ExclusivUn mare grup de real estate din Europa a cumpărat aproape 40 de hectare în Arad! În Munchen, VGP și Allianz Real Estate au clienți BMW și cea mai mare fabrică de armament. Tranzacția este de zeci de milioane de euro!

  de Alin Olteanu | 2 July 2020, 10:27 PM | Dezvăluiri | Topic special

  5

  În luna mai, în plină pandemie, Consiliul Local Municipal Arad aproba, după o lună de stat la transparență, modificarea PUZ-ului pentru o suprafață de aproape 40 de hectare de teren, aflat în Zona Industrială Sud, la ieșire spre Timișoara, pe Drumul Național, între calea ferată și autostradă, pe partea stângă a sensului de mers spre orașul „traversat” de Bega. Consilierii au votat proiectul depus de cunoscutul om de afaceri Adrian Luca, prin asta decizând următoarele: modificarea parțială a PUZ-ului aprobat în anul 2017, din zonă de servicii și comerț în zonă industrială nepoluantă, depozitare și logistică. Dacă la acel moment, în mai, judecata și anticipația noastră erau „lovite” de pandemie, neprinzându-ne că se pregătește ceva cu adevărat „big”, acum, că ne-am revenit datorită măsurilor de relaxare, am prins-o din zbor și am verificat-o, chiar dacă nu de la surse, fiindcă, o să vedeți cu cine avem de-a face… și o să ne scuzați lipsa unei reale comunicări.

  Așadar, la doar „câteva zile” după aprobarea Hotărârii CLM de modificare a PUZ-ului, Adrian Luca, proprietarul terenului în cauză (însă pare un pleonasm când spunem proprietarul terenurilor, deoarece influentul om de afaceri deține „ț” hectare în Arad, Timișoara, dar și în alte mari și dezvoltate orașe ale României), a tranzacționat cu –estimăm- zeci de milioane de euro cei 389.922 metri pătrați (cum spuneam, aproape 40 de hectare) către grupul belgian VGP.

  Cine este VGP Group?

  VGP este cel mai mare grup de investiții în real estate din Belgia (are filiale în multe țări din Europa, inclusiv în România, la Brașov) și se spune că ar fi un „vehicul” pentru cel mai mare grup de investiții din Europa, anume Allianz Real Estate. Și și dacă nu ar fi „vehicul”, cele două lucrează împreună în mai multe proiecte. Ei bine, ca să vă stârnim curiozitatea, dar și să sperați (majoritatea celor care iubesc Aradul o vor face cu siguranță), într-o investiție care să schimbe imaginea orașului, vă spunem că VGP într-un parteneriat strategic cu Allianz Real Estate au dezvoltat VGP Park München (foto articol). Pe sute de mii de metri pătrați, la Munchen, cine credeți că a închiriat halele aproape în totalitate, dezvăluind practic parte din titlul nostru: Krauss Maffei Technologies și BMW. Despre Krauss Maffei Technologies trebuie să vă spunem că este cea mai mare fabrică de armament din Germania, iar despre concernul auto BMW nu credem că mai trebuie să spunem ceva, fiind arhicunoscut. VGP are investiții mari și în România, iar în fotografia următoare aveți și exemple, „împrumutate” chiar de pe portalul companiei.

  VGP Park Romania

  Ca să fim corecți până la capăt, trebuie să subliniem că nu deținem nicio informație că VGP a cumpărat terenul de la Arad pentru BMW (despre care știm că a pus pe stand by investiția din Ungaria, piața auto fiind cea mai lovită de pandemie) sau Krauss Maffei Technologies, dar e cert că grupul aduce clienți mari din Europa și de aceea putem trage ușor concluzia că se pregătesc mișcări și investiții de amploare. Totuși, din informațiile pe care le deținem, VGP are în plan, aceasta fiind doar etapa I, să mai cumpere, ca și pas II și III, și alte zeci de hectare de teren în zonă, asta demonstrând că „Cineva” are planuri mari de dezvoltare în această zonă. Nu în ultimul rând, subliniem că noii proprietari au acces direct la autostradă și la calea ferată, asta fiind un mare atu pentru orice investitor serios.

  De ce spunea Gheorghe Falcă, în conferință de presă, despre o mare investiție?

  Fostul primar al Aradului, actualul europarlamentar Gheorghe Falcă, spunea în fața presei ca are cunoștințe despre o mare investiție care se va realiza în Arad. Ei bine, suntem siguri că Gheorghe Falcă cunoaște câteva amănunte (sau mai multe) despre vânzarea terenului, având în vedere că firma care a făcut PUZ-ul și a proiectat viitoarele hale care vor fi amplasate pe terenul de 40 de hectare, dar și traseul utilităților și altele, este S.C. L’ARHITECTURE D’AUJOURD’HUI S.R.L, deținută de Ela Falcă, în coproprietate cu fostul edil șef. Iar șeful proiectului, cu drept de semnătură, este Gheorghe Seculici, așa cum se poate vedea în acest link, unde se află proiectul de hotărâre aprobat de CLM.

  ***

  Ce ar mai fi de spus? Că sperăm. Că speranța moare ultima și că dacă nu am avut parte de Volkswagen (care, apropo, au renunțat la investiția în Turcia), poate, ca arădeni, ne „lovește” BMW-ul sau o altă firmă mare din Europa. Nu ne-ar strica deloc, ba dimpotrivă.

   

   

   

  Foto: https://logistik-heute.de/

   

   

   

   

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Abureli electorale, acest „om de afaceri” cumpără și partiționeaza terenuri in jurul autostrăzii de ani buni cu tot felul de PUZ-uri aprobate și le lasă să expire că nimeni nu e interesat de ele la prețurile pe care le cere. Un țepar. Povești de adormit copiii.

   +4 voturi
   +1
   -1
  2. E foarte bine să sperăm! Dar…
   VGP a dezvoltat un proiect la Brașov, apoi la Sibiu și apoi la Timișoara. În nici unul din cele trei orașe VGP nu a adus un constructor de mașini. Nu înseamnă că nu o poate face acum!
   Mare parte din articol se referă la proiectul de la Munchen și cumva se induce ideea că vom avea un constructor auto în Arad. Întâmplarea face că, momentan, fac naveta la Timișoara, de fapt între Dumbrăvița și Giarmata și lucrez la o firmă care are un spațiu închiriat la…VGP. Halele de la Timișoara sunt compartimentate și pentru producție și cu birouri. Domeniile de activitate ale chiriașilor sunt diverse (producție nepoluantă, ambalare, depozitare/logistică).
   Personal mi se pare ușor forțată similaritatea investiției din Munchen cu investiția viitoare de la Arad. Dar… să rămânem optimiști și să sperăm. Poate, poate…se întâmplă o minune…auto!

   +4 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  9 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.