joi, 18 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Tu știi unde este copilul tău? Numărul minorilor dispăruți s-a dublat în ultimii cinci ani

    de Special Arad | 23 decembrie 2021, 10:57 AM | Știri Arad

    0

    Disparițiile de minori sunt un subiect care generează o emoție puternică în rândul comunității, de mare impact, atenția fiind concentrată în jurul ipostazelor victimale în care s-ar putea regăsi minorii. Plecările copiilor de acasă sunt în legătură strânsă cu sfera emoțională: neînțelegeri cu părinții, interdicții, nevoia de a atrage atenția sau relațiile amoroase cu care părinții nu sunt de acord.

    Campania de prevenire a victimizării minorilor desfășurată de polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Arad, se desfășoară în perioada 20 decembrie 2021 – 07 ianuarie 2022, și a fost continuată cu activități de informare a elevilor Liceului Tehnologic de Industrie Alimentară Arad.

    Scopul activităților desfășurate de către polițiști este acela de a crește gradului de conștientizare cu privire la riscurile asociate plecărilor voluntare din familie sau centrele de protecție socială.

    La nivel național numărul de sesizări de dispariții de minori are un trend ascendent în ultimii ani, în anul 2020 s-au înregistrat peste 6.400 de sesizări, cifră care aproape s-a dublat față de acum 5 ani (3.700 sesizări în 2015). Facem precizarea că 95% dintre sesizările de dispariții erau neîntemeiate, copiii reclamați dispăruți nu au fost în pericol, nu au fost victima niciunei infracțiuni, alertarea organelor de poliție fiind cauzată de lipsa de informații a părinților cu privire la anturajul și locul unde s-ar afla copiii.

    Polițiștii au transmis elevilor informații în vederea prevenirii implicării lor în activități infracționale ca victime sau autori, care se pot realiza prin intermediul rețelelor de socializare populare în rândul tinerilor

    Campania își propune creșterea gradului de informare a minorilor asupra riscurilor inerente plecării de acasă sau din instituțiile de ocrotire precum și responsabilizarea părinților sau tutorilor legali asupra obligației de a ocroti minorii sub toate aspectele.

     

    Recomandări adresate elevilor:

    – atunci când doresc să plece la colindat, să meargă în grup, de preferat însoțiți de un adult, evitând casele necunoscuților sau traseele prea lungi care nu sunt intens circulate sau bine iluminate.

    -să refuze alcoolul.

    -să nu se joace cu materiale pirotehnice (petarde).

    -să reacționeze calm în cazul în care sunt provocați de alți colindători și, în niciun caz, să nu răspundă cu violență la agresivitatea acestora, dacă se simt în pericol, să ceară ajutorul adulților din familie sau, la nevoie, chiar de pe stradă și să sune la 112.

    -să nu discute cu străinii și să nu consume dulciuri sau sucuri oferite de aceștia să nu urce în mașinile necunoscuților indiferent de motivul invocat de ei.

    -să nu plece de acasă fără acordul părinților/adulților din familie. Să anunțeunde, cu cine și până când stau.

     

    De asemenea avem recomandări și pentru părinți:

    Supravegheați-vă în permanență copiii și cunoașteți anturajul acestora, preocupările, locurile pe care le frecventează.

    Fixați-le minorilor un traseu pentru colindat, un orar în care le permiteți să plece și, pentru siguranța lor, însoțiți-i la urat.

    Îmbrăcați copiii cu haine deschise la culoare atunci când se deplasează după înserat și respectați mereu regulile de circulație când sunteți împreună, pentru a fi un bun exemplu pe viitor.

    Mențineți o bună comunicare cu minorii pentru a putea afla din timp problemele cu care se confruntă, nevoile și temerile lor.

    Dacă vedeți un minor pe stradă neînsoțit, stingher, întrebați-l dacă are nevoie de ajutor. Rețineți semnalmentele lui și, în cazul unei alerte de dispariție de minori, transmiteți autorităților informațiile deținute.

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    5 + 2 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.