duminicã, 14 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  Transnistria ar urma să ceară alipirea de Rusia. Vladimir Putin ar urma să facă anunțul de alipire în 29 februarie

  de - | 22 februarie 2024, 3:26 PM | Internaţional

  0

  (foto: Wikipedia/Transnistria)

  Opozantul transnistrean Ghenadie Ciorba susține că la congresul așa zișilor deputați de toate nivelele din Transnistria ar urma să fie adoptată o solicitare către Moscova privind alipirea regiunii separatiste la Federația Rusă. Congresul urmează să aibă loc în 28 februarie, iar anunțul de alipire ar urma să fie făcut de Vladimir Putin în 29 februarie, relatează deschide.md.

  Ciorba a atras atenția la faptul că adunarea va avea loc cu o zi înainte de adresarea președintelui Rusiei, Vladimir Putin, către Adunarea Federală, din 29 februarie. Opozantul transnistrean nu exclude că această directivă de a organiza congresul vine chiar de la Moscova. Ciorba presupune că în cadrul forumului așa zișilor deputați de toate nivelele din Transnistria ar urma să fie lansată o solicitare din partea locuitorilor din stânga Nistrului de alipire a regiunii la Federația Rusă, iar a doua zi, pe 29 februarie, Putin va anunța acest lucru Adunării Federale, care va lua decizia să dea curs cererii.

  Opozantul consideră că adunarea de la Tiraspol și protestul organizat recent acolo împotriva așa ziselor presiuni economice ale Republicii Moldova au drept scop să arate că locuitorii din Transnistria sunt împotriva Chișinăului. „De aici vine și declarația recentă a ministrului de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, precum că Moscova nu va lăsa la greu cetățenii săi din Transnistria” a mai declarat Ciorba. El a îndemnat așa zișii deputați ai regiunii să nu permită să fie luată această decizie, care îi va da lui Putin „pretext juridic pentru a aplica o lovitură pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv Transnistriei, sub orice pretext”.

  Luni, liderul separatiștilor de la Tiraspol, Vladimir Krasnoselski, a anunțat convocarea așa-zișilor deputați de toate nivelele în legătură cu pretinsele presiuni economice din partea Chișinăului.

  Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) din Statele Unite susține că Rusia vrea să demareze „o operațiune hibridă” în Republica Moldova. „Kremlinul desfășoară operațiuni de informare împotriva Moldovei, foarte asemănătoare cu cele pe care Kremlinul le-a folosit înainte de invaziile sale în Ucraina în 2014 și 2022, de natură să stabilească condiții care să justifice o posibilă escaladare viitoare a Rusiei împotriva Moldovei”, scrie ISW în ultima analiză.

  Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a susținut că în Transnistria sunt aproximativ 200.000 de cetățeni ruși și că Rusia este „îngrijorată de soarta lor” și „nu le va permite să devină victimele unei alte aventuri occidentale”. Lavrov a susținut în continuare că Moldova a decis să nu dea din bugetul de stat subvenții pentru regiuni precum Găgăuzia, care se opun integrării Moldovei în UE. Lavrov a comparat acțiunile moldovenești cu privire la Găgăuzia cu modul în care Occidentul a „refuzat” să-i acorde fostului președinte ucrainean Viktor Ianukovici timp să revizuiască Acordul de asociere al Ucrainei cu UE în 2013. Lavrov a susținut că Occidentul emite „ultimatumuri” similare Chișinăului cu privire la integrarea în UE”, arată ISW.

  sursa: Știri pe surse

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  8 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.