joi, 30 mai, 2024

Special Arad Logo

  „Teatru în școli” – o lecție inedită despre teatru

  de Special Arad | 21 decembrie 2021, 8:15 AM | Cultură | Educaţie

  0

  Finalul de an este un bun prilej de bilanț, iar demersul educațional „Teatru în școli” se înscrie cu succes pe lista proiectelor implementate în stagiunea 2021-2022 a Teatrului Clasic „Ioan Slavici” Arad. Este vorba despre un program care vizează educația teatrală a (foarte) tinerilor spectatori. Proiectul cuprinde trei etape intitulate: „Te învăț”, „Te dezvolt”, „Te educ”. Prima dintre acestea s-a desfășurat deja în două dintre liceele arădene: Liceul Teoretic „Adam Müller Guttenbrunn” și Colegiul Național „Moise Nicoară”. Acolo, actrițele Alina Vasiljević și Angela Petrean Varjasi i-au ghidat pe elevi prin lumea magică a teatrului.

  Am avut câteva întâlniri cu elevi de la Liceul German. Sigur că atunci când se propune un curs de teatru, copiii se imaginează imediat pe scenă, într-un costum, jucând un personaj. Dar nu acesta a fost scopul întâlnirilor noastre. Am încercat să le fac cunoștință cu lumea actorului, cu mijloacele lui de lucru, să le arăt ce înseamnă munca acestuia în afară de învățatul textului. Și ne-am jucat. Jocul e, cred, cea mai bună metodă de a învăța, de a comunica, de a te descoperi pe tine și pe alții. Mie mi-a plăcut. Sper că și lor”, spune Alina Vasiljević.

  Teatru in scoli Liceul German

  Am lucrat cu copiii de la Colegiul Național «Moise Nicoară». Vorbim despre elevi cu vârsta cuprinsă între 12 și 16 ani. În cele patru întâlniri pe care le-am avut, am făcut cu ei exerciții de dicție, de improvizație și, cel mai important, le-am explicat cum se construiește un spectacol de teatru, care sunt etapele pe care acesta le parcurge de la audiție, lectură – până la premieră. Sunt, cred eu, lucruri esențiale pentru cultura generală, pentru formarea unui copil, pentru transformarea lui într-un spectator de teatru fidel și educat. Și știți ce m-a bucurat cel mai mult? Faptul că am descoperit niște copii talentați, deschiși, deștepți și foarte atenți”, declară Angela Petrean Varjasi.

  Teatru in scoli Moise Nicoara

  Proiectul „Teatru în școli” este unul pe termen lung. Întâlnirile dintre actorii Teatrului Clasic „Ioan Slavici” Arad și elevii liceelor arădene continuând și în cea de a doua parte a stagiunii 2021 – 2022.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  7 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.