vineri, 14 iunie, 2024

Special Arad Logo

  „Traficul la punctele de frontieră s-a prăbuşit. Fenomenul este vizibil de la o zi la alta”, indică Poliţia de Frontieră

  de - | 8 aprilie 2020, 9:18 AM | Naţional | Recomandările editorilor | Știri Arad

  0

  Timpul de asteptare la trecerile de frontiera este sub 30 de minute

  Numărul de români care se întorc din „zona roşie” de infectare cu noul coronavirus a scăzut semnificativ din cauza faptului că sunt introduşi automat în carantină până după Paşte. Dorinţa autorităţilor, exprimată chiar şi de preşedintele Klaus Iohannis, de a se limita pe cât posibil numărul românilor care se repatriază din zonele „înroşite” de noul coronavirus pare să se împlinească. Cel puţin aşa rezultă din cifrele de tranzit înregistrate de Poliţia de Frontieră la graniţe. Autorităţile şi sociologii sunt de părere că fenomenul are loc pentru că români care revin acum în ţară sunt introduşi automat în carantină până după Paşte.

  „Practic, traficul la punctele de frontieră s-a prăbuşit. Şi fenomenul este vizibil de la o zi la alta. În ultimele 24 de ore numai 14.300 de persoane au intrat în România. În mod normal, în această perioadă, cu aproximativ două săptămâni înainte de Paşte, ar fi trecut frontiera României peste 150.000 de persoane. Mai mult, în acelaşi interval, pe la punctele de frontieră cu Ungaria, au intrat în România aproximativ 9.000 de persoane cu 5.300 de mijloace de transport. Cel mai probabil, românii din ţările din «zona roşie» şi-au dat seama că acum, dacă ajung la graniţă, vor intra direct în carantină instituţionalizată până după Sărbătorile Pascale”, a precizat Alexandra Glăvan, subcomisar de poliţie în cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră Române.

  Având în vedere că zborurile comerciale sunt ţinute la sol de autorităţi, punctele de trecere a frontierei cu Ungaria sunt exact cele preferate de românii care se mai întorc din ţări europene.

  În Occident au rămas numai cei bine integraţi  

  Sociologul Gelu Duminică este de părere că valul de români care au migrat rapid înapoi spre ţară s-a încheiat. „Persoanele cele mai vulnerabile, afectate încă din prima fază de criza pandemiei au ajuns în România, deja. Este vorba de cei care lucrau în domeniul serviciilor, în construcţii sau de cei care se ocupau de îngrijirea bătrânilor. Au rămas fără venituri şi nu mai aveau de ce şi de unde să plătească chirii prin ţările europene. La fel au revenit şi hoţii de buzunare sau cei cu alba-neagra. Europenii au intrat, pe rând, în carantină şi borfaşii şi-au cam pierdut obiectul muncii. În plus, şi poliţiştii din respectivele ţări sunt mult mai atenţi… Ultima categorie a românilor stabiliţi în Europa, cei bine integraţi în societăţile respective, cu venituri mai bune şi joburi stabile nu au de ce să vină acum. Oamenii respectivi sunt conştienţi de pericole şi, având în vedere că avioanele au rămas la sol, nu riscă să se expună unui drum de mii de kilometri cu maşina prin Europa ca în final să ajungă în carantină”, a precizat Gelu Duminică pentru adevarul.ro.

  Carantina poate fi şi contra cost

  Reamintim că cele 14 zile de carantină se fac în spaţiile special amenajate la nivelul fiecărui judeţ. Acestea sunt păzite în exterior de jandarmerie şi poliţie locală, iar cei aflaţi în carantină sunt vizitaţi de reprezentanţii direcţiilor de sănătate publică şi de autorităţile locale. Indivizii care părăsesc spaţiul de carantină vor fi cercetaţi penal pentru comiterea infracţiunii de zădărnicire a combaterii bolilor. În plus, respectivele persoane vor mai face 14 zile suplimentare de carantină, dar nu gratuit. Ei vor achita pentru cazare şi masă 230 de lei pe zi, adică un total de 3.220 de lei.

  Citeste contiuarea pe adevarul.ro.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  7 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.