sâmbãtã, 19 aprilie, 2025

Special Arad Logo

    VIDEO. Tânără însărcinată din Sântana, decedată la Matern. Femeia a ajuns la spital cu febră, tuse și dispnee

    de Ioana Costaș | 5 decembrie 2023, 4:27 PM | Știri Arad | Topic special

    1

    Secția Clinică Obstetrică Ginecologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad (foto: Ioana Costaș)

    O tânără însărcinată din Sântana a decedat, marți dimineața, la Spitalul Matern, unde s-a prezentat cu o zi înainte cu tuse, cefalee, dispnee (n.r. dispneea este termenul medical utilizat pentru a descrie respirația grea și senzația de lipsă de aer, iar aceasta poate apărea în urma efortului fizic pronunțat, dar și drept simptom al unor afecțiuni serioase) și febră, fiind adusă cu ambulanța la unitatea medicală.

    Femeia era la termen cu sarcina, iar medicii de la Matern i-au administrat antibiotic, preparate antitusive, starea acesteia ameliorându-se parțial. Peste noapte a rămas internată în unitatea medicală, însă spre dimineață, dispneea s-a accentuat – la un moment dat saturația tinerei era la 70 la sută – iar medicii au intervenit, stabilizând-o. De asemenea, starea fătului a fost bună până spre dimineață când s-a decis efectuarea de urgență a operației de cezariană.

    „Pacienta a fost adusă ieri, cu ambulanța, la Spitalul Matern din Arad pentru febră la domiciliu, cefalee, tuse și cu dispnee la efortul de tuse. Colegii au preluat-o și pentru că avea o stare influențată au ținut-o pe secție sub tratament antibiotic și cu preparate antitusive și s-a ameliorat parțial starea ei. Din păcate, în cursul nopții, în jurul orei 04:00-04:30, dispneea s-a accentuat, motiv pentru care a fost preluată de Serviciul de Terapie Intensivă și împreună cu colegii s-a reușit stabilizarea pacientei, starea fătului fiind bună până pe la ora 07:00-07:30, când – în echipă completă – s-a decis să se efectueze de urgență cezariana, în scop vital fetal, dar și matern pentru a-i ușura respirația, respectiv dispneea care se accentuase”, a explicat șeful Secției Obstetrică Ginecologie, dr. Gheorghe Furău.

    Mama a decedat după ce a fost resuscitată. Fătul nu a putut fi reanimat

    Însă în timpul intervenției, fătul – care avea 3,400 kg și era de sex masculin – nu a putut fi reanimat, iar ulterior mama a suferit un stop cardiac. Medicii au reușit să o resusciteze pe femeie, însă la două ore după operația de cezariană, tânăra a decedat pe secția ATI.

    „În timpul intervenției copilul nu a putut fi salvat. Nu s-a putut reanima, chiar dacă au existat tentative. Din păcate, ulterior, mama a prezentat un stop cardiac – care s-a resuscitat de echipa operatorie – însă după două ore de la terminarea operației pacienta, din păcate, a decedat pe secția de Terapie Intensivă”, a detaliat dr. Gheorghe Furău.

    Femeia, care se întorsese de aproximativ trei săptămâni din Belgia, nu ar fi avut sarcina sub supraveghere, și avea multiple comorbidități precum obezitate și hipertensiune, medicii suspectând că tânăra suferea de bronhopneumonie de etiologie virală. Cadrele medicale au testat-o de două ori pe tânără pentru infecția cu virusul Sars-CoV-2, rezultatele fiind negative. De asemenea, femeia a mai fost testată cu ajutorul PCR pentru mai multe tipuri de gripă și viroză, însă rezultatele nu erau gata la momentul publicării acestui articol.

    Aceeași simptomatologie, în pandemie

    Șeful Secției Obstetrică Ginecologie a precizat că a mai întâlnit aceeași simptomatologie o singură dată. Se întâmpla în plină pandemie de Covid: „Exact aceeași simptomatologie am întâlnit, din păcate, și la o doamnă în vârstă de 31 de ani, decedată în pandemie. A fost singurul deces pe care l-am avut în clinica noastră din cele 200 de nașteri în pandemie, la mame Covid pozitive”.

    Dr. Gheorghe Furău spune că femeile însărcinate au o imunitate mai scăzută și din această cauză trebuie să se prezinte la medic la primele simptome ale unei viroze: „În orice perioadă a sarcinii, doamnele noastre ar trebui să fie conștiente de riscurile la care se expun din cauza virozelor, fie că sunt cauzate de Covid, fie de gripă. Ar fi important să se prezinte la primele simptome la medicul de familie, la medicul specialist pentru a se lua din timp toate măsurile necesare. Gravidele au o imunitate mai scăzută și din această cauză formele pot fi deosebit de grave”.

    Mâine, Direcția de Sănătate Publică Arad va trimite o echipă la unitatea medicală.

    „În urma adresei pe care am primit-o de la Spitalul Județean, în cursul zilei de mâine, o echipă a Direcției de Sănătate Publică Arad se va deplasa la spital petnru a vedea în ce condiții s-a produs acest deces. Noi, în momentul în care vom primi de la Medicină Legală rezultatele anatomo-patologice, vom forma o comisie și se va face procedura care este în aceste cazuri. Aceste proceduri se fac atât pentru mamă, cât și pentru fătul decedat”, a precizat Cecilia Irimie, directorul DSP Arad.


    Șef Secție Clinică Obstetrică Ginecologie, dr. Gheorghe Furău

     

    Citește și: O tânără femeie din Arad, însărcinată și diagnosticată cu Covid-19, a murit în ambulanța care o transporta la Timișoara. DSP anchetează cazul

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. VĂ TREBUIE DOAR BANI SI ATAT! NU AI BANI POTI MURI LINIȘTITĂ,RAR SE ÎNDURA CATE UN MEDIC DE TINE(am auzit o discuție dintre un medic și asistenta lui
      -dl dr mamica X vrea sa nască natural
      -știu
      -pai ce facem cu ea?
      -o băgăm în cezariana și gata!
      Asta fiindcă dansul nu mai avea radare sa asiste natural!!! Nu e normal asa ceva!!!!

      +4 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    3 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.