sâmbãtã, 22 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Turcia a lansat un atac împotriva kurzilor sirieni – haos şi risc de conflict generalizat în regiune

  de Special Arad | 9 octombrie 2019, 7:08 PM | Internaţional

  0

  imagine cu scop ilustrativ

  Turcia a lansat în nordul Siriei un atac împotriva unor miliţii kurde sprijinite de Occident în lupta lor împotriva Organizaţiei stat istamic. Franţa condamnă “cu mare fermitate” ofensiva turcă şi a sesizat Consiliul de securitate ONU. Franţa, Germania şi Marea Britanie sunt pe cale de a finaliza o declaraţie comună legată de acest atac anunţat de altfel de autorităţile turce.

  Kurzii decretaseră deja mobilizarea generală şi se aşteptau acest atac. Forţele democratice siriene, în cadrul cărora kurzii sunt majoritari, anunţă că în urma bombardamentelor efectuate de armata turcă au fost înregistrate primele victime printre civili. Să reţinem însă că din 2016 încoace Turcia a mai declanşat două atacuri în Siria, deci ceea ce se întîmplă acum nu este o noutate absolută. În schimb, s-ar părea că de data aceasta Turcia doreşte un fel de “soluţie durabilă” la graniţa ei cu Siria.

  Potrivit cotidianului turc Hürriyet, armata turcă ar intenţiona într-o primă fază să ia controlul unei zone frontaliere lungă de 120 de kilometri şi cu o adîncime de treizeci de kilometri. Turcia ar dori deci să creeze o zonă tampon astfel încît să îndepărteze forţele kurde de la frontiera ei şi eventual să-i poată aduce aici pe o parte din cei trei milioane şase sute de mii de refugiaţi sirieni. Intr-o a doua fază această “zonă de securitate” ar urma să fie extinsă pînă la frontiera irakiană, deci pe o lungime de 480 de kilometri.

  Citește mai mult pe rfi.ro

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.