vineri, 22 septembrie, 2023

Special Arad Logo

  UE vrea să reducă risipa alimentară cu 30% până în 2030, faţă de nivelul din 2020, prin obiective cu caracter constrângător

  de - | 5 iulie 2023, 8:17 PM | Internaţional

  0

  imagine cu rol ilustrativ

  Comisia Europeană (CE) vrea să le impună celor 27 să reducă cu 30% – până în 2030 – deşeurile alimentare ale magazinelor, restaurantelor şi gospodăriilor din Uniunea Europeană (UE) faţă de nivelul din 2020, potrivit unei iniţiative legislative prezentate miercuri, relatează News.ro.

  Potrivit unor date Eurostat, UE a generat în 2020 aproximativ 131 de kilograme de deşeuri alimentare pe locuitor – reprezentând o pierdere totală estimată la 132 de miliarde de euro.

  Astfel, aproximativ o zecime din hrana gospodăriilor, restaurantelor şi magazinelor ajunge să fie aruncată.

  „O risipă la această scară, în timp ce 30 de milioane de europeni pot mânca o masă de calitate doar o zi din două, iar foametea se intensifică în lume, este pur şi simplu inacceptabilă”, subliniază vicepreşedintele CE Frans Timmermans.

  Acest text – care urmează să fie dezbătut de către europdeputaţi – vizează să reducă consumul inutil de apă, de îngrăşăminte şi de energie în vederea producerii, procesării şi conservării acestor alimente care ajung la gunoi.

  Fiecare stat membru ar urma să fie obligat să reducă „volumul deşeurilor alimentare generate în magazine, restaurante şi servicii de restauraţie şi în gospodării” cu 30% faţă de volumbul înregistrat per ansamblu în 2020 – date calculate „pe locuitor”.

  n vederea atingerii acestor obiective – cu caracter constrângător – statele membre UE vor putea recurge la programe de prevenirea risipei la libera alegere, adaptate sistemelor lor agroalimentare şi tipului de bucătărie.

  Bruxellesul subliniază că a adaptat mai multe reglementări cu scopul de a simplifica donaţiile de hrană sau de a redirija mai uşor către producţia de alimente pentru animale a unor produse care nu mai pot fi destinate consumului uman.

  Citește mai mult pe News.ro.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  8 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.