marþi, 25 martie, 2025

Special Arad Logo

    Peste 950 de tone de deșeuri periculoase confiscate în 9 luni, în județul nostru. Ce spune IPJ Arad despre cazul de la Sintea Mare

    de Ioana Costaș | 21 octombrie 2024, 5:52 PM | Recomandările editorilor | Știri Arad

    0

    Comisarul șef Ovidiu Budea și chestorul Dan Stoicănescu(foto: Ioana Costaș)

    Infracțiunile de mediu au intrat în atenția Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Arad. Astfel, potrivit bilanțului întocmit de instituție, în primele 9 luni ale acestui an, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, împreună cu reprezentanți ai Gărzii de Mediu – Comisariatul Județean Arad, „au desfășurat 34 de acțiuni și 91 de controale, la sediul a 34 de societăți comerciale și 57 de persoane fizice. Au fost constatate 28 de fapte de natură penală și s-au aplicat 11 sancțiuni contravenționale, în valoare de 107.000 de lei. Ca urmare a activităților desfășurate au fost indisponibilizate, în vederea continuării cercetărilor, aproximativ 951.000 de kilograme și 8.900 de litri de deșeuri periculoase. A fost dispusă măsura eliminării pentru aproximativ 3.200 de kilograme și 874 de kilograme de substanțe periculoase care au devenit deșeuri (pesticide)”.

    Șeful Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, comisarul șef Ovidiu Budea, spune că „deșeurile sunt produse secundare stilului nostru de viață și o consecință a îmbunătățirii nivelului de trai. În mod paradoxal, pe măsură ce crește nivelul de trai, «înrăutățim» calitatea mediului din jurul nostru”, că este necesară o conștientizare „a tuturor să înțelegem că legislația din domeniul protejării mediului este responsabilitatea fiecăruia”, iar Poliția ia măsuri de obicei când situația este mai gravă, „când vedem acumulări de deșeuri, când găsim societăți care nu respectă normele legale și nu-și fac treaba așa cum ar trebui”.

    Așa cum a fost cazul societății comerciale de la Sintea Mare, care a depozitat 650 de tone de deșeuri periculoase, ambalate în saci de rafie, direct pe pământ, fără respectarea normelor legale. În saci au fost găsite tonere, imprimante, resturi de plastic, hârtie și materiale textile. Deșeurile ar fi fost depozitate de o societate comercială în afara spațiului propriu și ar proveni din introducerea acestora în țară, în vederea reciclării, care nu s-a realizat.

    Întrebat dacă IPJ Arad a „închis” ochii cu privire la sutele de tone de deșeuri depozitate ilegal la Sintea Mare, în curtea firmei înființată de un cetățean italian – de negăsit până în momentul de față de autorități – comisarul șef Ovidiu Budea spune că polițiștii au călcat pragul societății și în trecut: „A fost o constatare făcută anterior, împreună cu Garda de Mediu. Atunci s-au stabilit niște termene de neutralizare, termene care au expirat anul acesta. Pe perioada respectivă, societatea nu și-a îndeplinit obiectivele de neutralizare, drept pentru care noi am reluat verificările și am luat măsurile în consecință, respectiv am sesizat cu privire la situația de fapt. Teoretic, conform documentației, societatea respectivă avea un cadru legal de funcționare la acel momentul și în acel cadru legal s-au dispus niște măsuri cu privire la respectivele produse. Nefiind respectate, și mai ales văzând activitățile pe care le-a desfășurat societatea, am luat măsurile consecință. Nu aș putea să intru mai mult în detalii pentru că avem o anchetă în desfășurare”. Acesta nu a putut să ofere detalii cu privire la locația cetățeanului italian, cel care a înființat firma, declarând scurt că „aș prefera să nu intru în detalii în ceea ce privește ancheta”.

    Pe subiect a intervenit și chestorul Dan Stoicănescu, șeful IPJ Arad: „Ideea cu aceste controale nu este neapărat ca în primul moment să iei toate măsurile legale pe care le ai la dispoziție: contravenții sau infracțiuni. Primul lucru, împreună cu partenerii de la Garda de Mediu sau de la alte instituții care au competență, este să se stabilească măsuri de remediere a neregulilor constatate. Abia ulterior, când constatați că, de fapt, nu au făcut demersuri să se pună în legalitate, vii și cu măsurile drastice de combatere, practic, a fenomenului”.

    deșeuri Sintea Mare

    Citește și: 650 de tone de deșeuri periculoase, introduse în România pentru a fi reciclate, „depozitate” pe câmp la Sintea Mare

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    6 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.