Trei filme care au atras atenția Europei asupra cinematografiei româneşti contemporane, la Cinema Arta

  de Special Arad | 1 decembrie 2017, 10:06 AM | Cultură | Film | Recomandările editorilor

  0

  Între 1 și 3 decembrie, CitiZenit și CMCA ne dau întâlnire la Cinema Arta să celebrăm noul val de cinematografie românească prin vizionarea lungmetrajelor de debut ale celor mai importanţi şi aclamaţi regizori români de film: Cristi Puiu, Cristian Mungiu şi Corneliu Porumboiu.

  MARFA ŞI BANII de Cristi Puiu, OCCIDENT de Cristian Mungiu şi A FOST SAU N-A FOST? de Corneliu Porumboiu se numără printre primele pelicule care au atras atenţia asupra cinematografiei româneşti contemporane. Acestea au fost selectate la unele dintre cele mai prestigioase festivaluri internaţionale de film (precum Festivalul Internaţional de Film de la Cannes, Premiile Academiei Europene de Film, Festivalul Internațional de Film de la Karlovy-Vary, Festivalul de Film de la Salonic, Festivalul Internațional de Film de la Bratislava) şi au pregătit terenul pentru ceea ce a devenit cunoscut sub numele de NOUL VAL ROMÂNESC.

  Proiecţiile de film sunt programate pe serile de vineri, sâmbătă și duminică, de la orele 19 și vor fi precedate de prezentări realizate de Ileana Bîrsan, critic de film şi jurnalist.

  Intrarea va fi liberă.

  MARFA ŞI BANII (2001)
  vineri, 1 decembrie, ora 19:00

  Un tânăr din Constanța care deține o mică facere își dorește să se extindă și să-și cumpere un chioșc, dar nu are deocamdată mijloacele necesare. Un grangur local îi oferă o sumă importantă de bani pentru un transport în aparență simplu: o geantă care trebuie dusă la București, la o adresă precisă. Se pare însă că geanta conține anumite lucruri care îi interesează și pe alții. Convins la început că și-a vândut doar serviciile, tânărul înțelege, când este prea târziu, că și-a vândut de fapt conștiința.

  Regia: Cristi Puiu
  Cu: Alexandru Papadopol, Ioana Flora, Dragoş Bucur
  Gen: dramă
  Durata: 90 minute
  Rating: AP15 – acordul părinţilor pentru copii sub 15 ani

  OCCIDENT (2002)
  sâmbătă, 2 decembrie, ora 19:00

  Occident este o comedie despre noi, despre ce ni se întâmplă, o privire ironic-amară asupra situaţiilor uneori hazlii, alteori ridicole şi de cele mai multe ori fără soluţie în care ne aruncă viaţa în România de azi. În aceeaşi măsură, Occident e şi o poveste despre întâmplare, despre coincidenţe, despre surprize şi despre timp.

  Regia: Cristian Mungiu
  Cu: Alexandru Papadopol, Anca Androne, Dorel Vişan, Tania Popa
  Gen: comedie
  Durata: 105 minute
  Rating: AG – audienţă generală

  A FOST SAU N-A FOST? (2006)
  duminică, 3 decembrie, ora 19:00

  Într-un orăşel liniştit de lângă capitală, la 16 ani de la Revoluţie, Jderescu, patronul unui post local de televiziune, are o dezbatere în direct cu Piscoci, un bătrân pensionar, şi Mănescu, un profesor de istorie. Alături de aceştia, Jderescu încearcă să găsească răspunsul la o întrebare care de 16 ani nu-şi găseşte răspunsul: “A fost sau n-a fost revoluţie în oraşul lor?”.

  Regia: Corneliu Porumboiu
  Cu: Mircea Andreescu, Teodor Corban, Ion Săpdaru
  Gen: comedie, dramă
  Durata: 89 minute
  Rating: AP12 – acordul părinţilor pentru copii sub 12 ani

  ——
  Evenimentul este organizat de Centrul Municipal de Cultură Arad în colaborare cu Asociaţia CitiZenit şi face parte dintr-o iniţiativă pe termen lung de revitalizare a cinematografelor arădene.

  Scrie un comentariu

  8 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Distribuie articolul

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.

  Logo Aplicatie Special Arad

  Special Arad