sâmbãtã, 22 iunie, 2024

Special Arad Logo

  ULAL: în timp ce la Oradea crește numărul abonaților la SACET, la Arad continuă deconectarea din sistemul de termoficare

  de Special Arad | 24 octombrie 2019, 10:19 AM | Administraţie

  2

  ULAL Arad la SACET Oradea

  Comunicat. Termoficare Oradea S.A., operatorul unic al celei mai moderne centrale de congenerare de înaltă eficiență din România și din Europa de Est, a găzduit și în acest an Conferința „Ziua Porților Deschise CET Oradea 2019”, între 17-18 octombrie 2019, dedicată sistemului de alimentare centralizată cu energie termică (SACET) din România.

  La acest eveniment au participat reprezentanții SACET-urilor din peste 12 orașe din țară, inclusiv CET S.A. Arad, precum și reprezentanții consumatorilor, printre care și ULAL Arad și FALCluj.

  Prima parte a conferinței a constat în vizitarea unor ansambluri rezidențiale noi din municipiul Oradea, în care toate blocurile sunt conectate inteligent la SACET, în cadrul conceptului Smart Home, prin care locatarul poate controla de la distanță temperatura ambientală din fiecare încăpere.

  Directorul, Dan Crețu, a oferit și un tur ghidat al noii centrale de energie electrică și termică.

  A doua parte a conferinței a oferit multe informații de actualitate în domeniul energiei termice pentru încălzire și apă caldă de consum.

  Viceprimarul municipiului Oradea, domnul Mircea Mălan, a punctat progresul proiectului „Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul municipiului Oradea pentru perioada 2009-2028, în scopul conformării la legislația de mediu și a creșterii eficienței energetice”, care continuă cu Etapa a III-a de modernizarea sistemului de transport și distribuție a energiei termice.

  Totodată, dl Viceprimar a subliniat două hotărâri adoptate cu scopul de a asigura dezvoltarea SACET-ului și reducerea poluării:

  1. obligativitatea condominiilor nou construite de branșare la SACET

  2. impozitarea caselor care au la dispoziție rețeaua termică, dar folosesc altă sursă.

  În timp ce la Oradea crește numarul apartamentelor racordate la SACET , la Arad continuă deconectarea din sistemul de termoficare.

  Președinte ULAL Arad

  Dorina Lupșe

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Sunt curios cat castiga directorul CET Oradea fata de directorul CET Arad! Iar una din principalerle probleme o reprezinat acele repartitoare de costuri! Daca eu nu doresc sa fac economie la caldura iar vecinul doreste, evident ca eu voi plati si caldura pierduta de peretele comun! Pe langa acest aspect blocul fiind ultimul racordat pe conducta de cartier, apentu a avea apa calda trebuie sa stau cu robinetu deschi 45-60 de minute, timp in care contorul marcheaza ca fiind apa calda consumata indiferent ca ea are 20 grade ! Atunci vine intrebarea de ce sa fiu obligat sa fiu bransat la o companie care nu respecta niste normative!

   Sa nu uitam ca, costurile de incalzire a unui apartament ce nu are centrala termica proprie sunt de 2-3 ori mai mari decat apartamentul ce are o centrala proprie!

   +8 voturi
   +1
   -1
  2. Sunt si eu curios sa aflu daca directorul CET Oradea mai locuieste la bloc sau, daca locuieste la vila, are cumva centrala individuala?

   Cat despre „modelul de succes” de la Oradea sunt cateva aspecte importante de precizat:
   – functioneaza cu SUBVENTIONAREA gigacaloriei licrate populatiei, deci in regim de pierdere planificata
   – ingradeste debransarile cat si dreptul celor care construiesc blocuri noi de a-si alege furnizorul de caldura,
   deci este monopol
   – in amestecul de apa calda livrata populatiei intra si APA GEOTERMALA, cu costuri de circa 80 lei / Gcalorie,
   deci ce castiga primaria la geotermal este folosit ca sa acopere pierderile de la CET
   – au aparut deja „baietii destepti” care au construit Aquapark Nimphaea unde apa este geotermala, la pret mic

   +2 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  6 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.