Toate drumurile, chiar și pe două roți, duc spre… acolo. Localitatea din județ care eclipsează Aradul (Foto)

Ce frumos se vede apusul de acolo, de sus, de la Cetatea Șiriei. A fost mereu un obiectiv turistic important mai ales pentru arădeni, deși, să recunoaștem, la cetate mai ar fi mult de lucru ca să arate măcar ca cea de la Șoimoș, pentru a nu ne raporta la alte obiective mai îndepărtate.
Dacă încă din antichitate se tot scrie că „toate drumurile duc la Roma”, la Cetatea Romei, noi putem parafraza și să scriem că mai nou, toate drumurile arădenilor duc spre acolo, spre Cetatea Șiriei.
Despre Șiria am mai scris, despre Șiria voi mai scrie și au scris și alți jurnaliști mai ales în ultimii doi ani. La Șiria se întâmplă lucruri importante, atât de importante încât de multe ori eclipsează municipiul reședință de județ, Arad. Vrei să zbori cu avioane de mici dimensiuni, te duci la Șiria. Vrei să te dai cu parapanta, te duci la Șiria. Vrei să sari cu parașuta în tandem, tot la Șiria mergi. Chiar și de vrei să iei o amendă de circulație poți să mergi la Șiria. Ai toate șansele pentru că polițiștii din zonă stau destul de des la pândă cu radarul. Până aici nimic anormal, localitatea din Podgorie având acest avantaj în comparație cu Arad de a fi la deal. Ce este anormal? Faptul că de un an și jumătate, zeci de suporteri ai echipei UTA se duc la Șiria pentru a urmări meciuri de „acasă” ale echipei fanion a… Aradului. Curată anomalie…
La Șiria este și despre Ioan Slavici, tot acolo avem Mănăstirea Feredeu și, evident, Cetatea Șiriei. Unde mai punem că și francezii care au venit să zboare în această săptîmână prin România au ales loc de aterizare și campare tot Șiria? De ce? Pentru că este mai ușor să te înțelegi cu un om, proprietarul aerodromului Charlie Bravo, decât cu un întreg bloc administrativ în cazul Aeroportului din Arad. Nu degeaba se spune că omul sfințește locul. Unde sunt mai mulți deja apar problemele…
Iar acum să trecem la subiectul nostru. O echipă de pasionați de mountainbike dorește să organizeze cel mai important concurs de gen din județ, evident, la Șiria. „Arad Mountainbike Trophy” va avea loc la data de 2 septembrie pe două trasee care au ca punct central Cetatea Șiriei.
Clubul Sportiv Sport Competition în parteneriat cu Consiliul Județean Arad va organiza acest concurs. „Vinovații” sunt chiar cei care se antrenează aproape zilnic la Șiria, tânărul de 18 ani Vlad Păcurar, Teofil Cociuba care participă la plus 40 Master și Călin Văduva, la 30-39 Master, sprijiniți financiar și logistic de Eugen Păcurar, poate principalul organizator al acestei curajoase – din toate punctele de vedere – competiții.
„Dorim să promovăm Aradul, să arătăm celor care vin din alte părți la această competiție locurile frumoase în care ne antrenăm, să vadă și ei Cetatea Șiriei, Drumul Vinului și toată această zonă”, spune tânărul Vlad Păcurar.
Până a intra în detaliile de concurs, trebuie să precizăm că cele două trasee, unul de 70 de kilometri, celălalt de 40 de kilometri, vor avea un nivel de dificultate mediu tocmai pentru a putea participa atât profesioniștii cât și amatorii. Eugen Păcurar se așteaptă la un număr de 350 de rideri care să se înscrie în această competiție.
„Competiţia propriu-zisă include două probe: una de 70 de km, alta de 40 km de ciclism montan. Evenimentul este gândit ca o competiţie outdoor la care pot participa persoane cu vârsta de peste 14 ani, la categoriile feminin şi masculin. Traseul race (40 km) va avea următoarele categorii: masculin (14-17 ani, 18-30 ani, 31- 45 ani respectiv plus 46 ani) şi feminin (14-17 ani, respectiv plus 18 ani). Traseul maraton (70 km) va avea următoarele categorii: la masculin ELITE – sportivi cu licenţă UCI (Juniori, U23, Master, Elit), 19-30 ani, 31-45 ani, respectiv plus 46 ani şi feminin – Open”, se arată în comunicatul remis de organizatori.
Am discutat cu cei implicați și ce presupune un astfel de sport. Pentru un nivel de performanță nu este tocmai ieftin. De exemplu, o bicicletă costă undeva între 6 și 10.000 de euro, mai scumpă decât multe, foarte multe mașini pe care le vedem zilnic prin centrul Aradului. Echipamentul nu este nici el ieftin, iar un astfel de sport implică și o anumită alimentație. Despre odihnă nu avem ce spune pentru că teoretic este… gratis. Asta dacă nu stai în chirie 😊
Călin Văduva ne-a vorbit și despre posibilitatea de a te accidenta. El a definit totul cam așa: „Am și un background în fotbal și vă pot spune că accidentările la mountainbike sunt mai rare”. Prietenul și colegul său de echipă, Teo Cociuba, ne-a povestit despre pregătirea unor astfel de concursuri. „Ne pregătim șase zile din șapte câte două-trei ore pe zi. Odihna are un rol esențial în toată această pregătire, la fel și alimentația”, spune Teo.
Vom mai scrie despre această competiție în lunile care urmează, mai ales că ne-am obișnuit deja să scriem despre Șiria aproape la fel de mult cât despre Arad.
Comentariile portalului
Și așa, de curiozitate pt noi muritorii de rând, cam care ar fi valoarea medie lunară a acestor salarii și drepturi restante (cu toate sporurile și beneficiile cumulate!!!)...? 🤔 (...)
Oare pe durata protestului,participantii au dreptul la plata salariului ? Cum se va face diferentierea intre cei care asigura asistarea sedintelor in cauzele ce se judeca,si ceilalti,care protesteaza ? (...)
Un demers pentru abolirea cenzurii pe sportarad. La 34 de ani după Ceaușescu, mai este permisă, normala, cenzura?