vineri, 19 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Reabilitat de Tribunalul Arad pentru o evaziune fiscală de peste 800.000 de lei la o brutărie din Pecica

  de Ioana Costaș | 17 mai 2024, 12:41 PM | Recomandările editorilor | Știri Arad

  1

  Găvruța Dorel Crăciun, fostul administrator al firmei Doris Prod Com SRL – una dintre brutăriile care face celebra pâine de Pecica – a fost reabilitat de Tribunalul Arad. Găvruța, care în luna iulie 2021, a fost reținut, iar apoi plasat sub control judiciar în dosarul de contrabandă cu țigări al lui Cosmin Mladin,  a fost condamnat, în anul 2018, la 2 ani de închisoare a cărei executare a fost suspendată pe durata unui termen de încercare de 5 ani, pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală.

  Pentru că s-a împlinit termenul de încercare de 5 ani, timp în care Găvruța Dorel Crăciun nu a săvârşit din nou o infracţiune înăuntrul termenului de încercare – ceea ce înseamnă că nu a fost pus sub acuzare în dosarul de contrabandă cu țigări, cel cu care DIICOT – Structura Centrală făcuse vâlvă în iulie 2021 – şi nici nu s-a pronunţat revocarea suspendării condiţionate a executării pedepsei, s-a solicitat reabilitarea, în acest sens fiind înregistrată o cerere la instanță, în 8 aprilie.

  În motivarea cererii, petentul a arătat că, conform hotărârii de condamnare, a fost condamnat la o pedeapsă de 2 ani închisoare, a cărei executare a fost suspendată pe durata unui termen de încercare de 5 ani, conform art. 86 – 86 din Codul penal vechi. Termenul de încercare a început să curgă de la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare, conform mențiunii exprese din dispozitivul hotărârii de condamnare. Termenul de încercare de 5 ani, care a curs de la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare, adică din 05.03.2019, s-a împlinit în data de 05.03.2024. Prin urmare, începând cu această dată este reabilitat de drept. Cu toate acestea, din cazierul judiciar nr. 39676277 din 06.03.2024, a rezultat că în data de 06.03.2024, condamnarea figura în continuare înscrisă în cazierul judiciar, deși intervenise reabilitarea de drept”, se arată pe rejust.ro.

  În soluționarea cauzei, Tribunalul Arad a reținut că „din fişa de cazier judiciar a petentului rezultă că acesta nu a mai fost condamnat. Potrivit dispoziţiilor art. 86 Cod penal anterior, dacă persoana condamnată nu a săvârşit din nou o infracţiune înăuntrul termenului de încercare şi nici nu s-a pronunţat revocarea suspendării condiţionate a executării pedepsei în baza art. 83 şi 84 Cod penal anterior, ea este reabilitată de drept, aspect sub care Codul penal anterior este legea mai favorabilă.

  În raport de aceste dispoziţii legale, se constată că termenul de încercare de 5 ani s-a împlinit la 5 martie 2024. Aşa fiind, în baza art. 528 Cod procedură penală, va admite cererea formulată de persoana condamnată, şi în consecinţă, în baza art. 86 Cod penal anterior, va constata reabilitarea de drept a persoanei condamnate, cu privire la pedeapsa de 2 ani închisoare, suspendată sub supraveghere conform art. 86 ind. 1 şi 86 ind. 2 Cod penal anterior, aplicată prin sentinţa penală din 29 noiembrie 2018 a Tribunalului Arad definitivă prin decizia penală din 5 martie 2019 a Curţii de Apel Timişoara. Va dispune efectuarea cuvenitelor menţiuni după rămânerea definitivă a prezentei”.

  Dosarul evaziunii fiscale

  Găvruța Dorel Crăciun era administrator al societății comerciale Doris Prod Com SRL, iar firma făcuse obiectul unor controale operative efectuate de ANAF, având ca obiectiv stabilirea realităţii şi legalităţii operaţiunilor comerciale derulate.

  Pe scurt, infracțiunea de evaziune fiscală a constat în faptul că „inculpatul, în perioada septembrie 2012-ianuarie 2014, a evidenţiat în documentele contabile ale SC Doris Prod Com SRL şi a declarat organelor fiscale operaţiuni comerciale nereale, în scopul deducerii ilegale de TVA şi diminuării impozitului pe profit, cauzând la bugetul de stat un prejudiciu în valoare de 828.314 lei, reprezentând TVA”.

  „Ca urmare a acestor controale a rezultat că inculpatul Găvruţa ##### ####### a înregistrat, în perioada septembrie 2012 – ianuarie 2014, în evidenţa contabilă un număr de 47 facturi emise de SC ##### ##### SRL ###### care nu au la bază operaţiuni reale, în valoare totală de 3.558.781,29 lei, TVA inclus. În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a constat că, în aceeaşi perioadă, inculpatul Găvruţa ##### ####### a mai înregistrat 34 facturi fictive emise în numele SC ### ######### SRL Bucureşti, în valoare totală de 450.262,58 lei, TVA inclus şi 39 de facturi fictive emise în numele SC ####### ##### SRL ####, în valoare de 193.171,19 lei, TVA inclus. Facturile emise în numele SC ##### ##### SRL şi o parte din cele emise în numele SC ### ######### SRL (cele scrise olograf) au fot întocmite de către inculpata ###### #######. Aceasta avea calitatea de reprezentant, în baza unei procuri, al SC ##### ##### SRL. Cu privire la furnizorul SC ##### ##### SRL, cu sediul în #### ######, s-a constat că această societate este una de tip «fantomă», fiind cercetată ca <<furnizor de facturi>> în mai multe dosare aflate în lucru la Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad precum şi la alte parchete din ţară”, se arată în actul de inculpare, conform rejust.

  Instanța a mai reținut că Găvruța Dorel Crăciun a mai fost cercetat, pentru acelaşi gen de fapte, într-un dosar al Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad, în care, întrucât prejudiciul a fost integral recuperat, s-a dispus clasarea.

  Citește și: Mega-dosarul de contrabandă „Mladin, Mambo, Copil & Co.” pare dispărut în fum. Numele sonore din Poliție s-au „evaporat”…

  Citește și:

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Imi permit un sfat: O schimbare a numelui tribunalului: ,,Tribunalul pentru săraci”. Asta e cea mai corecta denumire a unei instituții care aplica legea doar pentru cei mai ghiniosinsti dintre noi. Sau ,,Tribunalul celor care nu știu tabla împărțirii” . Ajuta si școală la ceva, cel puțin pana la clasa a 2-a.

   +1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  5 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.