ULAL Arad despre conferința dedicată sistemului centralizat de termoficare organizată la Oradea

  de Special Arad | 31 mai 2018, 10:13 AM | Regional

  0

  Comunicat. Primăria Oradea și S.C. Termoficare Oradea S.A. au organizat o conferință dedicată sistemului centralizat de termoficare și problemelor asociațiilor de proprietari din Oradea la care au invitat reprezentanții consumatorilor din Oradea, Arad, Timișoara, Satu Mare și București, și reprezentanții SACET-urilor din 15 orașe din România în perioada 23-24 mai 2018.
  În prima zi, am avut onoarea și plăcerea de a petrece timp în compania primarului municipiului Oradea, domnul Ilie Gavril Bolojan. Domnul primar ne-a arătat la pas realizările monumentale prin care a transformat Oradea într-un centru important de cultură și turism, și în același timp într-un nou pol de investiții și creare de locuri de muncă, în continuă expansiune. De asemenea, domnul Bolojan ne-a expus inovațiile implementate în cadrul primăriei prin care și-a creat o echipă eficientă și a prioritizat rezolvarea problemelor cetățeanului, în cele două mandate anterioare, precum și proiectele de dezvoltare urbană în derulare din mandatul actual.
  În a doua zi, viceprimarul municipiului Oradea, domnul Mircea Mălan, și directorii generali ai celor două societăți comerciale ne-au prezentat date impresionante despre centralele în cogenerare de înaltă eficiență: S.C. Termoficare Oradea S.A., pe care am și vizitat-o, și S.C. Termoelectrica S.A. din Chișinău, Republica Moldova.
  În anul 2008, Primăria Oradea a luat o decizie strategică de a investi masiv în reabilitarea și retehnologizarea sistemului centralizat de alimentare cu energie termică din 1966 deoarece acesta a devenit ineficient energetic, neeconomic și cu poluare ridicată, iar 70% din orădeni depindeau de el (zero deconectări și debranșări).
  Într-un an și cinci luni, Primăria Oradea a proiectat, construit și pus în funcțiune cea mai modernă centrală de producere de energie electrică și termică în cogenerare de înaltă eficiență din România și Europa de Est. Mai mult, a înlocuit deja majoritatea conductelor magistrale și a modernizat o parte din punctele termice, și continuă să înlocuiască toate rețelele primare și secundare și să automatizeze mai mult de jumătate din punctele termice până în 2020.
  Oradea își valorifică resursele regenerabile locale, și anume apa geotermală, prin creșterea utilizării energiei geotermale pentru apă caldă de consum și încălzire și reducerea prețului energiei termice.
  S.C. Termoficare Oradea S.A. a dezvoltat și implementat o infrastructură software inteligentă care funcționează în timp real și care cuprinde următoarele aplicații și sisteme informatice integrate:
  1. Cont Client – vizualizare contract, facturi, plăți, plată online, plasare petiții, reclamații
  2. Tablou de bord – urmărire indicatorii economici și tehnici la nivelul orașului (grafice și tabele)
  3. Citirea și managementul contoarelor – citire automată, identificare contoare defecte, semnalare consum fraudulos
  4. Managementul întreprinderii – planificarea eficientă a resurselor
  5. Gestiunea rețelei de termoficare – prin Sistemul Informațional Geografic și Dispecerat
  Administrația publică locală a muncipiului Oradea este un model de bune practici nu doar pentru orașul învecinat Arad, ci și pentru România.
  În municipiul Arad, administrația nu a avut viziune și nici strategie, și nu a fost capabilă să retehnologizeze, modernizeze și eficientizeze sistemul centralizat de alimentare cu energie termică pentru a asigura accesibilitatea prețurilor la consumatori și calitatea acestui serviciu public. Drept urmare, SACET Arad a pierdut deja 50% din consumatori și numărul lor continuă să scadă în fiecare zi.
  Fenomenul de deconectare și debranșare de la SACET Arad și de introducere a centralelor termice individuale (CTI) pe gaz la nivel de apartament este în detrimentul sănătății arădenilor pentru că gazele arse emise de CTI poluează aerul imediat respirabil din interiorul apartamentelor și din jurul condominiilor conform rezultatelor cercetărilor științifice.

  Dorina Lupșe – Președinte ULAL Arad

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  6 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.