Un arheolog arădean face parte din echipa care a descoperit o necropolă celtică impresionantă lângă Autostrada Transilvania

  de Special Arad | 8 octombrie 2014, 9:30 AM | Cultură | Educaţie | Topic special

  0

   

  Un cimitir din epoca celtică a fost descoperit de arheologi lângă Viştea, comuna Gârbău. Descoperirea este foarte importantă, având în vedere că este prima necropolă celtică descoperită la Cluj şi a treia găsită vreodată în Transilvania. Din  echipă face parte și un arădean – angajat al Muzeului Județean Arad -, arheologul Florin Mărginean. 

  O necropolă celtică de incineraţie, cu 56 de morminte, care ar putea data din perioada cuprinsă între sfârşitul secolului IV î. Hr. şi secolul al III-lea î. Hr, a fost descoperită în timpul unor cercetări arheologice la Autostrada Transilvania, la o adâncime de un metru sub pământ.
  Arheologul Sorin Cociş, şeful echipei de cercetare arheologică, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, că mormintele identificate aparţin unor luptători care aveau asupra lor arme – săbii, cuţite, fragmente de scut, dar s-au descoperit şi brăţări din bronz şi argint, vase ceramice, precum şi urne funerare.”

  „Odată cu demararea lucrărilor de construcţie la Autostrada Transilvania, în acest an, a început şi cercetarea preventivă în zona Viştea, comuna Gârbău, judeţul Cluj, unde urmează să fie executat un nod de legătură cu drumul naţional Cluj-Napoca – Zalău. În urma investigaţiei arheologice, desfăşurată pe o suprafaţă de 1,8 hectare, a fost identificată o necropolă celtică de incineraţie, care cuprinde 56 de morminte cu un bogat inventar. Sunt morminte de luptători, am descoperit săbii, cuţite, fragmente de scut, dar şi brăţări din bronz şi argint, vase ceramice, precum şi urne funerare şi oase calcinate”, a declarat arheologul Sorin Cociş.

  El a spus că aceasta este prima astfel de necropolă celtică descoperită în judeţul Cluj şi printre cele mai bogate din România. Cronologic, pe baza datelor preliminare, cimitirul poate fi încadrat între sfârşitul secolului IV î. Hr. şi secolul al III-lea î. Hr.

  Potrivit acestuia, mormintele au fost descoperite la adâncimea de aproximativ un metru sub pământ, iar acestea se extind şi în afara zonei afectate de ampriza autostrăzii, „numărul mormintelor fiind cu siguranţă mai mare decât cel cunoscut până acum. Din păcate, nu pot fi recuperare toate mormintele pentru că zona care ar trebui cercetată este mai mare, ar trebui să ne extindem cu încă un hectar, dar terenul respectiv nu este expropriat. Ar fi prima necropolă eltică integrală din România dacă s-ar continua cercetările”, a precizat arheologul clujean.

  Sorin Cociş a adăugat că vestigiile descoperite vor fi restaurate şi expuse, ulterior, la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei.

  Lucrările au început în 10 septembrie şi se vor încheia săptămâna viitoare.

  Cercetarea arheologică este asigurată de către o echipă de la Institutul de Arheologie şi Istoria Artei, Academia Română, filiala Cluj-Napoca, din care fac parte Sorin Cociş, Adrian Ursuţiu, Vlad Lăzărescu, Ferencz Szabolcs, Roxana Elena Stancescu şi Cristea Ştefana, Florin Mărginean, Victor Sava, şi reprezentanţii unei firme private.

  13 arheologi au lucrat la săpături

  „În cimitir am găsit piese de armament,săbii, fibule, piese de podoabă şi ofrande depuse în vase ceramice. Materialul se află acum la Institutul de Arheologie din Cluj-Napoca. Piesele vor fi restaurate şi expuse la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei”, a declarat Florin Mărginean, arheolog la Muzeul din Arad pentru citynews.ro. (unde puteți găsi materiale video și foto)
  Toţi arheologii care au lucrat aici spun că este un lucru deosebit ce s-a descoperit aici, pentru că este doar a treia necropolă celtică descoperită în Transilvania.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  6 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.