vineri, 29 martie, 2024

Special Arad Logo

    Tot mai multe țepe pe internet. Cum să le identifici

    de - | 8 aprilie 2022, 9:31 AM | IT

    0

    Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică avertizează, joi, asupra pericolelor care se ascund în spatele unor anunţuri care vizează concursuri, oferte sau campanii promoţionale atractive. Infractorii copiază identitatea vizuală a unor firme şi pot produce prejudicii celor care nu sunt atenţi.

    „Fiţi vigilenţi şi analizaţi cu atenţie orice concurs, ofertă sau campanie promoţională atractivă, atunci când activaţi în mediul online! Verificaţi de fiecare dată sursa lor, înainte de a face o acţiune care v-ar putea aduce prejudicii. Una dintre metodele folosite de atacatori pentru a populariza capcane de tip phishing sau scam implică lansarea unor noi conturi de social media sau chiar grupuri pe aceste platforme, care copiază identitatea vizuală a unor branduri cunoscute. Raportaţi astfel de pagini/grupuri pentru fraudă”, a transmis, joi, Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică.

    Potrivit specialiştilor, pe aceste pagini sau grupuri, infractorii cibernetici publică postări cu site-uri de phishing şi oferte promoţionale închipuite, precum această ‘oportunitate’ de a câştiga un laptop. În plus, atacatorii se folosesc de conturi false de utilizator pentru a insera comentarii la respectivul post, care să genereze încredere şi să activeze curiozitatea potenţialei victime.

    „Este evident că nu ne aflăm pe un canal de comunicare oficial pentru respectiva companie. Pagina de Facebook în cauză are denumirea Emag Fans, nu eMAG şi are doar puţin peste 3000 de aprecieri, ceea ce nu ar fi cazul pentru un magazin online de anvergura eMAG”, a mai transmis instituţia. Specialiştii atrag atenţia că, de obicei, textul postării este unul care nu respectă rigorile limbii române, semn că ar fi fost tradus automat din altă limbă.

    „Evitaţi accesarea de link-uri din astfel de surse necunoscute sau dubioase şi verificaţi-le cu o soluţie de securitate, atunci când aveţi dubii! Nu furnizaţi date personale, date de autentificare sau date financiare la cerere, în urma accesării unor astfel de link-uri. Evitaţi totodată descărcarea şi instalarea de software din astfel de surse, precum şi abonarea la anumite servicii propuse. Vă puteţi infecta cu malware sau abona la servicii cu suprataxă despre care nu aveţi cunoştinţă”, recomandă specialiştii.

    Sursa: stiripesurse.ro

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    6 + 2 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.