul paragraf : “..În funcţie de rezultatele monitorizării speciale şi de propunerile formulate de către ARACIS sau de către o altă agenţie de asigurare a calităţii, din ţară sau din străinătate, înregistrată în Registrul European pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior (EQAR), ori la propunerea formulată de către comisia de monitorizare specială, vor fi aplicate măsurile prevăzute de lege….” chiar lasa loc interpretarilor. Cum adica “….sau de către o altă agenţie de asigurare a calităţii, din ţară sau din străinătate, înregistrată în Registrul European pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior (EQAR..” Deci exista mai multe comisii si …comitete care se pot implica, cum si daca vreau ele. Nu pare prea legal. La ce dotare are Uiversitatea V Goldis din Arad , desigur multi sint invidiosi,…inclusiv cei de la Universitatea de stat din Arad ( scapata de evaluare…). Nu zic ca toate sint perfecte la UVG, dar nici mai rau ca la altele

   +2 voturi
   +1
   -1
  2. Daca vreti sa deveniti buni profesionisti mergeti la Cluj, Iasi, Bucuresti, Timisoara.
   Daca aveti nevoie doar de diplome lalocul de munca puteti si la Arad. Dar sa nu ramaneti cu ideea ca de exemplu un absolvent de medicina poate concura cu unul care a terminat la Cluj. In primul rand examenul de admitere care face selectia e diferit.

   +8 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  2 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.