marþi, 5 decembrie, 2023

Special Arad Logo

  Târgul de Crăciun de la Arad se va deschide oficial de 1 Decembrie, iar de Revelion va cânta Loredana

  de Special Arad | 24 noiembrie 2022, 2:03 PM | Știri Arad | Topic special

  1

  Târgul de Crăciun din Arad, ediția 2022 se va deschide, oficial, în 1 Decembrie și va putea fi vizitat până în 8 ianuarie 2023, iar Primăria Municipiului Arad și Centrul Municipal de Cultură Arad au început deja pregătirile pentru amenajarea acestuia. Într-o conferință de presă organizată astăzi în Sala Ferdinand, Călin Bibarț a prezentat programul detaliat dedicat sărbătorilor de iarnă la Arad, oferind detalii despre costuri, locații, decoruri și concertele pregătite. De asemenea, aflăm pe această cale și că de Revelion cea care va susține concertul principal va fi Loredana.

  În seara zilei de 1 Decembrie va avea loc inaugurarea oficială a târgului, cu un concert de muzică ușoară, însă organizatorii vor oferi posibilitatea comercianților să înceapă prezentarea și vânzarea mărfurilor imediat după ce se vor instala în căsuțe, înainte de data prevăzută pentru deschiderea oficială. La deschiderea oficială a Târgului de Crăciun, care va avea loc în 1 Decembrie începând cu ora 19:00, artiști locali vor prezenta un spectacol de muzică ușoară. Pe scenă vor urca elevii Școlii Populare de Arte din Arad, Mădălina Boroneanț, Pacifica&Toni Șeicărescu și formația Q-Band. De asemenea, Compania de teatru, acrobație și jonglerie „Famous Art“ din Cluj Napoca va crea o atmosferă de basm prin balerinele „Light Walkers“, care îi vor fermeca pe spectatori cu costumele unice, accesorizate cu leduri multicolore care formează un spectru fantastic de lumini. Mai multe detalii și programul integral, AICI.

  Târgul de Crăciun din Arad, ediția 2022 va avea două zone de interes: zona din fața Palatului Administrativ, unde va fi amenajat bradul de Crăciun și unde vor fi montate ornamente și decorațiuni luminoase și nu numai. Tot acolo va avea loc și tradiționalul concert de Revelion, despre care momentan nu ni s-au oferit detalii, doar că Loredana Groza va fi cea care va cânta înainte de numărătoarea inversă pentru trecerea în noul an.

  Cea de-a doua zonă a târgului va fi în Parcul „Mihai Eminescu“, în spațiul din jurul Crucii Martirilor, unde, pe lângă scena pentru concerte vor fi amplasate căsuțele și un loc special destinat copiilor. Peste 50 de agenți economici, cu preponderență din municipiul și județul Arad, au primit spații pentru comercializarea produselor la târg. La târg vor putea fi găsite preparate culinare diverse, vin fiert, dulciuri, cadouri, jucării, produse hand-made, decorațiuni, produse artizanale.

  Aprinderea luminițelor în bradul de Crăciun va avea loc în Ajunul lui Moș Nicolae

  Cei mici vor putea să îl întâmpine pe Moș Nicolae, în seara zilei de 5 decembrie, când acesta va sosi, ca în fiecare an, pentru aprinderea luminițelor în bradul de Crăciun din centrul orașului. Cu această ocazie, Trupa veselă „Țac-Pac“ din Arad a pregătit un program special, care va începe la ora 17:30. Moș Nicolae va sosi în jurul orei 19:00 când, împreună cu primarul municipiului Arad, Călin Bibarț, va aprinde luminițele după care, cei mici vor primi mici cadouri. Tot pentru cei mici, la târg va fi deschisă căsuța lui Moș Crăciun. Aceasta va funcționa în seara zilei de 5 decembrie și apoi în fiecare sfârșit de săptămână, când copiii vor putea să-l întâlnească pe Moș Crăciun, să-i înmâneze scrisori, să-i spună poezii ori să se fotografieze cu el.

  Sărbători de iarnă, sub semnul economiei

  În contextul crizei, municipalitatea a încercat să facă economie, astfel dacă anii anteriori costurile pentru evenimentele ce înconjoară Sărbătorile de Iarnă au costat în jur de 700.000 lei, anul acesta cheltuielile au fost reduse la 500.000 lei (aici fiind incluse costurile de curățenie, diverse închirieri, branșamente, servicii de pază, montări/ demontări, sonorizare, onorariile artiștilor). Sumele nu se referă și la concertul de Anul Nou, despre care edilul a spus că va reveni în curând cu mai multe detalii.

  Totuși, chiar dacă nu va fi decorat întregul oraș, Primăria s-a concentrat pe crearea fastului în zona centrală și în anunite intersecții din municipiu. În fața Palatului Administrativ va fi bradul de data aceasta artificial care va fi împodobit cu zeci de globuri și mii de luminițe multicolore și acestea cu un consum redus de energie. La târgul de Crăciun, sute de mii de luminițe vor forma anul acest decorul specific, toate acestea fiind cu LED, ceea ce înseamnă un consum redus de energie. În fața Palatului Administrativ și în Parcul „Mihai Eminescu“ atmosfera de sărbătoare va fi creată și cu decorațiuni precum arbuști, brazi, moș cu sanie, glob de trecere, îngeri, arcade luminoase. La intrarea în parcul „Mihai Eminescu“ va fi amenajată o poartă luminoasă din cifrele 2023. Ca și anul trecut, în zonă va fi amplasat și bradul ecologic care va putea fi iluminat prin pedalare.

  Programe artistice la Târgul de Crăciun

  Târgul de Crăciun va putea fi vizitat, zilnic, între orele 12:00 – 23:00.

  În serile de vineri, sâmbătă și duminică, în Parcul „Mihai Eminescu“, vor avea loc concerte de colinde și cântece de iarnă.
  Artiști locali, grupuri vocale, coruri, comunități ale minorităților vor prezenta recitaluri pe scena Târgului de Crăciun.
  Printre invitați se numără Grupul vocal – folcloric „Sânzâienele“, coordonat de prof. Marioara Miclea, grupul vocal-folcloric „Lioara“, coordonat de Elisaveta Rudei, elevii de la Școala Populară de Arte din Arad, elevii de la Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi“.
  Vineri, 9 decembrie, va fi seara corurilor din Arhiepiscopia Aradului când pe scenă vor urca Corul psaltic „Sfântul Ioan Damaschin“, dirijat de părintele prof. Gabriel Streulea, Corul „Andrei Criteanul“, dirijat de prof. Marius Lăscoiu-Martin și corul Seminarului Teologic din Arad.

  Vineri, 23 decembrie, va avea loc un spectacol folcloric cu reprezentanți ai comunităților minorităților maghiară, germană și sârbă, după care pe scenă vor urca Liviu Păcurar, Maria Rașca, Ștefan Muntenaș, Diana Selagea acompaniați de Ochestra Zărandul, condusă de Blagu Ienășesc.

  „Ne pregătim pentru inaugurarea unei noi ediții a Târgului de Crăciun, unul dintre cele mai așteptate evenimente organizate în municipiu. Acest lucru se va întâmpla chiar de Ziua Națională a României. Târgul își va închide porțile după Sărbătoarea Sfântului Ioan. Am pregătit un program special și în acest an, cu muzică ușoară, colinde, momente vesele pentru cei mici. Zona comercială va fi amenajată exclusiv în Parcul Mihai Eminescu, platoul din fața Primăriei fiind rezervat pomului de Crăciun și altor decoruri perfecte pentru cele mai reușite fotografii. Suntem mulțumiți că ne putem încadra în sume decente pentru vremurile pe care le parcurgem. Dacă luăm în calcul valul de scumpiri înregistrate în ultima perioadă, suntem la jumătatea bugetelor alocate Târgurilor de Crăciun organizate în municipiu înainte de pandemie. Sunt convins că vom avea parte de sărbători frumoase de care ne vom bucura cu toții”, a declarat primarul Călin Bibarț.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  4 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.