luni, 17 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Televiziunile trebuie să includă zilnic informaţii ştiinţifice şi tehnologice, au decis deputaţii

  de - | 18 februarie 2016, 2:33 PM | Naţional

  0

  Camera Deputaților a adoptat tacit un proiect de lege care prevede că televiziunile generaliste și cele de știri trebuie să includă zilnic, în principala emisiune de știri, informații științifice și tehnologice, pe durata a cel puțin un minut.

  „Ținând cont de importanța educației științifice și tehnologice a cetățenilor și a noilor generații pentru dezvoltarea economică a unei țări și pentru formarea intelectuală a fiecărui individ, asumând necesitatea de a susține prin măsuri proactive, acordarea unui statut proeminent pentru știință în societate și de a promova corecta informare științifică și tehnologică a cetățenilor, furnizorii de servicii media audiovizuale cu acoperire națională vor include zilnic, în principala emisiune de știri, informații științifice și tehnologice, pe durata a cel puțin un minut, cu excepția zilelor în care evenimente de larg interes public ori transmisiunile în direct împiedică difuzarea respectivului jurnal de știri. Sunt exceptați de la această prevedere furnizorii de servicii media audiovizuale care nu oferă în programele lor jurnale de știri”, se arată în proiectul de lege care a fost adoptat tacit miercuri de plenul Camerei Deputaților.

  Potrivit expunerii de motive, inițiatorul arată că „o societate bazată pe cunoaștere este o societate care ia măsuri proactive pentru ca cetățenii săi să genereze, să aibă acces la, să proceseze și să utilizeze cunoașterea pentru a îmbunătăți condiția umană”.

  La baza acestei societăți a cunoașterii se află cetățeanul „alfabetizat științific”, cetățeanul care dispune de un stoc minim acceptabil de cunoaștere științifică. O componentă esențială a alfabetizării științifice presupune capacitatea de a diferenția știința de pseudo-știință, se mai arată în expunerea de motive.

  Invocând o serie de studii sociologice, inițiatorul proiectului subliniază că „societatea românească se confruntă cu unul din cele mai mari deficite de cunoaștere științifică, nu doar din Europa, dar și din lume”, iar potrivit acestor studii aproximativ 80% dintre români nu dispun de cunoștințe științifice elementare și de un vocabular științific activ, 42% dintre români afirmă că Soarele se învârte în jurul Pământului, iar 22% dintre ei consideră că horoscopul și astrologia sunt „ceva foarte științific”.

  Proiectul de lege a fost inițiat de deputatul independent Remus Cernea și a fost semnat de alți 77 de parlamentari de la PSD, PNL, UDMR, UNPR, minorități și independenți.

  Proiectul va merge spre dezbatere și vot la Senat, care este cameră decizională în acest caz.

  Sursa: România TV

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  6 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.