„Țara moartă”, cel mai nou documentar semnat Radu Jude, la Cinema Arta

  de [email protected] | 21 septembrie 2017, 2:58 PM | Cultură | Film | Video

  0

  Despre noul film al lui Radu Jude s-au zis şi se vor mai zice multe, însă un lucru e sigur: „Țara Moartă” e lecţia de istorie care nu ne-a fost predată niciodată. Ce arată și ce nu arată o serie de imagini, vom descoperi vineri, 22 septembrie, de la ora 19, la Cinema Arta. Intrarea va fi liberă.

  Proaspăt intrat în cinematografele din ţară, „Țara Moartă” este un documentar îndrăzneţ şi provocator, atât prin forma sa, cât şi prin conţinut, acesta dezvăluind un capitol din istoria României aproape deloc cunoscut.

  „Să trăieşti înseamnă să te raportezi, într-o formă sau alta, la trecut. Nu cred că se poate fără. Perspectiva din care am făcut filmul ăsta este a cuiva care aparţine comunităţii româneşti. Dacă eram evreu, nu l-aş fi făcut, pentru că postura de victimă nu e stimulativă pentru mine”, spune Radu Jude despre cel mai recent film al său.

  Sinopsis
  Un documentar-eseu compus din uimitoarea colecţie de fotografii realizate de Costică Acsinte într-un mic oraş din România anilor ’30 şi ’40. Soundtrack-ul, compus în principal din fragmente din jurnalul unui medic evreu din aceeaşi perioadă, dezvăluie ceea ce fotografiile nu pot înfăţişa: răspândirea antisemitismului şi, apoi, o descriere bântuitoare a Holocaustului din România, un subiect rareori discutat astăzi în societatea românească.

  Regia: Radu Jude
  Durata: 88 minute
  Rating: AP12 – acordul părinţilor pentru copii sub 12 ani

  Evenimentul este organizat de Centrul Municipal de Cultură Arad în colaborare cu Asociaţia CitiZenit şi face parte dintr-o iniţiativă pe termen lung de revitalizare a cinematografelor arădene.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  7 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.