marþi, 16 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  Termenul până la care pot fi folosiți banii din ajutorul de încălzire, extins până anul viitor

  de - | 25 noiembrie 2023, 1:10 PM | Naţional

  0

  Pentru a putea face față scumpirilor recente la energie, pensionarii și persoanele cu dizabilități ce au venituri mici, persoanele care primesc ajutor social și familiile care primesc alocație de susținere beneficiază, în 2023, de un ajutor financiar de 1.400 de lei, pentru plata facturilor sau datoriilor la furnizorii de energie, potrivit unei ordonanțe apărute în 2022.

  Ajutorul se poate folosi pentru plata facturilor la energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne de foc, cărbune etc. După cum s-a stabilit printr-o ordonanță apărută vineri, termenul până la care se pot folosi banii a fost extins cu trei luni, până la 31 martie 2024.

  Astfel, potrivit OUG 101/2023, ce se aplică deja, OUG 166/2022, prin care s-a stabilit ajutorul financiar destinat acoperirii, în 2023, a costurilor cu facturile la energie, a fost modificată, astfel încât banii să poată fi folosiți până la 31 martie 2024, nu doar până la sfârșitul anului, așa cum era anterior.

  OUG 166/2022 stabilea, în versiunea inițială, “acordarea unui sprijin temporar aferent anului 2023 categoriilor de persoane vulnerabile, pentru a compensa prețul la energie indiferent de natura acesteia, respectiv energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

  Astă-primăvară, OUG 166/2022 a fost modificată, iar lista deja existentă a surselor de energie pentru care se putea folosi ajutorul de la stat acordat în acest an a fost extinsă și conține acum și butanul, rumegușul, cărbunele, brichetele sau alți combustibili lichizi ori solizi.

  Valoarea sprijinului pentru plata facturilor la energie este de 1.400 de lei, bani acordați în două tranșe egale, de câte 700 de lei: în luna februarie 2023, pentru perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2023, și în luna septembrie 2023, pentru perioada 1 iulie – 31 decembrie 2023.

  Banii pentru compensarea facturilor la energie vin sub forma unui certificat de beneficiar emis și tipărit pe suport hârtie, numit card de energie, sumele primite urmând a se transfera furnizorilor de energie prin mandat poștal, prin intermediul Poştei Române. Sprijinul acordat de stat poate fi utilizat acum până la 31 martie 2024.

  Beneficiari ai ajutorului pot fi, potrivit ordonanței, următoarele categorii de persoane și familii:

  • pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/ casele de pensii sectoriale, cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, precum și pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
  • persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
  • familiile beneficiare de alocație de susținere a familiei;
  • familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social.

  Cei ce se încadrează la mai multe categorii de beneficiari pot primi sprijinul aferent unei singure categorii din care fac parte la data acordării acestuia.

  În plus, în cazul în care la un loc de consum domiciliază unul sau mai mulți beneficiari, sprijinul pentru compensarea prețului la energie se acordă o singură dată pe loc de consum.

  Mai multe detalii pe avocatnet.ro

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.