vineri, 19 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Un fost candidat la Primăria Arad a depus plângere la Ministerul Culturii pentru șantierul de la „Ghiba Birta”

    de Raluca Medeleanu | 8 octombrie 2020, 1:37 PM | Recomandările editorilor | Știri Arad

    0

    foto: Sebastian Bulumac

    Arădeanul Sebastian Bulumac, fost candidat la Primăria municipiului Arad la alegerile locale din 2016, a anunțat pe pagina sa de Facebook, astăzi, faptul că a depus o sesizare la Ministerul Culturii prin care atrage atenția asupra modului în care decurg lucrările de restaurare a Colegiului Național „Elena Ghiba Birta”.

    Menționăm că firma care a câștigat licitația pentru efectuarea acestor lucrări este SC Vesa Construzioni SRL, companie realizată printr-o asociere formată din companiile Vesa Construzioni (lider) și Research Consorzio Stabile (asociat). Valoarea investiției se ridică la 9.269.786,56 lei (adică 1.959.324,81 euro), fără TVA .

    Redăm în rândurile de mai jos sesizarea trimisă de Sebastian Bulumac, înregistrată cu nr. 921/08.10.2020, privind felul în care decurg lucrările de restaurare de la Colegiul Național „Elena Ghiba Birta”:

    „Către,
    Guvernul României/Ministerul Culturii
    Comisiile Zonale a Monumentelor Istorice,
    Bulevardul Unirii, nr. 22, Sector 3, București
    În atenția Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice nr. 12 (Vest)
    SESIZARE
    cu privire la felul în care decurg lucrările de restaurare a Colegiului Național Elena Ghiba Birta, care, așa cum e amintit și în referatul de aprobare al Primarului mun. Arad nr. 40479/17.06.2020, “funcționează într-una din clădirile reprezentative ale Aradului din B-dul Dragalina, nr. 6. … iar clădirea a fost declarată monument istoric și este cuprinsă în Lista Monumentelor Istorice-Cod. AR-II-a-B-00477.”
    Problemele pe care am putut să le observ din exterior, fără să am pregătire de specialitate în domeniu, afectează în mod negativ fațada unei clădiri emblematice, atât din punct de vedere arhitectural cât și structural, încălcându-se grav Legea Monumentelor, Legea Construcțiilor, Planul Urbanistic al Zonei Protejate votat prin hotărâri precedente ale CLM Arad, cât și deciziile strategice de la nivel european în privința protejării patrimoniului arhitectural:
    1. Distrugerea tâmplăriei originale, deși nu era degradată total;
    2. Înlocuirea tâmplăriei originale cu una de altă culoare și cu un desen diferit al șprosurilor;
    3. Fațada nu a fost tratată unitar prin dispunerea unor buiandrugi de beton în locul arcelor din cărămidă;
    4. Slăbirea unui element structural pe care se descărcau eforturile de la nivelele superioare, prin spargerea cărămizilor arcelor de la ferestrele de la demisol, încălcându-se normative elementare din Legea Construcțiilor.
    Fac această sesizare ținând cont de următoarele prevederi legale:
    – HCLM nr. 201/17.07.2014 privind aprobarea documentației de urbanism “Plan urbanistic pentru zona construită protejată ZONA MONUMENTE PROTEJATE ARAD”;
    – Legea nr. 422/18.07.2001 privind protejarea monumentelor istorice;
    – Legea nr. 193/28.10.2019 pentru modificarea și completarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții;
    – Deciziile de planificare strategică europeană la care România se supune după aderarea la U.E. (enumerate la pag. 6-7 din volumul I al P.U.Z.C.P.);
    – P.U.Z.C.P. ZONA MONUMENTE PROTEJATE, nr 39027/2013, elaborat de PROIECT ARAD S.A.;
    – Regulament local de urbanism, volumul II, capitol “Fațade”, pag 351-352
    “Se interzice afectarea soclurilor prin acțiuni fizice: spargere…”
    “Se interzic intervențiile care schimbă conformarea inițială a fațadelor monumentului istoric pentru realizarea elementelor noi/desființarea elementelor originale existente: placări, tencuieli,… elemente de protecție și siguranță”
    – Regulament local de urbanism, volumul II, capitol “Ferestre și usi”, pag 387-388.
    “Se interzice înlocuirea tâmplăriilor inițiale cu altele noi care nu respectă materialul și detaliile originale. La înlocuirea tâmplăriilor se va respecta tratarea unitară a fațadelor, poziția inițială a tâmplăriilor în raport cu șpaleții de zidărie, materialele pentru glafuri și pervaze.”
    “Este obligatorie repararea tâmplăriilor existente atât la interior cât și la exterior (din lemn sau metalice), respectând toate detaliile acestora, păstrându-se căptușelile din lemn, feroneria accesoriilor de închidere, materialele originale ale pervazelor interioare și exterioare și accesoriile pentru jardiniere. În funcție de tipul de element deteriorat, acesta va fi refăcut având aceeași profilatură.”
    “Este permisă înlocuirea tâmplăriilor degradate total cu altele noi ce vor fi identice cu cele inițiale, realizate din lemn masiv. Montarea acestora se va realiza cu respectarea detaliilor inițiale de montaj și a poziției inițiale în cadrul golului.”
    ”Tâmplăriile din lemn masiv vor fi protejate cu vopsele pe bază de in, având culori armonizate fațadelor și respectând culorile inițiale, conform paletarului RAL Classic System.”
    Precizez că am sesizat Inspectoratul de Stat în Construcții, sesizarea având nr. de înregistrare 11715/17.09.2020. În același timp, în conformitate cu dispozițiile Legii nr. 544/2001 privind liberul access la informații de interes public, am solicitat Primăriei Municipiului Arad, prin adresa cu nr. 66992/17.09.2020, să-mi pună la dispoziție:
    1. Documentația integrală privind proiectarea și lucrările de restaurare atribuite în baza contractului de lucrări nr. 62085/08.08.2019, încheiat cu asocierea dintre companiile SC Vesa Construzioni SRL cu Research Consorzio Stabile (amintesc că la momentul atribuirii contractului, firma lider-Vesa Construzioni nu avea niciun angajat și cifra de afaceri zero, iar firma partener Research Consorzio Stabile avea 3 angajați și o cifră de afaceri anuală de 5 ori mai mică decât valoarea contractului atribuit de către Primăria Arad);
    2. Documentația DALI (Documentaţie de avizare a lucrărilor de intervenţie);
    3. Certificatul de urbanism;
    4. Toate avizele eliberate de către instituțiile abilitate (Inspectoratul de Stat în Construcții, Direcția Județeană pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Național Arad, etc);
    5. Expertize tehnice care să ateste că tâmplaria originală nu mai putea fi restaurată, precum și motivele pentru care s-au schimbat culoarea și detaliile originale, cu încalcarea legislației în vigoare;
    6. Expertize tehnice care să ateste impactul asupra structurii de rezistență în urma distrugerii cărămizilor din arcurile de rezistență și înlocuirea lor cu un buiandrug;
    Fiind vorba de o clădire simbol a orașului, care face parte din ansamblul urban protejat, subiectul a ajuns și în atenția presei locale:
    https://www.aradon.ro/…/pata-pe-fata-colegiului…/
    https://www.aradon.ro/…/plangere-la-colegiul-elena…/
    https://newsar.ro/restaurarea-palatului-colegiului…/
    Vă rog să luați cât mai urgent măsurile necesare pentru a evita alte distrugeri ale elementelor clădirii. În momentul de față nu s-a comunicat sistarea lucrărilor, iar autoritățile locale nu au luat niciun fel de măsuri.
    Arad, 08.10.2020
    Vă mulțumesc,
    Sebastian Bulumac”

     

    Citește și:

    Colegiul Național „Elena Ghiba Birta” trece la reabilitat în această vară. Lucrările se ridică la 2 milioane de euro și vor dura 2 ani

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    5 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.