sâmbãtã, 20 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Tragedie în sportul arădean! A murit Ștefan Deacu, fost mare handbalist și antrenor

  de Lucian Dănilă | 30 septembrie 2015, 11:32 AM | Sport | Topic special

  0

  Ștefan Deacu, unul dintre cei mai buni handbaliști pe care i-a avut vreodată Aradul, a trecut în neființă. Veștile nu sunt prea clare, în sensul că nu se știe cauza morții sale. Apropiații lui vorbesc că a fost găsit aseară mort în pat, cel mai probabil în urma unui infarct.

  Ștefan Deacu (foto, cel din mijlocul imaginii, cu mustață) a fost un handbalist imens. În anii 80 a îmbrăcat de 60 de ori tricoul echipei naționale într-o perioadă în care România era una dintre primele trei forțe mondiale ale handbalului. Avea lângă el jucători ca Vasile Stângă, Maricel Voinea, Ghiță Licu și alții.

  Deacu s-a născut la Călărași dar a trăit cea mai bună perioadă a carierei la Știința Bacău. Acolo a câștigat și un titlu de golgeter al Diviziei A cu 100 de goluri marcate într-un sezon!

  „Ştefan DEACU a fost cel mai important şi iubit handbalist băcăuan din perioada imediat următoare. Component al mai tinerei Ştiinţa (echipă care şi-a impus numele în “mariajul” cu mai vârstnicul Sport Club, după promovarea în primul eşalon), Fane a fost pentru Bacău matadorul care îngenunchia invincibilele Steaua şi Dinamo, într-o vreme când respiraţia handbalului masculin românesc încă mătura întreaga Europă, făcând-o să tremure din toate balamalele. Inteligenţa tehnico-tactică, aruncările sale ca din tun, de dincolo de linia…orizontului, cu care muta porţile din loc, au făcut din Ştefan Deacu handbalistul nepereche, cel care ridica întreaga sală băcăuană în picioare, determinând-o să-i strige numele minute în şir după terminarea partidei. Deacu este cel care, în urmă cu 30 de ani, se lua la trântă, de unul singur, cu Yugoslavia legendarului Radivoj Krivokapic, înscriindu-i tot atâtea  goluri cât toate celelalte formaţii la un loc”, este un citat din blocul STADION, un blog dedicat performanței sportive băcăuane.

  La vârsta de 26 de ani s-a transferat la Arad unde a performat cu gruparea arădeană în prima ligă. După ce a renunțat la cariera de jucător a antrenat în handbalul arădean la toate nivelurile, juniori, seniori, dar a fost și antrenor federal la loturile naționale.

  A murit oarecum trist pentru că la Arad nimeni nu mai era interesat de handbal. „La Arad sunt mari probleme! Nu avem niciun investitor privat în handbalul arădean. Mai mult, partidele de campionat cu echipa de ligă secundă nici nu le vom susţine la Arad, întrucât Primăria nu ne-a permis să folosim sala Liceului Pedagogic. Vom juca într-un sat, la Macea…O echipă de juniori, cea de 1994, am fost nevoiţi să o retragem din campionat. Nu mai interesează pe nimeni handbalul aici…”, spune el într-un interviu acordat exact acum trei ani.

  Deacu era în vârstă de 62 de ani și a fost profesor de educație fizică la Liceul cu Program Sportiv din Arad.

  Dumnezeu să-l odihnească în pace!

  deacu 1

  Ultima fotografie pe care i-am făcut-o. Era luna decembrie a anului trecut la Memorialul Broșovski… Ștefan Deacu este în rândul de sus primul din stânga

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.