Un debut dureros pentru Festivalul de Teatru Circ la Arad

  de Raluca Medeleanu | 26 mai 2015, 1:40 PM | Cultură

  1

  Un eveniment cultural internațional, cu un program impresionant, a poposit zilele acestea în orașul nostru. A fost extrem de bine mediatizat, toată mass media anunțându-l, și a fost extrem de accesibil, intrarea fiind gratuită. O singură greșeală au comis organizatorii. Una, dar bună, vorba aia. Un titlu total neinspirat, deoarece cuvântul CIRC a direcționat un eveniment cultural către o masă de oameni complet nepregătită pentru așa ceva.

  Ce înțelege arădeanul de rând prin cuvântul Circ? „Oooooh, e pentru copii! ”. Și așa a debutat prima piesă a festivalului, numită Wasteland, în chițcăielile, plânsetele, foiala și scârțâielile de scaune ale copiilor plictisiți, înghesuiți ieri seară în Sala Studio să vadă „clovni și contorsioniști”, că doară-i circ! Ce mai contează că p-afiș mai scrie și teatru? Dă-l încolo de teatru, circ a și fost… Dar venit dinspre public.

  Wasteland e genul acela de piesă de teatru mega-modernă, minimală, ba chiar abstractă, cu momente delicate de mimă, împletite cu acrobații de-ți taie răsuflarea. Doar că partea teatrală s-a desfășurat lent, suav, în liniște totală, sau, mă rog, așa ar fi trebuit să se desfășoare. Rosa Matthis, reprezentanta Compagniei Cirque Barbette din Belgia, și-a văzut de rolul ei, făcând abstracție de vocile micuților din sală care ba trăgeau de părinți că vor acasă, ba se perindau în sus și-n jos pe treptele dintre rânduri, vorbind sâcâiți între ei, neînțelegând „asta ce tot face pe scenă? Când se mai urcă pe sfoară?!”.

  Să sperăm că acesta a fost doar un caz nefericit și izolat, iar restul pieselor vor redresa situația, fiind vizitate în totalitate de un public cu un nivel de civilizație și cultură necesar unui astfel de eveniment.

  Vezi programul festivalului AICI

   

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Io cred ca nu numai un aradean de rand intelege prin circ “circ”. A fost greseala organizatorilor nu a aradenilor de rand, care acum daca vin la teatru sunt aradeni de rand, daca nu vin sunt neglijenti, iarasi daca vin sunt snobi si tot asa …

   +3 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  0 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.