duminicã, 14 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  Tamas Sulyok este noul președinte al Ungariei

  de - | 26 februarie 2024, 9:01 PM | Internaţional

  0

  Ungaria, care a pierdut-o pe emblematica preşedintă Katalin Novak după ce aceasta a acordat o graţiere într-un scandal de abuz asupra copiilor, i-a ales luni succesorul în parlament în încercarea de a pune capăt scandalului, relatează AFP şi Reuters, potrivit Agerpres.

  Tamas Sulyok, un jurist în vârstă de 67 de ani care a condus Curtea Constituţională din 2016, a depus jurământul în urma votului şi va prelua funcţia pe 5 martie. În Ungaria, preşedintele are un rol ceremonial.

  Prima femeie care a ocupat această funcţie în Ungaria, Katalin Novak, aleasă în martie 2022, a demisionat în urmă cu două săptămâni, recunoscând o „greşeală” în decizia de graţiere a complicelui unui pedofil.

  Prim-ministrul Viktor Orban, care se confruntă cu cea mai gravă criză politică de la întoarcerea sa la putere în 2010, a descris el însuşi plecarea acestei apropiate drept un „coşmar”. Opoziţia a denunţat alegerea lui Tamas Sulyok, spunând că este un candidat fără anvergură politică, iar câteva mii de persoane au demonstrat duminică la Budapesta pentru a cere ca şeful statului să fie ales prin vot universal direct.

  sursa: Știri pe surse

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  4 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.