Bruxelles a făcut primul pas pentru impunerea unui plafon flexibil pentru preţul gazelor

  de - | 19 October 2022, 8:14 AM | Internaţional

  0

  Comisia Europeană a făcut marţi primul pas pentru impunerea unui plafon flexibil la preţul pentru achiziţiile de gaze, ca răspuns la preţurile exorbitante ale energiei, determinate de războiul din Ucraina, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

  Măsura va fi analizată de liderii europeni săptămâna aceasta şi ulterior de miniştrii Energiei şi, dacă cele 27 de state membre dau undă verde, serviciile comunitare vor stabili detaliile tehnice ale măsurii.

  „Asta va presupune o atenuare pentru preţurile negociate în UE şi este ceva ce ar putea deveni efectiv imediat ce ne vom dezvolta propunerile”, a declarat într-o conferinţă de presă şefa Executivului comunitar, Ursula von der Leyen. Prezentă la conferinţă, comisarul pentru energie, Kadri Simson, a dat asigurări că departamentul pe care îl conduce ar putea avea „rapid” un proiect de lege.

  Concret, va fi stabilită „o limită dinamică a preţului”, temporar, pentru tranzacţiile pe piaţa TTF Dutch, astfel încât vor fi interzise acelea care depăşesc un plafon stabilit, care va fi flexibil.

  Termenul său va expira în primăvară, când se va putea pune în aplicare un indice de referinţă alternativ la TTF, care este strict legat de cotaţia gazelor din gazoducte şi nu ia în considerare în mod adecvat preţul livrărilor de gaz natural lichefiat.

  Citește mai mult pe Agerpres.ro.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  5 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.