Ultimele cinci minute din viața doctorului Ghiță Ban…

  de Lucian Dănilă | 1 July 2014, 12:07 PM | Recomandările editorilor | Știri Arad

  4

  Accidentul de ieri seară din fața Școlii Generale Nr. 4 a șocat comunitatea arădeană atât prin numele celui care și-a găsit tragicul sfârșit cât și prin stupiditatea faptului în sine, a modului cum s-a petrecut. Doctorul Gheorghe Ban își conducea propria mașină iar un pom, foarte gros, s-a rupt din rădăcină în timpul furtunii și i-a căzut tocmai în cap.

  Era fostul șef al Direcției Sanitar Veterinare, în ultimul timp șef al biroului de siguranță a alimentelor de origine nonanimală. A murit ieri, dar nu imediat după ce căzuse copacul… Cei care se aflau în spatele mașinii doctorului au făcut fiecare ce a depins de el, șocați, cu toții, de cele văzute. Unii au sunat imediat la numărul de urgență, 112, iar alții au sărit efectiv în ajutorul lui Ghiță Ban. Printre ei se afla și Cristi, un tânăr care se afla la patru mașini distanță de cea a doctorului. Venea și el din zona Pădurice, un drum pe care îl face foarte des, la fel cum probabil și doctorul Ban îl făcea.

  „Ce să mai zic, am stat lângă el pana și-a dat ultima suflare. Nu a murit pe loc… L-am ținut de mână… Sunt șocat pentru că am fost a patra mașină în spatele lui. În alte circumstanțe, dacă mâ gândesc bine, puteam fi chiar eu. Nu ai cum să te aștepți la așa ceva. Nu a avut nicio șansă. Am auzit o lovitură, dar nu se vedea pentru că ploua. M-am băgat în față și mi-am dat seama despre ce este vorba. Se întâmplase cu vreo 15 minute înainte să ajungeți voi, ambulanța și pompierii. El a murit după vreo cinci minute de la impact”, spune Cristi.

  „Nu a mai vorbit nimic. Nici nu cred că era conștient. A mormăit ceva dar nu se înțelegea nimic. Îl apăsa tavanul mașinii…”, descrie Cristi ultimele clipe ale doctorului. „Din nefericire, pentru mine nu este prima dată când moare cineva cu mine de mână. Am mai trăit o experiență similară… De aia m-am și mobilizat. Este foarte trist, iar pentru familie, mai ales, este o tragedie imensă”, a continuat el.

  ban 2

  Cristi a făcut și două fotografii imediat după ce a căzut copacul. „Am făcut două fotografii după ce murise și au ajuns medicii și pompierii. Pe a doua (n.r. cea de mai sus) am făcut-o să se vadă cum este smuls din rădăcină. Pompierii nu apucaseră încă să-l taie. Dacă ai calcula o asemenea sincronizare între copac și mașină probabilitatea să cadă cum s-a întâmplat ar fi foarte, foarte mică. Este incredibil…”, spune el. A fost acea fracțiune dintre viață și moarte. Câteva sutimi dacă ar fi fost mai rapid, sau mai încet, și probabil Gheorghe Ban povestea astăzi despre modul cum a căzut copacul lângă el. Soarta, însă, i-a fost crudă. Prea crudă.

  Viața își continuă ciclul chiar și după moartea tragică a doctorului Ban. Cristi a asistat ieri, ținându-l de mână, la ultimele cinci minute din viața doctorului Ban. Vineri, însă, Cristi va deveni tătic. I se va naște prima fetiță…

  NOTĂ: 

  Înmormântarea doctorului Gheorghe Ban va avea loc joi, 3 iulie, la ora 13, la Cimitirul Eternitatea (UTA). În fiecare seară de la ora 20, la Casa Memoriala „Kuki” din Grădiște are loc privegherea.

   

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  5 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.