Un weekend nebun pe Câmpia Libertății – Special Arad a fost la Festivalul Blaj aLive





Anunțându-se concerte ale unor trupe mega-vestite precum Manu Chao, Dubioza Kolektiv, Sunrise Avenue sau UNKLE Sounds, Special Arad a decis să își ia cortul în spate și să pornească la drum, să vadă cu proprii ochi nebunia muzical-artistică ce a readus Blajul la viață.
A doua ediție a Festivalului „Blaj aLive” s-a desfășurat între 5 și 6 iunie, pe câmpia pe care, în 1911, Aurel Vlaicu făcea o reprezentație publică cu al doilea avion inventat și construit de el însuși, iar în 1918, Vasile Niculescu ateriza cu un avion din Moldova, aducând documentele Unirii, spre a fi duse către Alba Iulia. O câmpie a libertății, după cum îi spune și numele, care a ridicat spiritele în aer, timp de 2 zile, reușind să creeze o atmosferă de libertate fără margini și euforie continuă, pentru peste 10.000 de oameni sosiți din toate colțurile țării și nu numai.
Scenele diferite nu au lăsat publicul să se plictisească nicio clipă, programul-maraton fiind astfel conceput încât niciun concert, expoziție sau lectură publică să nu se suprapună.
Scena principală, numită Freedom Stage, a adus la Blaj artiști și trupe în premieră pentru micuțul oraș, cum ar fi Ouzo Bazooka (trupa de psychedelic rock din Tel Aviv), Sunrise Avenue (pop rock scandinav), Matisyahu (rapperul de reggae din America), Dubioza Kolektiv (trubadurii reggae-hip-hop-dub-folclor balcanic din Bosnia), Gasoniles (trupa de rock, jazz și pop din Germania), Valea Norilor (funk rock de Chișinău), sau mult așteptatul Manu Chao (luptătorul multicultural francez, celebru pentru piesele „Me gustas tu” sau „Bongo Bong”). Dar nu au fost mai prejos nici românii noștri de la Subcarpați, Șuie Paparude, Guess Who sau Coma.
Pentru iubitorii muzicii electronice, în spatele scenei principale era situat cortul „Electronica”, unde au mixat DJ-ii străini (Thomas Felhmann, Justus Kohncke, Saschienne și Michael Mayer), ori mini-scenele alternative „Audio Fort”, unde s-au dezlănțuit DJ-ii locali care au pus bazele clubbing-ului din Alba Iulia (Kito, Turturu, Octave, Andreus, Akadela, Cris, oweN, Badea, Alex Modoi și Miyka’EL) și scena „Astronaut Kru” ( a grupului Astronaut Kru Sound System, veteranii muzicii electronice underground din România)
Scena „Jazz in the Park” i-a delectat pe fanii genului cu artistul berlinez, originar din Ierusalim, Ori Alboher, și cu trupele clujene Nuagets Quartet și Jazzybirds.
Dacă oboseala devenea prea mare, se putea trage un pui de somn în zona Lounge, situată între scenele „Astronaut Kru” și „Jazz in the Park”, unde îi așteptau zeci de hamace, la umbra copacilor.
Lângă zona camping-ului, în zona „Red Bull Art of Camping”, puteai găsi cele mai creative corturi, decorate cu tot felul de minunății, de la desene colorate, la clame de prins rufe, bilețele cu mesaje către Moș Crăciun, sau chiar o păpușă gonflabilă.
Într-o altă parte a platoului, era un parc de distracții pentru „copiii” mai mici sau mai mari.
Nu în ultimul rând, festivalul a fost mai mult decât o serie de concerte, ci și un mediu dedicat artei. La pop-up store-ul Cărturești s-au organizat jocuri, concursuri, respectiv lecturi publice cu prozatorul timișorean, de origine arădeană, Bogdan Munteanu și poetul bucureștean Sorin Despot, iar voluntarii de la Incubator 107 au făcut picturi pe tricouri, sau tatuaje temporare cu Henna, jonglerii, origami, reciclări creative, animații socio-educative și au înfrumusețat peisajul festivalului cu baloane uriașe.
Comentariile portalului
Ca respect pentru munca DVS de documentare, chiar dacă ați greșit din nou contextul. De două ori cel puțin. Prima dată când nu observați că (...)
Discurs de ni-no, ni-no a domnului Georgică. S-au rușinat și suveranistii lor de okoshu nostru, protejatu' la Piticul Diliu Pinocchio.
CONTEXT, contexte, s. n. 1. Fragment dintr-o scriere în cadrul căruia se găsește un cuvânt, o expresie, un pasaj etc. interesant. ♦ Text, cuprins. 2. Fig. Conjunctură, circumstanță. – Din (...)