joi, 20 iunie, 2024

Special Arad Logo

  UDMR vrea să guverneze cu PNL şi PSD. Ce a spus în această seară Kelemen Hunor?

  de - | 8 noiembrie 2021, 9:15 PM | Naţional | Politikos

  0

  UDMR îşi doreşte să continue la guvernare şi nu se arată deranjat de faptul că foştii parteneri din coaliţie, respectiv USR, ar putea fi înlocuiţi de către cei din PSD. Luni seara, Kelemen Hunor a explicat care este poziţia oficială a formaţiunii politice maghiare.

  Consiliul Reprezentanților Unionali din cadrul UDMR doreşte continuare guvernării alături de PNL şi PSD
  Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a transmis, luni, pe pagina sa de Facebook, că au fost consultaţi președinții organizațiilor județene şi s-a decis continuarea guvernării. UDMR va începe „negocierile pentru formarea unei mari coaliții între PNL-PSD-UDMR, susținută de grupul parlamentar al minorităților naționale”, afirmă Kelemen Hunor.

  Liderul UDMR a adăugat că o astfel de formulă de guvernare „are sens doar dacă se pot face reforme pentru revizuirea Constituției”. Kelemen Hunor a dat şi un exemplu în acest sens: România ar putea deveni o republică parlamentară, scrie capital.ro.

  Mesajul integral postat de Kelemen Hunor, luni seara:

  „Luni ne-am consultat cu președinții organizațiilor județene, iar în cadrul ședinței online al Consiliului Reprezentanților Unionali (CRU) am decis să continuăm guvernarea, iar UDMR să înceapă negocierile pentru formarea unei mari coaliții între PNL-PSD-UDMR, susținută de grupul parlamentar al minorităților naționale.

  Această coaliție are sens doar dacă se pot face reforme pentru revizuirea Constituției – introducerea republicii parlamentare poate fi un astfel de obiectiv important. Totodată, Uniunea militează ca reforma constituțională să asigure condițiile reale pentru înfăptuirea unei justiții independente.”

  Condiţiile puse de PSD pentru a intra la guvernare

  Sorin Grindeanu, prim-vicepreşedinte al PSD, a oferit şi el, tot luni, câteva detalii din negocierile de culise ce au loc între liberali şi social-democraţi.

  Partidul care va da premierul României nu va putea deţine Ministerul de Finanţe şi secretarul general al Guvernului, insistă social-democraţii. „PSD nu va abdica” referitor la această condiţie, a precizat Grindeanu.

  Mai apoi, Sorin Grindeanu a vorbit despre faptul că PNL îşi doreşte să primească Ministerul de Finanţe, iar PSD ar trebui să primească Ministerul Justiţiei.

  „Văzusem înainte de a coborî la conferinţă că vor şi Finanţele, şi prim-ministrul, şi Justiţia, am văzut o declaraţie a unui prim-vicepreşedinte şi, eventual, PSD să vină cu cel mai mare număr de voturi din Parlament, 157, şi să luăm, dacă ne îngăduie, Ministerul pentru relaţia cu Parlamentul, nu?”, a declarat, luni, Sorin Grindeanu.

  Premierul Florin Cîţu spunea, după negocierile cu social-democraţii, că a avut o discuţie bună cu PSD. Acesta nu a exclus varianta de a ceda PSD funcţia de premier, prin rotaţie.

  „A fost o discuţie bună, dar nu putem să spunem peste noapte că totul e roz. Suntem responsabili, vrem să facem un Guvern, ne uităm la cea mai bună soluţie pentru România şi pentru PNL”, a spus Florin Cîțu, conform capital.ro.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.