Tensiunile cresc după vizita președintei Camerei Reprezentanților SUA în Taiwan. Beijingul amenință: „Se joacă cu focul”. Kremlinul: „O provocare a Washingtonului. Sprijinim China”

  de - | 2 August 2022, 7:43 PM | Internaţional

  0

  Nancy Pelosi (foto: Facebook)

  Preconizata vizită în Taiwan a președintei Camerei Reprezentanților SUA, Nancy Pelosi, este o „provocare”, a declarat marți purtătoarea de cuvânt a ministerului rus al afacerilor externe Maria Zaharova, citată de agenția de știri Reuters și HotNews.ro. Politicienii americani care „se joacă cu focul” în problema Taiwanului „nu vor sfârși bine”, a amenințat marți și ministrul de externe chinez Wang Yi, potrivit Reuters și Digi24.

  Tensiunile în zona strâmtorii Taiwan au crescut în ultimele ore, după ce China a ridicat de la sol avioane de luptă înainte ca Nancy Pelosi să ajungă, iar Statele Unite au trimis patru nave de război, printre care și portavionul USS Ronald Regan.

  Președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, și membrii unei delegații a Congresului american au emis o declarație de presă la sosirea în Taiwan.

  La scurt timp după ce avionul în care se afla Nancy Pelosi a aterizat în Taiwan pe aeroportul din Taipei, cotidianul american Washington Post a publicat un articol de opinie al președintei Camerei Reprezentanților din SUA, scrie Digi24.ro.

  „În urmă cu aproximativ 43 de ani, Congresul Statelor Unite a adoptat cu o majoritate covârșitoare Legea relațiilor cu Taiwan, unul dintre cei mai importanți piloni ai politicii externe a SUA în Asia-Pacific. Președintele Jimmy Carter a semnat legea. 

  Legea relațiilor cu Taiwan a stabilit angajamentul Americii față de un Taiwan democratic, oferind cadrul pentru o relație economică și diplomatică care a înflorit rapid și s-a bazat pe un stâns parteneriat. Legea a încurajat o prietenie profundă și înrădăcinată în interese și valori comune precum: autodeterminarea și autoguvernarea, democrația și libertatea, demnitatea umană și drepturile omului.

  Legea a reprezentat un jurământ solemn din partea Statelor Unite de a sprijini apărarea Taiwanului: «se ia în considerare orice efort de a determina viitorul Taiwanului prin alte mijloace decât pașnice… o amenințare la adresa păcii și securității zonei Pacificului de Vest reprezintă o mare îngrijorare pentru Statele Unite». 

  Astăzi, America trebuie să-și amintească acel jurământ. Trebuie să fim alături de Taiwan, care este o insulă a rezistenței. Taiwan este un lider în materie de guvernare: în prezent, în abordarea pandemiei de covid-19 și în susținerea conservării mediului și a acțiunii climatice. 

  Taiwan este un lider în ceea ce privește pacea, securitatea și dinamismul economic, promovat prin spirit antreprenorial, o cultură a inovației și o pricepere tehnologică care sunt de invidiat în toată lumea. 

  Cu toate acestea, în mod tulburător, această democrație vibrantă și robustă, numită una dintre cele mai libere din lume de către Freedom House și condusă cu mândrie de o femeie, președintele Tsai Ing-wen, este amenințată.

  În ultimii ani, Beijingul a intensificat dramatic tensiunile în ceea ce privește Taiwanul”.

  Citește continuarea AICI

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  5 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.