Update Teodor, preotul cu glas blând s-a dus la cele veșnice… Rămas bun, „popa Baba”!

  de Andrei Fuliaș | 6 martie 2017, 10:13 AM | Povești despre oameni | Știri Arad

  0

  Vestea că preotului Teodor Baba a murit a șocat mii de arădeni și nu numai. Șocul trecerii la cele veșnice a părintelui a venit și datorită modului în care acesta a încetat din viață. Sâmbătă, cu puțin înainte de ora 17:00, primeam informația conform căreia pe Calea Aurel Vlaicu, între Atrium Mall și UTA, s-a produs un accident. Câteva minute mai târziu, un amic și, totodată, colaborator al Special Arad, mă anunța că există și victime, posibil chiar o persoană decedată. Alte câteva minute mai târziu am primit vestea tristă că o victimă este părintele Teodor Baba. Dar părintele nu murise într-un accident auto, așa cum se credea inițial, ci a făcut infarct și a căzut fără suflare chiar lângă mașina sa.

  Citește și: Doliu în Arhiepiscopia Aradului. Preotul Teodor Baba a făcut infarct și a decedat în plină stradă

  Din păcate am ajuns să primim zilnic vești triste cu accidente cu răniți grav și chiar decese, dar când victima este o persoană pe care o cunoști, vestea este cu atât mai tristă. Pentru mine a fost un șoc.

  Îl știam pe părintele Baba încă de copil. Când aveam 2 ani și 8 luni, tatăl meu, împreună cu bunicii mei (părinții tatălui), au decedat într-un accident rutier, iar părintele Baba a fost preotul care a oficiat slujba la care au participat peste o mie de oameni veniți din tot județul Arad și nu numai. Dar drumurile noastre nu s-au intersectat doar atunci, la acel eveniment tragic.

  Soția părintelui era, de loc, din Covăsînț, satul în care eu copilărisem și pe ulițele căruia fugeam desculți împreună cu cei doi băieți ai acestora, Lucian și Doru. Copii fiind, mai făceam și noi trăznăi și boacăne, iar bunică-mea, o femeie extraordinară dar slobodă la gură, ne mai apostrofa din când în când. Îmi amintesc cum, de fiecare dată, „popa Baba” – așa cum îi zicea lumea în sat, spunea mereu cu vocea lui blândă: „Lasă-i, nană Mărie, că-s copii”.

  Vă spun, oricât ai fi fost de supărat, vocea și chipul blând al părintelui te înmuiau. Așa era el, un om blând. Eu așa mi-l amintesc. Se pare că tot așa și-l amintesc și mulți dintre enoriașii săi, care, în multele mesaje de condoleanțe transmise familiei Baba, spun că „era un preot extraordinar, care știa să ajungă la sufletul fiecăruia”. Peste ani, întâlnirile cu părintele nu mai erau chiar așa de dese ca și în vremea copilăriei, dar el era același om cu același glas blând. Îmi amintesc, acum patru ani, când m-am căsătorit, părintele avea piciorul în ghips de câteva luni și n-a putut să oficieze el slujba de cununie.

  Ambii băieți ai preotului Teodor Baba sunt absolvenți de studii teologice.

  Mai târziu, fiul cel mare, Lucian, mi-a fost chiar profesor de religie, pe vremea când eram în liceu. Lucian îi seamănă foarte mult părintelui, fiind la fel de blând. O amintire despre Lucian îmi va rămâne în minte mereu. A fost primul preot care atunci când a venit cu „Boboteaza”, n-a vrut să-mi ia banii. Inițial crezusem că doar mie nu mi-a luat banii, fiindă mă cunoscuse, dar a doua zi aflasem că n-a vrut să ia bani nici de la vecini.

  Cel de-al doilea băiat al părintelui Baba, Doru, cel care de fapt e cam de-o seamă cu mine, mi-a fost și coleg de muncă o scurtă perioadă, la Primăria Municipiului Arad.

  Despre părintele Baba aș mai putea să spun multe, dar cei care l-au cunoscut știu deja ce fel de om era. Era un tip simplu și umil. Îi plăcea tare mult să meargă la țară, la Covăsînț. După cum îmi povestea chiar Lucian, astăzi, la telefon, în momentul decesului, părintele se întorcea acasă de la Covăsînț. Se pare că acesta avea probleme cardio-vasculare (la inimă), dar nu ceva foarte grav, sau cel puțin asta i-ar fi spus medicii.

  Cei care l-au cunoscut pe părintele Teodor Baba și vor să-și ia rămas bun de la el, o pot face în această seară, la Biserica Șega II, acolo unde începând cu ora 19:00 va avea loc „stâlpul”. Luni seara, va avea loc cea de-a doua seară de priveghi, tot de la ora 19:00 și tot la Biserica Șega II.

  În continuare, vă prezentăm câteva dintre sutele de mesaje transmise pe paginile noastre de Facebook sau pe cea a lui Lucian Baba de către cei care l-au cunoscut pe părintele Teodor Baba.

  UPDATE

  Înmormântarea va avea loc marți, la ora 12:00, la Biserica Șega II din zona UTA.

  site arhiepiscopia

  special postare

  special postare 2 special postare 3

  lucian b 1

  parine 1 parine 2 parine 3 parine 4

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.